Komoly tudományos értékkel bíró konferenciává fejlődött 19 év alatt a Szekszárdi Baleseti Sebészeti Nap

Március 8-án tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Szekszárdi Baleseti Sebészeti Napot a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház traumatológusai, a Tolna Megyei Baleseti Alapítvány együttműködésével.

A konferencia ez alatt a közel két évtized alatt komoly tudományos értékkel bíró eseménnyé fejlődött, amelyen az ország legnevesebb baleseti sebészei tartanak előadást. A program továbbképzésként is jelentős pontszámmal akkreditált, nemcsak az orvosok, de a traumatológiai területen dolgozó gyógytornászok, ápolók, szakasszisztensek számára is.

A tanácskozás mintegy 100 résztvevőjét a házigazdák részéről Dr. Andriska István és Dr. Nőt László Gergely főorvosok köszöntötték. A tudományos programot Prof. Dr. Nyárády József, az MTA doktora, a PTE professor emeritusa, a szekszárdi kórház Traumatológiai Osztályának szaktanácsadója nyitotta meg, kifejezve abbéli reményét, hogy a konferenciasorozat még további évtizedekig sikeresen folytatódik.

Prof. Dr. Nyárády József köszönti a megjelenteket. Fotó: tmkorhaz
Prof. Dr. Nyárády József köszönti a megjelenteket. Fotó: tmkorhaz

A Baleseti nap aktuális témaköre ez alkalommal az alsóvégtagi sérülések, illetve a csípő- és térdprotézisek késői szövődményeinek ellátása volt. A résztvevők számos szakmai újdonságot jelentő gyógyászati megoldást, új műtéti technikát és szemléletet ismerhettek meg a meghívott előadók prezentációiból. Dr. Udvarhelyi Iván, a Magyar Ortopéd Társaság elnöke, a Budapesti Uzsoki Utcai Kórház Ortopéd-Traumatológiai Osztályának főorvosa az implantációs technikák változásairól, új szemléletéről beszélt.

 

Dr. Udvarhelyi Iván, a Magyar Ortopéd Társaság elnöke előadást tart a konferencián. Fotó: tmkorhaz
Dr. Udvarhelyi Iván, a Magyar Ortopéd Társaság elnöke előadást tart a konferencián. Fotó: tmkorhaz

 

Dr. Zahár Ákos, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Mozgásszervi Sebészeti Centrum centrumvezető főorvosa azt emelte ki, hogy a legjobb terápia a szövődmények megelőzése és ebben milyen fontos szerepe van a hajlamosító állapotok (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, stb.) kiszűrésének. 

Dr. Zahár Ákos előadása új szakmai szemlélet iránti nyitottságot erősítette. Fotó: tmkorhaz
Dr. Zahár Ákos előadása új szakmai szemlélet iránti nyitottságot erősítette. Fotó: tmkorhaz

 

Dr. Varga Marcell, a Budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ Gyermektraumatológiai Osztályának főorvosa a gyermektraumatológia szempontjából mutatta be a szakma kihívásait és dinamikus fejlődését.

Dr. Varga Marcell Ph.D. főorvos, ortopéd-traumatológus szakorvos, gyermektraumatológus specialista, fotó: Makovics K.
Dr. Varga Marcell Ph.D. főorvos, ortopéd-traumatológus szakorvos, gyermektraumatológus specialista, fotó: Makovics Kornél

A rendezők örömmel nyugtázták az esemény iránti nagy érdeklődést, hiszen Kecskeméttől és Kiskunhalastól Marcaliig, illetve Budapesttől Székesfehérváron és Kaposváron át Pécsig számos intézményből érkeztek résztvevők. Az elismert szaktekintélyek mellett a szekszárdi kórház orvosai és szakdolgozói – Dr. habil Nőt László Gergely Ph.D., Dr. Ganczer Péter és Dr. Bábel Zoltán főorvosok, Dr. Polgár Tibor és Dr. Horváth Attila adjunktusok, Brinza Józsefné osztályvezető ápoló, Berenkei Gabriella, Miklós Edit és Fogarasi Adrienn műtős szakasszisztensek, valamint Somogyiné Führer Mónika és Molnár Ferencné gyógytornászok – is megosztották a témával kapcsolatos, gyakorlati tapasztalataikat. Ez különösen fontos a szakmák közötti kommunikáció szempontjából, mivel betekintést enged a másik terület szakembereinek munkájába és erősíti az együttműködést orvosok és szakdolgozók között.

Szakmánk egyik legnehezebb kérdése a protézisek körüli szövődmények, illetve a revíziók. Ebben a témában most olyan előadásokat hallottunk, amelyek nagyon előrevivők számunkra. Megerősítést nyertünk abban is, hogy melyek azok az esetek, amelyeket mi, a vármegyei kórházban is meg tudunk operálni és melyek azok, amelyeket mindenképpen traumatológiai centrumba kell továbbküldenünk. Nagyon fontos a jó kapcsolat fenntartása azokkal a vezető szakemberekkel, akik a problémás eseteket átveszik tőlünk. A rendezvényünk ehhez is nagyban hozzájárult. Az utánpótlás-nevelés szempontjából is fontos, hogy fiatal kollégáink jó előadásokat hallhattak, nehéz esetek megoldásait láthatták és a szakdolgozói szekció is jól működött. Örömmel tölt el, hogy nemcsak hallgattuk, hogy mások mit csinálnak, hanem mi is bemutathattuk, hogy kollégáink milyen felkészülten képesek megfelelni a szakmai kihívásoknak – foglalta össze a konferencia eredményeit Dr. Andriska István.

Megtelt az előadóterem a XIX. Szekszárdi Baleseti Napon. Fotó: Makovics k.
Megtelt az előadóterem a XIX. Szekszárdi Baleseti Napon. Fotó: Makovics Kornél
Dr. Andriska István, a Tolna Megyei Baleseti Alapítvány kuratóriumának elnökségi tagja megnyitó beszédet mond. Fotó:
Dr. Andriska István, a Tolna Megyei Baleseti Alapítvány kuratóriumának elnökségi tagja megnyitó beszédet mond. Fotó:tmkorhaz
Dr. Nőt László és Dr. Andriska István (álló) a konferencia főszervezői. Fotó: Makovics K.
Dr. Nőt László és Dr. Andriska István a konferencia főszervezői. Fotó: Makovics Kornél

 

2024.03.09.