Fej-Nyak Rák Elleni Küzdelem Világnapja: július 27.

Az egészségügyi jeles napok sorában július 27-én a fej és a nyak területén előforduló rosszindulatú daganatok elleni küzdelemre figyel a világ. A Tolna Megyei Balassa János Kórház Tudományos Tanácsa a megelőzés és a minél hatékonyabb gyógyítás érdekében az alábbi ismeretterjesztő cikket teszi közzé:

Fej-Nyak Rák Elleni Küzdelem Világnapja: július 27.

A Fej-Nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja július 27-ét a Fej-nyaki Daganatok Elleni Küzdelem Világnapjává nyilvánította. A nemzetközi programhoz hazánk is csatlakozott, ennek keretében kapcsolódott kórházunk is az immár hagyományosnak mondható szűrésbe.

Az akció lényege, hogy felhívja a társadalom figyelmét a megelőzés illetve a betegség korai felismerésének fontosságára. Szomorú aktualitás, hogy hazánk évek óta vezető helyet foglal el a nemzetközi fej-nyaki daganat előfordulási és halálozási statisztikában.

Ezúton is kiemelném a gyanújelek közül az egyértelműeket: 3 hétnél tovább fennálló rekedtség, nyelési nehézség, nem gyógyuló szájüregi seb, illetve 3 hétnél régebb óta fennálló nyaki nyirokcsomó duzzanat. A dohányzás a fej-nyaki daganatoknál is egyértelműen fokozott kockázati tényezőnek számít.

Hangsúlyozzuk, hogy a világnap alkalmából tartott szűrés figyelemfelhívó jellegű, nem korlátozódik július 27-re. Akinek fentiekhez hasonló panasza van, jelentkezzen szakrendelésünkön a 74/ 501-642, vagy 74/501-688 telefonszámok valamelyikén. Az időpontegyeztetés a minél rövidebb várakozási idő elérése érdekében szükséges. 

Dr. Móricz Péter PhD
osztályvezető főorvos
Tolna Megyei Balassa János Kórház és Egyetemi Oktatókórház
Fül-Orr-Gégészeti Osztály