Három levendulatövet hoztak ajándékba és ültettek el a kórház parkjában a Szekszárdi 1. Számú Óvoda Kindergarten nagycsoportosai

Nagy volt a sürgés-forgás május 17-én, pénteken a kórházpark műtőblokk melletti részén. Egy csapat óvodás és felnőtt kísérőik levendulatöveket ültettek az intézmény virágokkal teli ágyásába.

A növényeket a Szekszárdi 1. számú Óvoda Kindergarten „Napocska” csoportjába járó nagycsoportosok -az óvoda díjnyertes „EON Föld bajnokai” pályázati programjának keretében- maguk termesztették az óvodakertben.

A közösen felnevelt virágokat ezután a város intézményeinek ajándékozták egy táblával együtt, amelyről mostantól minden arra járó megtudhatja, milyen nektárban gazdag virágokat érdemes a kertekbe, városi zöldterületekre ültetni, amelyek segítik a beporzást végző rovarok fennmaradását.

A tender fő célja, hogy a gyerekek minél hamarabb megtanulják és a mindennapokban is használják az újrahasznosítással, a zöldítéssel és a beporzó rovarok védelmével kapcsolatos ismereteket.

A kórház vezetése nagy örömmel vállalta a partnerséget a „Föld kis bajnokaival”, Kis Zoltán főigazgató és Ács Dóra főkertész fogadták és kísérték az ültetés helyszínére a kicsiket.

  

A képen Kis Zoltán főigazgató a levendulaültetésre érkezett gyerekeket és óvó néniket köszönti, akik figyelemmel hallgatják.
Kis Zoltán főigazgató fogadja a gyerekeket és az óvó néniket (Fotó: tmkorhaz)

 

A levendulatöveket Dóra néni, a főkertész segítségével ültették el a gyerekek a már ott virító búzavirágok, körömvirágok, díszhagymák és pipacsok közé, majd kis kannáikból alaposan meg is locsolták azokat. Közben pedig jót beszélgettek az óvó nénikkel és a főkertésszel a többi virágról.

Óvodás gyerekek egy csoportja és a főkertésznő a színes tájékoztató tábla előtt állva beszélgetnek
A nagycsoportosok szívesen meséltek Dóra néninek, a főkertésznek a táblán látható virágokról…

 

A főkertész a virágágyás mellett guggolva mutatja a körülötte álló gyerekeknek a virágokat
…és felismerték az ágyásban már nyíló növényeket is. (Fotó: tmkorhaz)

– A táblák és a virágok ajándékozásával kapcsolatot szeretnénk kiépíteni az óvodánk és a város különböző részei között. Úgy gondoljuk, az az igazi szemléletformálás, ha nemcsak a gyerekekkel, hanem a szülők, családok és a különböző intézmények bevonásával közösen dolgozunk a környezetünk védelmén. – mondta el a programról László Rita csoportvezető óvónő.

 

A kép közepén a főkertész a levendulatöveket osztja szét az ültetéshez, a gyerekek figyelmesen nézik
Gyerekek és felnőttek közösen ültették el az óvodakertből hozott, fiatal levendulatöveket, …

 

A gyerekek kis, színes locsolókannákból öntözik a virágokat, a főkertész az ágyás szélénél térdelve segít nekik
majd meglocsolták azokat, hogy biztosan gyökeret eresszenek új helyükön. (Fotó: tmkorhaz)

 

A jól végzett munka után a csoport sétát tett a hatalmas kórházparkban. Megnézték a sétány fűszernövényeit, nagy örömmel fedezték fel köztük a számukra is ismerős citromfüvet, rozmaringot és rácsodálkoztak a hatalmasra növő muskotályzsályára.

Megfigyelték az aljnövényzetben táplálékot keresgélő feketerigókat, és kellő távolságból szemlélték a védett, óriás-tőrösdarazsak látványos repülését. A hatalmas termetű, de békés rovarok a park legújabb lakói, amelyek éppen azok közé a beporzók közé tartoznak, amelyeknek védelmére a gyerekek és pedagógusaik szeretnék felhívni a városlakók figyelmét.

A levendulákért cserébe, a program végén a kórház főigazgatója színes ceruzákkal ajándékozta meg a gyerekeket, hogy bármikor lerajzolhassák a színpompás virágokat, amikkel olyan nagy örömet okoztak a beporzó rovaroknak, a kórházi dolgozóknak és az erre járó embereknek egyaránt.