BETEG ÉS KÍSÉRŐ BELÉPÉSE A KÓRHÁZBA – A betegellátás járványügyi szabályai, a LÁTOGATÁSI TILALOM ideje alatt

Lakossági tájékoztató II.   (frissítve: 2022. február)

 

A betegek védelme és a koronavírus okozta világjárvány visszaszorítása érdekében, az országos tisztifőorvos 2021. november 1-jétől látogatási tilalmat rendelt el Magyarország valamennyi fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézményében.

A bevezetett intézkedés a megelőzést, a betegek, az egészségügyi dolgozók és a látogatók védelmét, a kórház működőképességének megőrzését szolgálja.

A látogatási tilalom ideje alatt a sürgősségi (belgyógyászati és baleseti sebészeti) betegellátás és az előjegyzéssel történő kórházi felvétel folyamatosan biztosított.

 

BELÉPÉSI PONTOK:

 • A rendelőintézeti szakrendelésekre a Rendelőintézet főbejáratánál, vagy mozgássérülteknek a kórház Béri Balogh Ádám utcai főbejáratánál (A Rendelőintézet akadálymentes bejárata a kórház Béri Balogh Ádám utcai főbejárata felől, a kórházparkon keresztül, a Rendelőintézet déli oldalánál közelíthető meg.)
 • A kórház egyéb épületeiben elérhető vizsgálatokra és ambulanciákra
  • a Béri Balogh Ádám utcai főbejáratnál (akadálymentes, személygépkocsis behajtás is itt lehetséges),
  • vagy a Műtőblokk (MDB épület) Ybl Miklós utcai bejáratánál (itt kizárólag gyalogosforgalom lehetséges, illetve az Országos Mentőszolgálat járművei közlekedhetnek).
 • Szülészeti, nőgyógyászati ellátásra a Wesselényi utcai portánál.

 

BETEG BELÉPÉSÉNEK ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

 1. Az intézmény területére való belépéskor, az ellátásra érkezőknek, COVID-védettségi állapotukról nyilatkozni szükséges, a jogszabályoknak megfelelő, védettséget igazoló dokumentum (védettségi igazolvány, vagy védőoltást igazoló applikáció, vagy uniós digitális COVID-igazolvány) bemutatásával.
  • A védettségi igazolvány érvényessége:
   • OLTATLAN személy esetében: a fertőzésen való átesettséggel megszerzett védettségi igazolvány csak annak érvényességi idején belül fogadható el a védettség igazolására. Felhívjuk a figyelmet, hogy a fertőzésen való átesettség alapján kiállított védettségi igazolványok 2022. május elsején érvényességüket vesztik!

A védettségi igazolvány kizárólag személyazonosításra alkalmas, fényképes igazolvány (személyi igazolvány, vagy útlevél, vagy jogosítvány) bemutatásával együtt érvényes.
Beléptetést végző munkatársaink a fenti dokumentumok ellenőrzésére jogosultak.

 

 1. A betegnek az adott vizsgálatra előzetesen egyeztetett időponttal kell rendelkeznie. A kórház területére csak az előjegyzési időpontot megelőzően legfeljebb 15 perccel lehet belépni.

 

 1. Orrot-szájat eltakaró maszk folyamatos használata kötelező a kórház egész területén. Megfelelő védelmet csak a tiszta, egyszer használatos maszkok biztosítanak! Lakossági tájékoztatónk a helyes maszkhasználatról itt olvasható >>> 

 

 1. Koronavírus-fertőzöttség kockázatának megítélésére egy kérdőív kitöltése kötelező, amelyhez személyazonosságot igazoló okmány bemutatása is szükséges, ezt követően érintés nélküli testhőmérséklet mérése történik. Belépéskor a kézfertőtlenítés kötelező.

 

Fogászati ellátásra, vagy tervezett műtéti beavatkozásra érkezőknek, amennyiben nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, akkor a beavatkozás előtt 48 órán belül készült, a belépés időpontjában érvényes, negatív PCR-vizsgálati eredmény bemutatása szükséges.

 

KÍSÉRŐ BELÉPÉSÉRE vonatkozó, általános szabályok

A beteggel indokoltan érkező kísérőnek (fekvő- és járóbeteg-ellátásra, vagy szűrővizsgálatra érkezéskor is az intézménybe való beléptetéskor, a beteg belépésénél fentebb leírtak szerint

 • nyilatkozni szükséges COVID-védettségi állapotáról, valamint
 • kérdőíves kockázatbecslésen érintés nélküli testhőmérséklet mérésen és kézfertőtlenítésen kell átesnie,
 • be kell tartania az orrot-szájat eltakaró, megfelelő minőségű (egyszer használatos, orvosi, vagy szelep nélküli FFP) és higiénés állapotú maszk viselésére vonatkozó előírásokat (ld: tájékoztató a helyes maszkhasználatról>>>).

 

18 év feletti beteg kísérőjére vonatkozó, speciális szabályok

 1. Kísérő személy – a vonatkozó általános szabályok betartása mellett – abban az esetben mehet az ellátásra érkező, 18 év feletti beteggel, ha a beteg állapota (elsősorban mozgásszervi és mentális állapota) azt indokolttá teszi.

 

 1. A járványhelyzetre való tekintettel kívánatos, hogy a kísérő olyan személy legyen, aki védettségi igazolvánnyal rendelkezik.

 

 1. Tervezett és/vagy szakrendelői ellátásra (előjegyzett időpontra) érkező felnőtt betegek esetében, kísérő belépésének szükségességére javaslatot kell tartalmaznia a háziorvosi beutalónak, vagy szakorvosi ellátási lapnak! A beutaló igénylésekor kérjék ezt a javaslatot a beutaló orvostól!

 

 1. Sürgősségi ellátás esetén, a 18 év feletti beteget kísérő személy szükségességéről a beléptetést végző munkatársak dönthetnek.

 

18 év alatti beteg kísérőjére vonatkozó, speciális szabályok

A vonatkozó általános szabályok betartása mellett, több kísérő személy belépése nem engedélyezett.

A Gyermekosztályra érkezők esetében is egy fő, lehetőleg védettségi igazolással rendelkező személy legyen a kísérő!

A légúti tünetektől mentes, nem COVID-19 gyanús beteg gyermekekkel a Béri Balogh Ádám utcai főbejáraton és a „GY” épület főbejáratán át jutnak el a rendelésre.

A légúti tünetes, COVID-19 gyanús beteg gyermekekkel a Béri Balogh Ádám utcai főbejárattól a „GY” épület hátsó bejáratán keresztül a Gyermekosztály fertőző ambulanciájára kell menni. (A hátsó bejárat az épület helikopterleszálló pálya felőli lépcsőházánál található.)

 

A látogatási tilalommal kapcsolatos TOVÁBBI TÁJÉKOZTATÓK:

I. Rendkívüli látogatási engedély, csomagok kézbesítése és kapcsolattartás a betegekkel a LÁTOGATÁSI TILALOM ideje alatt itt érhető el >>>

III. Szülőnőre és kísérőjére vonatkozó szabályok („apás szülés”) a LÁTOGATÁSI TILALOM ideje alatt itt érhető el >>>

 

Kérjük, továbbra is figyeljenek saját és környezetük egészségének megőrzésére!

Együttműködésükben bízva köszönjük megértésüket!