Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO)

2020-01-10

feladat, tevékenység
A sürgősséggel kórházba kerülő akut előre nem látható, az ellátás hiányában maradandó egészségkárosodást ill. halált okozó betegségek felismerése, menedzselése, gyógyítása a további szövődmények megelőzése.
Az akut neurológiai, toxicológiai, belgyógyászati, kardiológiai, urológiai és sebészeti problémával érkező betegek állapotának felmérése, rizikóstratifikációja. Iránydiagnózis felállítása. Az állapot súlyosságához mérten a beteg diagnosztika ideje alatti megfigyelése. Szükség esetén non-invazív, illetve invazív monitorozás végzése. Ágy melletti diagnosztika végzése (Astrup, card biomarkerek, ultrahang, mrtg) és értékelése. Állapot stabilizálása (transzfúzió, gépi lélegeztetés, folyadékpótlás, sepsis menedzsment).
Amennyiben a diagnosztikához ill. a betegelhelyezéshez a beteget szállítani kell állapotától függően intrahospitális őrzött szállítás megszervezése, kivitelezése.
Ha lehetséges és 24 órán belül megoldható, a beteg definitív ellátása, otthonába bocsájtása. 
További feladata a jó munkakapcsolat ápolása a különböző szakterületekkel és a kórházi protokollok betartása ill. betartatása. A más szakterületeken dolgozó kollégák reanimációs képességeinek ellenőrzése, oktatása. Reanimációs team biztosítása a kórház egyes osztályai számára.

elérhetőségek
Osztály helye: SBO-épület (térkép)          Rendelési / látogatási idők

Telefon: (0674) 501-546