Genetikai szűrés

A DOWN-KÓR SZŰRÉSE
Kedves Kismama!
Gratulálunk születendő gyermekéhez! Ön és családja bizonyára örömmel várják az újszülött érkezését, azonban a legtöbb kismamához hasonlóan Önben is felmerül, hogy a magzat nem szenved-e bárminemű rendellenességben. Ritkán, de előfordulhatnak bizonyos genetikai rendellenességek, melyek közül leggyakoribb az úgynevezett Down szindróma. Ismertetőnk célja, hogy eloszlassuk Önben az esetleges félelmeket, illetve segítséget nyújtsunk a jelenleg rendelkezésre álló szűrési lehetőségek megismerésében.

Mother

Mi az a Down szindróma?

A Down-kór az újszülöttek leggyakoribb kromoszóma-rendellenessége, átlagosan 700 terhességből egy Down szindrómás csecsemő születik, azonban a kockázat az anya életkorának előrehaladtával erősen növekszik.

Anya

életkora (év)

20 25 30 35 40 45 49
Down-kór

szülésenkénti

kockázata

1:1450 1: 1350 1: 940 1: 350 1: 85 1:35 1:25

(Forrás: Morris et al. 2003)

A Down szindróma a szellemi fogyatékosság mellett számos egyéb tünettel járhat együtt, mint például szívelégtelenség, immunrendszeri zavarok, légzési problémák, fertőzésekre való hajlam, stb.

A Down-kór súlyossága rendkívül eltérő lehet, azonban jelenleg ennek mértékét a születés előtt nem lehet meghatározni. Tapasztalatok szerint a megszületett Down-kóros gyermekek 99%-a legnagyobb gondoskodással is csak a kisegítő iskola szintjéig juttatható el. A tünetek többsége a Down szindrómával rendelkezőknél komoly egészségügyi és szociális ellátást igényel életük végéig.

A kromoszóma-rendellenességek diagnózisa

ChromosomeA Down-kór és egyéb kromoszóma rendellenességek diagnózisa nagy biztonsággal csak a magzat kromoszómavizsgálatával állapítható meg. Az amniocentézis és a korionboholy-mintavétel invazív vizsgálatok, melyek 1-2% vetélési kockázattal járnak együtt. Kockázatuk és költségük miatt az invazív vizsgálatok alkalmazása szűrésre eleve kizárt, kizárólag indokolt esetben, az anya beleegyezésével végzik.

Vetélési kockázattal nem járó vizsgálati lehetőségek a Down-kór vonatkozásában az ultrahangvizsgálat, illetve az anyai vérből történő biokémiai vizsgálatok.

Ezek a módszerek nem alkalmasak diagnózis felállítására, azonban segítségükkel viszonylag nagy biztonsággal lehet a Down szindróma előfordulásának valószínűségére következtetni!

Választható Down-kór szűrővizsgálati módszerek

Kombinált teszt: a terhesség 10-14 hete között, optimálisan a 12. héten, anyai vérből egy hormon- és egy fehérjeszintet mérünk (HCG és PAPP-A), továbbá ultrahangvizsgálatot végzünk, melynek során elsősorban a magzat ülőmagasságát (CRL) és tarkóredő vastagságát (NT) mérjük.

Négyes (Kvadrupol) teszt: A terhesség 15-17. hete között, optimálisan a 16. héten, anyai vérből három hormon (HCG, szabad ösztriol és inhibin A), valamint egy magzati eredetű fehérje (alfa-fetoprotein) mennyiségét határozzuk meg.

Integrált teszt: A jelenleg leghatékonyabbnak tekintett szűrőmódszer. Ennek során a terhesség 12. hete körül elvégezzük a kombinált tesztben is szereplő ultrahangvizsgálatot, illetve anyai vérből történő PAPP-A meghatározást. Később, a terhesség 16. hete körül az anyai vérből meghatározzuk az AFP, HCG, szabad ösztriol és inhibin-A markereket. Fontos, hogy a kismama türelmes legyen, mivel pontosan az biztosítja ennek a módszernek a kiemelkedő hatékonyságát, hogy a két időpontból származó adatokat együttesen értékeljük, és a kockázatbecslést csak a második vérvétel után végezzük el.

A szűrések eredménye egy kockázatbecslés. Speciális számítógépes kiértékelő program (Alpha) segítségével az anyai életkor és a mért biokémiai paraméterek, illetve a kismama egyéb adatai alapján (testsúly, dohányzás, stb.) meghatározzuk a Down-kór és egyéb kromoszóma-rendellenességek, valamint a velőcső-záródási rendellenesség kockázatát.

Kinek ajánlott részt venni a vizsgálaton?

Életkortól függetlenül minden várandós kismamának ajánlott Down-kór szűrővizsgálatra jelentkezni.

A vizsgálat előtt a szűrőcentrum munkatársa részletes tájékoztatást ad a szűréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és felajánlja a szóba jövő szűrési és vizsgálati lehetőségeket.

