Diagnózistól a terápiáig, maximum két hét alatt

Egy rosszindulatú elváltozás diagnózisát követően, az egyik legfontosabb faktor az idő.
A megfelelő, sikeres terápiáig azonban számos út vezethet. És nem mindegy, hogy milyen rögös és hosszú az az út. A gyors felismeréshez, majd a megfelelő irányba történő induláshoz az egészségügyi dolgozók összefogása, szoros együttműködése szükséges.  

Ennek a gyorsaságnak és precízen átgondolt közös munkának az egész vármegyére való kiterjesztése volt a fő célkitűzése Al-Farhat Yousuf, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Onkológiai Osztály osztályvezető főorvosának.

Al-Farhat Yousuf főorvos bemutatja a felújított Onkológiai Osztályt. fotó: tmkorház

Az Onkológiai betegirányítási utak elnevezésű fórumra Tolna vármegye egészségügyi intézményeiből kaptak meghívást az onkológiai betegekkel is találkozó orvosok és szakdolgozók. A háziorvostól kezdve a gasztroenterológus, tüdőgyógyász, radiológus, és nőgyógyász kollégákon át a sebészekig, minden társszakma érintett abban, hogy egy onkológiai diagnózis felállítását követően, az együttműködés megteremtésével, a lehető legtöbb esélyt megadják a betegeknek a gyógyulásra.

A fórumot megelőzően a szakemberek látogatást tettek a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház modern, felújított és megnyitás előtt álló Onkológiai Osztályán.

Hamarosan megnyithat az Onkológiai Osztály. fotó: tmkórház

 A gyorsított onkológiai betegellátást szeretnék kiterjeszteni az egész vármegyére. Ne legyen a rendszerben elkallódott beteg, aki túl későn kapja meg a kezelését. A szűrési hálózat már szervezetten működik a régióban, de a leszűrt betegek ellátásának sikeressége a gyorsaságon múlik, hogy a kollégákkal összedolgozva mindent megtegyünk pácienseink gyógyulásáért – hangsúlyozta Al-Farhat Yousuf főorvos, az esemény főszervezője.

A vármegyei egészségügyi intézmények vezetői és orvosai bejárták az új onkológiai osztályt. fotó: tmkórház

Az osztálybejárás alatt az orvosok saját szemükkel láthatták, hogy a szekszárdi, felújított onkológiai osztályra milyen jó körülmények közé kerül az általuk a jövőben átirányított onkológiai beteg.

A 11 darab, két ágyas, saját fürdőszobás, sterilizált, zsilipelhető szobákban, szükség esetén a hozzátartozóknak is van hely.

Két ágyas, világos kórtermekben gyógyulhatnak az onkológiai páciensek. fotó: tmkórház
Minden kórterem saját vizesblokkal felszerelt. fotó: tmkórház

 

A főorvos kiemelte, odafigyelnek a daganatos betegségek mentális oldalára is, amely a családtagokat éppúgy érinti, mint a pácienseket.

Onkológiai betegirányítási fórum a Vármegyeházán. fotó: tmkórház

A délutáni, Vármegyeházán megrendezett Onkológiai betegirányítási fórumon a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház orvosai és szakdolgozói tartottak rövid előadásokat.

Dr. Al-Farhat Yousuf, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Onkológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, az osztálya tevékenységének bemutatásával kezdte a beszédeket. A főorvos úrtól Sörösné Éger Adrienn, az Onkológiai Osztály főnővére vette át a szót, aki ismertette a szekszárdi kórház onkológiai osztályának betegirányítási tapasztalatait.

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház orvosai és szakdolgozói tartottak előadásokat a témában. fotó: tmkórház

Öt követték dr. Tóth János nőgyógyász főorvos, dr. Kovalcsik Zsolt és dr. Papp Gábor gasztroenterológus főorvosok, dr. Hallai Georgina, dr. Győri Attila sebész főorvos, Straubingerné Vince Ildikó radiológiai vezető asszisztens, dr. Paraicz Gábor tüdőgyógyász főorvos, dr. Cifra János patológus főorvos, valamint dr. Hatházi Andrea, főgyógyszerész szakmai beszámolói.

Az Onkológiai Betegirányítási Fórum kerekasztal tagjai:

  • Prof. Dr. Mangel László, a Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézet, valamint a Regionális Onkológiai Centrum vezetője,
  • Dr. Pátri Eszter, Tolna vármegyei tisztifőorvos, a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezetője
  • Dr. Vidáné Dr. Szücs Mária, orvosigazgató, Tolna Vármegyei Balassa János Kórház,
  • Kósáné László Anikó, ápolási igazgató-helyettes, Tolna Vármegyei Balassa János Kórház,
  • Dr. Papp Zoltán, háziorvos, a Tolna vármegyei családorvosok kollegiális vezetője,
  • Sörösné Éger Adrienn, osztályvezető főnővér, Tolna Vármegyei Balassa János Kórház, Onkológiai Osztály
  • Dr. Al-Farhat Yousuf, osztályvezető főorvos, Tolna Vármegyei Balassa János Kórház, Onkológiai Osztály.

 

2024-05-07