Tüdőgyógyászat

Az osztály feladata, tevékenysége

Osztályunkon diagnosztikus és terápiás beavatkozásokat végzünk például hörgőtükrözést, diagnosztikus mintavételt, idegentest-eltávolítást, mellkasifolyadék-eltávolítást, légmell szívódrénes kezelését. Feladatunk a krónikus hörgőgyulladás, hörgőszűkület miatt gondozott betegek, az akut hörgő vagy tüdőgyulladásban, szívelégtelenségben szenvedő tüdőbetegek, illetve tüdődaganat gyanúja miatt vizsgált és a tüdődaganat szövődményeivel küzdő, érdemi daganatellenes terápiában már nem részesülő betegek ellátása. A szerencsére egyre ritkábban előforduló TBC-s betegek ellátását szintén osztályunkon, elkülönített kórtermekben végezzük.

Jó partnerkapcsolatot ápolunk a PTE Sebészeti Klinika mellkassebészeti osztályával, ahol a műtétre alkalmas, tüdődagantos betegek operációja történik. Szintén a jó szakmai kapcsolatnak köszönhető a Székesfehérvári Kórház bronchoszkópos laborjával való együttműködésünk, akik a komplikáltabb, vagy altatásban történő tüdőtükrözéses vizsgálatokban vannak segítségünkre.

Krónikus Tüdőgyógyászati Részlegünkön történik a krónikus hörgőgyulladásban szenvedő /COPD, asthma bronchiale/ betegek a súlyosabb, szövődményes állapotainak ellátása.

Szakorvosaink mellett kiválóan képzett szakdolgozók (gyógytornászok, bronchológiai asszisztensek, szakképzett ápolók és adminisztrációs személyzet) a Tüdőgondozóval, valamint a kórház diagnosztikai egységeivel együttműködve, magas szakmai színvonalon végzik mind a fekvőbetegek osztályunkon történő gyógyítását mind a járóbeteg-ellátást.

Ellátási terület:

Tolna Vármegye

 

Az osztály helye, elérhetősége:

Az osztály a kórház „D” épületének első emeletén található. (Térkép >>>)

Telefon: 06 74/501-617

 

Látogatási idő:

  • Hétköznap 15:30-19:00
  • Hétvégén, ünnepnapon: 10:00-12:00 és 15:30-19:00

 

Járóbeteg-ellátás

A tüdőgyógyászati járóbetegek ellátása az osztályon megtalálható ambulancián, szakrendelés keretében történik. Itt háziorvosi, vagy egyéb szakorvosi beutalóval érkező betegeket fogadunk. Járóbeteg-ellátás keretében végzünk allergiavizsgálatot. Ambulanciánkon történik az osztályon kezelt betegek kontrollvizsgálata. Általában járóbeteg-ellátás keretében végezzük a tüdődaganat gyanújával érkező betegek bronchoszkópiás, illetve ultrahang-vezérelt mintavételes kivizsgálását, illetve a légzéskapacitás felmérését szolgáló légzésfunkciós vizsgálatokat is.

 

 

Osztályvezető főorvos:

Dr. Paraicz Gábor

Osztályvezető ápoló:

Manner Krisztina