A szűrési módszerek hatékonysága

Mindegyik szűrőteszt eredménye statisztikai módszereken alapszik és nem tekinthető diagnózisnak. Az ajánlott szűrőmódszerek teljesítőképességét az alábbi táblázat mutatja:

Down kór

szűrőmódszer

Maximális

elfogadott

kockázat

Detekciós ráta

(DR, találati

pontosság)

Fals pozitív arány

(FPR,

álpozitivitás)

Pozitív eredmény

esetén esély a

Down kórra

(OAPR)

Kombinált teszt 1:250 83 % 4,7 % 1:25
Négyes teszt 1:250 84 % 5,7 % 1:30
Integrált teszt 1:150 87 % 1,9 % 1:10

(Forrás: N.J.Wald et al.: First and second trimester antenatal screening for Down’s syndrome: the results of the SURUSS, J. Med Screen 2003; 10; 56-104, Table 30.)

Maximális elfogadott kockázat: a szűrési eredményt ennél nagyobb kockázatnál tekintjük pozitívnak.

Detekciós ráta: az adott módszer a Down-kóros magzatokat ilyen arányban ismeri fel.

Fals pozitív arány: Az egészséges magzatot hordozó kismamák ekkora eséllyel kapnak pozitív szűrési eredményt.

Pozitív eredmény esetén esély a Down-kórra: Pozitív szűrési eredmény esetén ekkora az esélye annak, hogy valóban Down-kóros a magzat.

Pozitív eredmény

A pozitív eredmény az esetek túlnyomó részében nem jelent valódi rendellenességet, ezért ilyenkor ne essen pánikba, a további teendőket pedig feltétlenül beszélje meg a genetikai tanácsadó munkatársával!

Negatív eredmény

A negatív eredmény nem jelenti azt, hogy biztosan egészséges a magzat, hanem a vizsgált rendellenességek alacsony kockázatát jelzi. Negatív eredmény esetén is feltétlenül konzultáljon gondozó orvosával!

Egyéb tudnivalók a szűrésről

A szűrés elsődleges célja a Down-kóros magzatok felismerése, de az alkalmazott tesztek nagy biztonsággal felismernek egyéb fejlődési rendellenességeket is, mint például a nyitott gerinc vagy az Edwards szindróma.

A szűrés hatékonysága növelhető, ha a kismama a 18. vagy 19. terhességi héten részt vesz egy részletes ultrahang vizsgálaton. Ezzel nemcsak a kromoszóma-rendellenesség mellett észlelhető fejlődési zavarok, hanem más fejlődési rendellenességek is felismerhetők.

Fontos információk szűrésre jelentkező kismamáknak
A szűrőtesztek árai

(szükséges ultrahangvizsgálatokat tartalmazzák)

1. trimeszteri kombinált teszt: 9.000 Ft

2. trimeszteri négyes teszt: 19.000 Ft

Integrált teszt: 29.000 Ft

A választott szűrés díját kérjük postai csekken befizetni, melyet osztályunkon tud igényelni.

A vérvételre ultrahang leletét és a befizetést igazoló csekkszelvényt feltétlenül hozza magával!

Vérvételek időpontja terhességi kor szerint

Kombinált teszt és integrált teszt első vérvétele esetén:

Javasolt időpont: 11hét+0nap – 12hét+6nap

Elfogadható időpont: 10hét+0nap – 13hét+6nap

Négyes teszt és integrált teszt második vérvétele esetén:

Javasolt időpont: 15hét+0nap – 16hét+6nap

Elfogadható időpont: 15hét+0nap – 17hét+6nap

Az elfogadható időponton kívül érkezőknél a szűrővizsgálat nem végezhető el!

Szűrést kizáró okok:

  • Hüvelyi vérzés a vérvételt megelőző 7 napban. Feltétlenül várja meg a 7 nap leteltét, és csak utána jelentkezzen vérvételre!
  • Ikerterhesség. Ebben az esetben célszerű a szűrést csak ultrahangvizsgálatokra korlátozni.
  • Korábbi Down-kóros vagy más kromoszóma-rendellenességgel sújtott terhesség. Ezen eseteket eleve úgy kell tekinteni, mintha pozitív szűrési eredményt kaptunk volna.
  • Amniocentézis vagy CVS mintavétel a vérvétel előtt.

Vérvétel helye:

Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza

Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály

Ultrahang Labor

Cím:

7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám u. 5-7.

Időpont:

munkanapokon 11:00 – 14:30

Bejelentkezés:

(74) 501-500 / 399-es mellék, mely a fenti időpontban hívható

Egyéb információ:

Az ultrahangvizsgálat elvégzése beutaló alapján lehetséges. A vérvételre lehetőség van az ultrahangvizsgálathoz képest néhány napos eltéréssel is, előzetes egyeztetés alapján