Rendkívüli látogatási engedély, csomagok kézbesítése és kapcsolattartás a betegekkel a LÁTOGATÁSI TILALOM ideje alatt

Lakossági tájékoztató I. (frissítve 2022. február)

 

A betegek védelme és a koronavírus okozta világjárvány visszaszorítása érdekében, az országos tiszti főorvos 2021. november 1-jétől látogatási tilalmat rendelt el Magyarország valamennyi fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézményében.

Az intézkedés a megelőzést, a betegek, az egészségügyi dolgozók és a látogatók védelmét, a kórház működőképességének megőrzését szolgálja.

A látogatási tilalom ideje alatt a sürgősségi (belgyógyászati és baleseti sebészeti) betegellátás és az előjegyzéssel történő kórházi felvétel folyamatosan biztosított.

 

LÁTOGATÁS (rendkívüli látogatási engedély)

Rendkívüli esetben egy fő legközelebbi hozzátartozó részére kérhető belépési engedély egy alkalomra, írásban, e-mail útján, az orvosigazgatosag@tmkorhaz.hu e-mail címen. Az e-mailben kérjük feltüntetni a látogatni kívánt személy nevét, a kezelő osztályt, a látogató nevét, rokonsági fokát, lakcímét és a kért látogatás időpontját. Ha a kérést a hozzátartozó e-mailben nem tudja elküldeni, munkaidőben javasolt felvenni a kapcsolatot a 74/501-601 telefonszámon az Orvos Igazgatóság munkatársával.

A munkaidőben beérkezett kérelmeket még a beérkezés napján elbíráljuk.

Munkaidőn kívül a beteg ellátását végző osztály ügyeletes orvosánál kezdeményezhető a rendkívüli belépési engedély, aki telefonon felveszi a kapcsolatot az illetékes kórházi vezetővel.

A jogszabályi rendelkezés szerinti esetekben (kritikus, végstádiumú betegre vonatkozó rendelkezések, hivatalos ügyintézés esete) a fenti korlátozás nem érvényes, de ekkor is szükséges az orvos igazgató előzetes – soron kívüli – engedélye.

A kérelmezőnek COVID védettségi állapotáról nyilatkozni szükséges. Alapimmunizálás (vagyis az első két, az egydózisú Jansen vakcina esetén egy oltás felvétele) hiányában PCR-vizsgálat szükséges, ennek részleteit illetően a fenti telefonszámon készséggel tájékoztatást adunk. Belépést megelőzően a védettségi igazolványt munkatársaink a QR-kód leolvasásával, ennek hiányában a rendkívüli látogatás időpontjában érvényes PCR-lelet ellenőrzésével kontrollálják.

Az engedélyezett rendkívüli látogatásra gyalogos beléptetés az Ybl Miklós utcai portán, illetve a Szülészeti Osztály esetében a Wesselényi utcai portán keresztül történik, az aktuális járványügyi szabályok betartásával.

  • Orrot-szájat eltakaró maszk folyamatos használata kötelező a kórház egész területén. Megfelelő védelmet csak a tiszta, egyszer használatos maszkok biztosítanak! Lakossági tájékoztatónk a helyes maszkhasználatról itt olvasható >>>
  • Belépési ponton alkoholos kézfertőtlenítés kötelező.
  • Koronavírus-fertőzöttség kockázatának megítélésére egy kérdőív kitöltése kötelező, amelyhez személyazonosságot igazoló okmány bemutatása szükséges, ezt követően érintés nélküli testhőmérséklet mérése történik.

Amennyiben a látogatást kizáró ok gyanúja nem merül fel, a látogatni kívánó személy beléphet a kórház területére.

 

CSOMAGOK KÉZBESÍTÉSE a betegek számára

A kórházban fekvő betegeknek csomagot eljuttatni a korábban megszokott módon, a portaszolgálaton keresztül lehetséges.

  • A csomagokat a Biztonsági Szolgálat munkatársai folyamatosan fogadják a kórház Béri Balogh Ádám utcai főportáján, illetve a Szülészet-nőgyógyászati Osztályra szánt csomagokat a Wesselényi utcai portán.
  • Az osztályokra való kézbesítés naponta két alkalommal történik. Felhívjuk figyelmüket, hogy a 18 óra után leadott csomagok kézbesítése a következő napon teljesül. Akut esetben (legfeljebb 1,5-2 órával korábban, mentővel beszállított betegnek) az elengedhetetlenül fontos, személyes/szükségleti dolgokat (speciális gyógyszer, személyes okmányok, egy váltás fehérnemű, vagy hálóruha) legfeljebb 1 db. reklámszatyor méretű csomagban 18 óra után is eljuttatjuk a beteghez – ebben az esetben az Ybl Miklós utcai sürgősségi (mentős) bejáratnál kell kérni a biztonsági szolgálat ügyeletes munkatársának segítségét.
  • A csomagon fel kell tüntetni a beteg nevét, az osztályt és a kórtermet, ahol fekszik.
  • Kérjük, hogy csak a legszükségesebbeket küldjék a betegeknek! A csomag tartalmát úgy kell összeállítani, hogy abban lehetőleg bontatlan, bolti csomagolásban legyenek a tisztasági termékek is. A csomagolás eldobható legyen!
  • A csomag NEM tartalmazhat: házi készítésű, felbontott, vagy romlandó élelmiszert, dohányterméket, szeszes italt, törékeny tárgyat, szúrásra, vágásra, valamint tűzgyújtásra alkalmas eszközt, pénzt, értéktárgyat!
  • A csomagban elhelyezett értéktárgyakért a kórház felelősséget nem vállal.
  • Felhívjuk figyelmüket, hogy munkatársaink a csomagokat az átvételkor jogosultak ellenőrizni.

 

KAPCSOLATTARTÁS a kórházban fekvő betegekkel

A betegek hozzátartozóikkal a kapcsolatot saját mobiltelefonon tarthatják, illetve a hozzátartozók a fekvőbeteg-ellátó osztályoknak a kórház weboldalán megadott telefonszámain érdeklődhetnek.

Telefonon információt csak közvetlen hozzátartozónak adunk, akit a beteg felvételekor megnevez.

Kérjük, a telefonvonal túlterheltsége miatt, egy beteg után naponta egy alkalommal, egy hozzátartozó érdeklődjön, aki a család felé továbbítja a kapott információkat!

A COVID-ellátásban részesülő fekvőbetegekkel – a beteg állapota szerint – saját mobiltelefonon tarthatnak kapcsolatot, illetve munkanapokon (hétfőtől–péntekig) 8:00-tól 15:00 óráig elérhető a COVID-DISZPÉCSERKÖZPONT 06-30/018-6115 hívószámú hozzátartozói tájékoztató vonala. A vonal túlterheltsége esetén türelmüket kérjük! Tovább a diszpécserközpont információira >>>

 

A látogatási tilalommal kapcsolatos TOVÁBBI TÁJÉKOZTATÓK:

II.   BETEG ÉS KÍSÉRŐ BELÉPÉSE A KÓRHÁZBA – A betegellátás járványügyi szabályai a LÁTOGATÁSI TILALOM ideje alatt itt érhető el >>>

III.  Szülőnőre és kísérőjére vonatkozó szabályok („apás szülés”) a LÁTOGATÁSI TILALOM ideje alatt itt érhető el >>>

 

Kérjük, továbbra is figyeljenek saját és környezetük egészségének megőrzésére!

Együttműködésükben bízva, köszönjük megértésüket!