VÁLTOZÁSOK A SZEKSZÁRDI KÓRHÁZ MŰKÖDÉSI RENDJÉBEN, a járványügyi veszélyhelyzet és a járványkórházzá történő kijelölés okán!

 

Lakossági tájékoztató  (pdf formátumban  itt letölthető)

 

Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) 2020 január 30-án az új korona vírus okozta járványt nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzetté nyilvánította.

Magyarországon a 2020. március 11-én 15:00 órakor hatályba lépett, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020 (III.11.) kormányrendelet 1. §. alapján a Kormány az élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető, tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész terültére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

Az Országos Tiszti Főorvos 2020. március 16-ai 13305-12/2020/EÜIG számú határozatában négy másik egészségügyi intézmény mellett intézményünket, a Tolna Megyei Balassa János Kórházat is járványügyi célra, járványkórházként jelölte ki.

Intézményünk a koronavírus okozta járványra hónapok óta, már az első, WHO által tett bejelentéstől kezdődően folyamatosan készül. A felkészülés szakmai alapját a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Tiszti Főorvos által a legújabb nemzetközi eredmények ismeretében rendszeresen frissített eljárásrendje jelentette. Kidolgoztuk a tömegesen jelentkező fertőzőbeteg-ellátás kapcsán követendő biztonságos betegutakat, a követendő eljárásrend kapcsán oktattuk dolgozóinkat és biztosítottuk az ellátáshoz szükséges anyag-, eszköz- és gyógyszerkészleteket. Védőeszköz-készletünk jelenleg is megfelelő, hogy a folyamatos betegellátás mellett munkatársaink kellő védelmét biztosítani tudjuk, de a folyamatos utánpótlás valamint megfelelő tartalékok felhalmozása elengedhetetlen. Szerencsére nagyobb mennyiség van már úton a kórház felé minden ehhez szükséges termékből.

A járványkórházként történő kijelölés egyfajta egészségügyi puffer kapacitás biztosítását jelenti, ami annak érdekében szükséges, ha más egészségügyi szolgáltatók kapacitásai a megnövekedett beteglétszám miatt elégtelennek bizonyulnának. Ebben az esetben irányítanak beteget a járványkórházba, a jelenleg érvényben lévő tisztiorvosi utasítás alapján azonban elsődlegesen a területi illetékességgel bíró fertőző osztályok illetékesek az érintett betegek felvételében

A fekvőbeteg ellátó egészségügyi intézmények működőképességének megtartása (vagyis túlterhelésük megelőzése) érdekében fontos információ, hogy szintén az érvényben lévő tisztiorvosi utasítás szerint, az enyhe formát mutató megbetegedés esetén van már lehetőség a betegek otthonukban való elkülönítésére is. Ilyenkor a gyógykezelést a háziorvos irányítja, a szükséges vírusdiagnosztika mintavételezését az Országos Mentőszolgálat végzi. Ebben az esetben a betegek számára jelentős előny, hogy a hosszadalmas kórházi gyógykezelés alól mentesülhetnek, biztonságukat pedig az szolgálja, hogy esetleges állapotrosszabbodás esetén bármikor a megfelelő és kijelölt egészségügyi intézménybe szállíthatók, ahol a háziorvos által már felállított diagnózis alapján folytatódhat az ellátás.

A járványügyi veszélyhelyzetre,
és a járványkórházként történő működésre való felkészülés
jelentős mértékben átalakítja az intézmény eddigi működését, ezért
a következő VÁLTOZÁSOKRÓL TÁJÉKOZTATJUK tisztelt betegeinket.

Első intézkedésünk – ahogy azt a március 15-én kiadott Egészségügyi Miniszteri utasítás is meghatározta – a tervezhető ún. elektív ellátások (kórházi felvételek, előjegyzett műtétek) lemondása volt. Mindenhol igyekeztünk megszüntetni a betegek csoportosulását eredményező eseményeket. Korlátoztuk a Rendelőintézet szakorvosi rendelőinek működését is. Ezekről az internetes honlapunkon korábban elhelyezett tájékoztatóban már olvashattak. Leállításra kerültek az egynapos műtéti beavatkozások is.

(Tovább korábbi tájékoztatónkra >> )

Az Országos Tiszti Főorvos által elrendelt járványkórház feltételeinek kialakítása folyamatban van.

