A Semmelweis-emlékév kapcsán egy hónapig látható a Balassa János Kórház folyosógalériáján „A Semmelweis Ikon” című vándorkiállítás

A Tolna Megyei Balassa János Kórház és az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár együttműködésében 2018. július 10-én nyílt meg Szekszárdon „A Semmelweis Ikon” című vándorkiállítás. A tárlatot a Balassa János Kórház a Semmelweis Emlékév kapcsán mutatja be a megyeszékhely közönségének.

A 13 poszterből álló, színes, érdekes anyag Semmelweis Ignác alakját és felfedezését idézi fel, s bemutatja, hogy Semmelweis értékelése hogyan változott az elmúlt másfél száz évben. Az életmű felidézésével megismerhető a magyar orvos családja, felfedezésének körülményei, a korabeli viták, az értetlenség, majd a halála utáni elismerés. A tárlat Semmelweis alakján keresztül mutatja be, hogyan született meg a 19-20. század fordulóján az önmagát feláldozó modern orvos alakja.

Fotó: Tolnai Népújság, Mártonfai Dénes

A kiállítást dr. Németh Csaba főigazgató és dr. Vidáné dr. Szücs Mária orvos igazgató nyitották meg. Dr. Németh Csaba köszöntőjében kiemelte Semmelweis munkásságának tudománytörténeti jelentőségét, amelyet érdemes a mai fiataloknak újra felfedezni. Dr. Vidáné dr. Szücs Mária a kora higiéniai ismereteit messze megelőző orvos felfedezésének máig ható gyakorlati értékét méltatva hívta fel a figyelmet a személyi higiéné, különösen a helyes kézmosás fontosságára. A megnyitó közönségének – az intézményben gyakorlaton lévő egészségügyi középiskolásoknak – kézhigiéniai bemutatót is tartottak a Balassa János Kórház Higiéniai Osztályának munkatársai.

Fotó: Tolnai Népújság, Mártonfai Dénes

A kiállítás július 10-től augusztus 9-ig ingyenesen látogatható a Tolna Megyei Balassa János Kórház Főigazgatóságának folyosógalériáján, az intézmény nyitvatartási idejében, hétfőtől péntekig, 8:00-tól 15:30 óráig. Megközelíthető a kórház Wesselényi utcai portáján keresztül, az udvar felől.

Előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés alapján csoportos, vagy családos látogatóknak is tartanak kézhigiéniai bemutatót a kórház munkatársai, amelyre jelentkezni a 30-340-63-95 telefonszámon, Egléné Fekete Zsuzsanna sajtóreferensnél lehet.