Alapítványi támogatásból új orvosi eszköz, bilirubinométer segíti a szekszárdi kórház gyermekosztályán a koraszülöttek ellátását

Nagy értékű orvosi eszközt, egy Draeger JM 105 típusú transzkután bilirubinométert adományozott a Tolna Megyei Balassa János Kórház koraszülött részlegének a pécsi Beteg Újszülöttekért Alapítvány.

Bilirubinométer átadása a szekszárdi kórház koraszülött részlegének
Dr. Adamovich Károly PhD egyetemi docens, csecsemő- és gyermekgyógyász (jobbra), a PIC részleg szakmai vezetője átveszi az bilirubinométert a gyártó Draeger Magyarország képviselőjétől, az eszköz beüzemelésekor.

 

Az eszköz segítségével, akár naponta többször is, fájdalommentesen, hagyományos laboratóriumi vérvizsgálat nélkül tudnak tájékozódni az orvosok az itt kezelt babák sárgasági értékeiről. A műszer a mellkason vagy homlokon leadott fényimpulzus átlagából, nagy pontossággal számítja ki a bőr- és lágyrész-sejtekben lévő bilirubin mennyiségét, ezzel megkönnyíti a kékfény-terápia időben és indokoltan történő elkezdését.

A szekszárdi kórház újszülött részlegén korábban már szintén a Beteg Újszülöttekért Alapítvány segítségével volt alkalma a szakembereknek egy ilyen eszköz tartós tesztelésre és meggyőződhettek az eszköz hatékonyságáról, pontosságáról. Az alapítvány mostani támogatása és Dr. Nagy Éva elnök felajánlása révén, a továbbiakban a gyermekosztály Perinatális Intenzív Központ (PIC) részlegén is folyamatosan a szakemberek rendelkezésére áll egy bilirubinométer, segítve a koraszülött babák jobb ellátását.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház vezetése, valamint a gyermekosztály és az újszülött részleg munkatársai nagyra értékelik a Beteg Újszülöttekért Alapítvány partnerségét és ezúton fejezik ki köszönetüket a gyógyító munkához nyújtott támogatásáért!