„Így szívunk mi” címmel tartott szakmai fórumot a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház

Az esemény fő témája és célja a dohányzás leszoktatás volt, amely szorosan kapcsolódik az „Egészségfejlesztő Kórház Díj” elnevezésű projekthez, amire intézményünk is pályázik.  

A fórum csaknem teltház előtt zajlott, szinte minden osztályról érkeztek kollégák. Sokan voltak kíváncsiak a témára, volt aki azért, hogy megtudja, miként tud leszokni káros szenvedélyéről, más pedig azért, mert újra át szerette volna élni dr. Czigány Diána Gréta, valamint dr. Halmos Réka Judit kiváló szakorvosjelöltjeink 2023-as Balassa-díjas beszédeit. A fórumon Horváth Szilveszter, addiktológiai konzultáns is tartott interaktív előadást nikotinfüggő pályafutásáról, akinek leszokást segítő könyvét a fórum végén egy játékban meg is nyerhették a szerencsésen tippelők.      

Horváth Szilveszter tart előadást a függőségeiről. fotó: TVBJK

Elsőként Dr. Czigány Diána Gréta, belgyógyász szakorvos, tüdőgyógyász szakorvosjelölt beszélt kendőzetlenül a nikotin káros hatásairól, egy nagyon impulzív és látványos prezentáció keretében. Ezt követően a dohány és reklámipar félrevezető, hamis állításait cáfolta meg, melyek szerint az elektromos és hevített dohánytermékek nem olyan károsak az egészségre, mint a sima, kátrányos cigaretta. Előadásában kihangsúlyozta, ezek az újfajta e-cigik, legyen az IQOS, vagy a betiltott Elf bar, pontosan ugyanakkora mértékű függőséget okoznak, rendkívül károsak a szív és érrendszerünkre és a tüdőnkre, mint a régi típusú dohánytermékek.  

Dr. Czigány Diána Gréta, tüdőgyógyász szakorvosjelölt ismertette az e-cigik káros hatásait. fotó: TVBJK

Dr. Halmos Réka Judit, fül – orr – gégész szakorvosjelölt „Tudjuk, csak ne lássuk” című előadásában rávilágított arra, hogy a dohányosok általában szorongó emberek, hisz belül jól tudják, hogy káros szenvedélyük súlyos következményekkel járhat, mégis csak akkor vesznek tudomást a bajról, amikor már megjelennek a komolyabb tüdőgyógyászati, gégészeti, vagy szájüregi panaszaik.

A dohányzás káros hatásai a szervezetre. fotó: TVBJK

A doktornő kihangsúlyozta a gégészeti és szájüregi szűrések olykor életmentő fontosságát, és kérte a fórumon résztvevőket, hogy az előadáson hallottakat osszák meg munkatársaikkal és családtagjaikkal.

Dr. Halmos Réka Judit, fül-orr-gégész szakorvosjelölt a szájüregi szűrések fontosságára hívja fel a figyelmet. fotó: TVBJK

Az „Így szívunk mi” szakmai fórumot, Horváth Szilveszter saját függőségeinek és évtizedes absztinenciájából való visszaesésének története zárta, remélhetőleg elég okot adva a dohányosoknak a káros szenvedélyükről való leszokáshoz.

2024-02-28