E feladatra a kórház teljes belgyógyászati tömbje (D épület) került kijelölésre, melyben összesen 250 ágy elhelyezése biztosítható. Az épületet a feladatra az teszi alkalmassá, hogy a kórház területétől jól elkülönül és központi oxigénellátással, valamint 20 izolációs kórteremmel, és saját radiológiai diagnosztikával is rendelkezik.

Kórházunk C épülete (rehabilitációs tömb) tartalék kapacitásként kerül kiürítésre. Itt további, mintegy 60 ágy helyezhető el. Intenzív betegellátásra –lélegeztetésre- a kórház teljes, 28 ágyas intenzív osztálya rendelkezésre áll ahol 23 db lélegeztetőgép került elhelyezésre.

A nem vírusfertőzés miatt szükséges intenzív ellátási igényt ideiglenes helyen, az egynapos sebészeti ellátó egységben további 8, intenzív betegellátásra minden tekintetben alkalmas ágyon tudjuk biztosítani.

 

Fontos kiemelni, hogy a járványkórház feltételeinek kialakítása mellett, a kórházunkban elérhető, valamennyi orvosszakmai területen egy alapvető működéshez szükséges, minimális kapacitáson, folyamatosan biztosítjuk az elsősorban akut ellátási igénylő betegségek ellátását. 
Változatlanul zajlik a daganatos betegek diagnosztikai, műtéti és onkológiai gyógyító ellátása is.
Amely ellátási forma a korábban megszokott módon, kórházunkban biztosított volt, és most a megváltozott körülmények között, vagy éppen kapacitáshiány miatt nem elérhető, annak más egészségügyi szolgáltatónál való igénybevételét természetesen minden esetben vállaljuk és megszervezzük betegeink számára.

 

A járványkórház feltételeinek kialakításához a kórház szokásos működését jelentős mértékben kellett átalakítani.
Az alábbi, főbb változásokkal találkozhatnak az intézmény területén:

 • A Belgyógyászati tömbből
 • Az alagsori fertőző osztály értelemszerűen a helyén marad.
 • A földszintről az onkológiai osztály ideiglenes helyre az „A” épület első szintjére költözik, és változatlanul működik tovább. Itt megnyugtatóan megoldott a fertőzésnek nagyobb rizikóval kitett onkológiai betegeknek a vírusfertőzéssel kezelt betegektől való biztonságos távol tartása. Számukra közvetlenül az épület előtt parkolóterület is kijelölésre kerül, hogy minimalizálni lehessen más betegekkel való találkozásukat.
 • Az első emeltről a tüdőgyógyászat az A épület 2. szintjére (a gasztroenterológiára) költözik. Itt kisebb ágykapacitással de mindkét osztály tudja a munkáját folytatni. A bronchológiai labor (hörgőtükrözések) a gasztroenterológia endoszkópos rendelésével közösen, változatlanul működik tovább.
 • A második emeletről a diabetológiai-endokrinológiai (III. Belgyógyászat) és hematológiai osztályok a H épületbe, az ideggyógyászat és kardiológiával közösen kerülnek elhelyezésre. Itt szintén kisebb ágykapacitáson, de minden szakma folyamatosan működik tovább. A Hematológiai Gondozó a Rendelőintézetben kap helyet.
 • A harmadik emeleten, a krónikus belgyógyászat működése átmenetileg SZÜNETEL. E tekintetben ki kell emelni a korábban példa nélküli, kórházak közötti együttműködést, az osztályon eddigiekben ápolt betegeket a Bonyhádi Városi Kórház vette át további ellátásra és biztosítja a továbbiakban is a krónikus ellátási hátteret a megyei kórház számára. Ezzel a segítséggel nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a megyei intézmény meg tudjon felelni a járvány okozta megnövekvő egészségügyi ellátási igény jelentette kihívásoknak.

 

 • Kiürült a teljes C épülettömb is:
 • A máskor itt megtalálható osztályok – kardiológiai és mozgásszervi rehabilitáció, reumatológiai osztály, az épület járóbeteg-ellátást nyújtó rendelései és az Izotópdiagnosztikai labor is SZÜNETELTETIK működésüket.

