30 darab horgolt Korip készült a kórház koraszülött babáinak

A Koraszülöttekért Országos Egyesülete (KORE) 2015-ben hozta Magyarországra – az ötletgazda Dánok engedélyével – a Koripot, a koraszülött babáknak szánt horgolt polipokat. Az elmúlt közel egy évtizedben ezek a bájos figurák az önkéntesség és a közösségépítés jelképévé váltak. Ő az első barátja az inkubátorban erősödő babának, aki óvja és vigyázza álmát, felépülését.

Tolna vármegyében már hetedik éve működik a „Korip horgolók baráti köre”, akik fáradhatatlanul gyártják a vidám, nyolc lábú (karú), színes játékokat. Képviseletükben, Portheiserné Szabó Ildikó, önkéntes adta át a 30 darab új Koripot, Wirth Józsefné-nek, a Koraszülött Osztály osztályvezető ápolójának.

Wirth Józsefné, osztályvezető ápoló átveszi az ajándék polipokat a Korip horgolók baráti köre önkéntesétől, Portheiserné Szabó Ildikótól fotó: tmkorhaz

A Koripok amellett, hogy ölelhetőek, abban is segítséget nyújtanak, hogy az inkubátorban lévő koraszülött babák a puha, pici polipkarokat megfogják, a csövek helyett azokba tudnak kapaszkodni. Ezek a karok a köldökzsinórt is hivatottak pótolni, amely az anyaméh biztonságát eleveníti fel a picikben, nyugtatólag hatva rájuk.

Korip-csapat várja új barátait fotó: tmkorhaz

Miután a kórház dolgozói megkapják a Koripokat, azok mennek a mosógépbe, majd lefagyasszák őket. A sterilizálást követően az édesanyákhoz kerülnek a cuki, horgolt állatkák, akiknek szintén nagy segítséget nyújtanak a babájukkal való kapcsolatteremtésben.

Az anyukák ugyanis sokszor még nem tudják karjukba venni inkubátorban lévő, koraszülött gyermeküket, ezért a steril Koripot puszilgatják, megölelgetik, így teszik be babájuk mellé az inkubátorba a polipocskát, hogy érezze a szülő flóráját és illatát.