TÁMOP 6.1.2

Európai uniós támogatás a dohányzásról való leszokás segítésére a Tolna Megyei Balassa János Kórházban
TÁMOP-6.1.2-13/1-2013-0007
2013 szeptember 1.

Intézményünkben a leszokni vágyó dohányosok számára megfelelő, evidenciákon alapuló leszokási programmal és szakemberekkel rendelkező akkreditált intézményi hátteret biztosít a „Dohányzás leszokás támogató pontok kialakítása a tüdőgondozó intézetek bázisán” című, TÁMOP-6.1.2-13/1-2013-0007.számú projekt, mely 2013. szeptember 1-jén indult. A program az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok” című felhívás része, a szakmai munkát az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet – mint Módszertani Központ – felügyeli.

Projekt jellemzői:

Konzorciumi formában megvalósuló 100% támogatásintenzitású projekt

A projekt összértéke: 14.289.260 Ft

Kórházunk támogatási összege: 4.580.960 Ft

A Támogatói Okirat 2013. november 11-től hatályos

Megvalósítási időszak: 2013. szeptember 1. – 2014. október 31.

Cél:

Kórházunk vezetésével Tolna megyében 3 tagból álló konzorcium alakult a dohányzásról való leszokás elősegítése, a helyi tüdőgondozók bázisán alapuló csoportos leszokási program megvalósítása érdekében. A program keretében a tüdőgondozóban – egy erre a célra kialakított és felszerelt helyiségben – dohányzásról való leszokást segítő, csoportos tanácsadások tartására került sor. A csoport tagjai közösen, egymást is ösztönözve szakember vezetésével igyekeznek megszabadulni szenvedélyüktől. A csoportülések során szakemberek segítetik erősíteni a leszokás iránti motivációt, segíti kidolgozni a leszokás első lépéseit, leküzdeni a leszokás nehézségeit. Segítenek új szokások kialakításában és segítetik megelőzni a visszaesést.

A projekt megvalósulásának eredményeként javul a megyében a szolgáltatások elérhetősége; csökken a dohányzók aránya, a dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedések száma, visszaszorul a passzív dohányzás. Az életmódbeli tényezők, a dohányzásról való leszoktatás és a szemléletváltozás révén cél az egyének egészségi állapotának javítása, foglalkoztathatóságuk növelése.

A programhoz már több mint ötvenen csatlakoztak, akik közül nagy számban hagyták el a cigarettát, szoktak le sikeresen a dohányzásról. A projekt 2014. szeptember 30-ával zárul, ám a program még 3 évig tart. A szakemberek továbbra is várják a csatlakozni, leszokni vágyó embereket.

Fotók:

Tolna Megyei Balassa János Kórház

cím: Szekszárd, Béri B. Á u 5-7.

telefon: 0674/501-670

e-mail: salamon.istvanne@tmkorhaz.hu

www.tmkorhaz.hu

www.ujszechenyiterv.gov.hu