 

 • A B épülettömbben:
 • Az ortopédia osztály működése SZÜNETEL, az esetlegesen szükséges, sürgős ortopédiai beavatkozásokat a traumatológia osztályon biztosítjuk.
 • A sebészet fél épületszárnyon, de változatlan helyen üzemel tovább, itt is kizárólag akut beavatkozások, valamint daganatos betegek műtéti ellátása történik.

 

 

Az átalakuló intézményi működési rend nagy kihívást jelent betegeinknek és dolgozóinknak egyaránt. Betegeinket a személyes orvos-beteg találkozó ellehetetlenülése miatt, ahol csak lehet, igyekszünk más módon – telefonon, skype-on, levélben – a szükséges információkkal ellátni. Ehhez munkatársaink elérhetőségeit igyekszünk közzétenni honlapunkon. Weboldalunkon hamarosan elérhetők lesznek a kórházi osztályok, ellátóhelyek közvetlenül, vagy mellék tárcsázásával hívható telefonszámai. Mielőtt korábban megszokott ellátásra kórházunkba érkeznének, érdemes előzetesen telefonon érdeklődni. Teljes mértékben megértjük betegeink információigényét, mégis tisztelettel kérjük betegeink türelmét, figyelembe véve hogy munkatársaink is rendkívüli körülmények között dolgoznak. A sikeres informálódáshoz esetleg többszöri próbálkozás is szükséges lehet.

Betegtársaik és dolgozóink biztonsága érdekében legfontosabb információ:

LÁZAS, HURUTOS, LÉGÚTI BETEGSÉG TÜNETEIT ÉSZLELVE
NE A KÓRHÁZAT KERESSÉK FEL!!!

Ha betartják ezt az alapvető szabályt, azzal
egyrészt segítenek megakadályozni, lassítani a járvány további terjedését
másrészt az egészségügyi dolgozók megbetegedésének kockáztatják, csökkentik.

Kérjük, ezzel a
FELELŐS VISELKEDÉSSEL SEGÍTSENEK
megőrizni és szinten tartani az egészségügyi ellátásban hadra fogható munkatársak számát!

 

LÁZAS BETEGSÉG TÜNETEINEK ÉSZLELÉSEKOR:

 1. maradjanak otthonukban, és TELEFONON értesítsék HÁZIORVOSUKAT, akitől az ellátásukra vonatkozó további utasításokat megkapják!
 2. Súlyos tünetek észlelése esetén az Országos Mentőszolgálatot kell értesíteni, akik az ellátást akár már a helyszínen meg tudják kezdeni, és ellenőrzött körülmények között, biztonságos módon szállítják a súlyos állapotú beteget közvetlenül a számára legmegfelelőbb ellátási helyre.

 

Kórházunkban továbbiakban is fennáll és szigorúan ellenőrzött a járványügyileg is szükségessé vált LÁTOGATÁSI TILALOM!

A kórházban kezelt betegekkel a kapcsolattartás leginkább telefonon történhet. A hozzátartozóiknak szánt csomagokat a főportán lehet leadni, onnan a kórház szállítja el azokat az osztályokra. Kérjük, a csomagokon jól olvashatóan tüntessék fel a beteg nevét és az őt ápoló fekvőbeteg osztályt is!

A kialakult rendkívüli helyzet sok nehézséget okoz és kényelmetlenséggel jár betegeinknek és dolgozóinknak egyaránt. Most azonban különösen fontos a lakosság türelme és együttműködése annak érdekében, hogy az Európa más országaiban már tapasztalható,  rendkívüli egészségügyi helyzeten úrrá tudjunk lenni, a járvány terjedését lassítani tudjuk, valamint a kórházak működőképességét oly módon megőrizzük, hogy mind a járványos megbetegedés miatt ellátásra szoruló, mind a más okból kórházi kezelésre kényszerülő embertársainkat a számukra szükséges ellátásban tudjuk részesíteni.
Kérjük ezért mindenkitől a fokozott együttműködést, toleranciát és megértést, a magunk részéről pedig a kórház minden munkatársa nevében ígérhetem, hogy a helyünkön leszünk, és megteszünk minden tőlünk telhetőt, ami ilyen kritikus időszakban egy egészségügyi intézménytől és dolgozóitól elvárható.

Mindenkinek jó egészséget, és a járvány mielőbbi lezárultát kívánva,
tisztelettel:

 

Dr. Németh Csaba
főigazgató