Sajtóközlemény – Kompetencia bővítés a szakdolgozók körében

A Tolna Megyei Balassa János Kórházban képzési programok az egészségügyi ágazat szolgáltatás-fejlesztése érdekében címmel valósult meg szakmai program, 168,07 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból (EFOP-1.10.3-17-2017-00033).

A projekt keretében több szakmai területet érintő, a szakmai fejlődést, szakmai kompetenciabővítést eredményező szakképzés valósult meg.

A konstrukció alapvető célja volt, hogy javuljon az egészségügyi ellátás színvonala, ezáltal javuljon az egyén egészségi állapota. Lehetőséget biztosított a szakdolgozók szakmai fejlődésének, melyen keresztül a Tolna Megyei Balassa János kórház humánerőforrás fejlesztése, a szakdolgozók szakképzettségi arányának emelése is megvalósult. Intézményünk szakdolgozóinak lehetőségük nyílott a projekt keretében, hogy helyben fejlődhessenek tovább szakmailag, hogy magasan kvalifikált tudással álljanak készen a betegek ellátására, ápolására, hivatásuk gyakorlására. A szakdolgozók a képzések elvégzését követően a megszerzett végzettségnek megfelelő munkakörben kerültek alkalmazásra. A projekt keretén belül a felnőttképzések támogatott formában, költségmentesen valósultak meg, továbbá a képzés teljes időtartamára motivációs ösztöndíj kifizetésére is sor került.

A beruházás az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg, a Széchenyi 2020 program keretében.

A projekt megvalósulási időszakának kezdete 2018.09.01.

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja 2020.06.29.

Záró elszámolás benyújtásának határideje 2020.08.28.

 

A fejlesztés eredményeként közel 10 % – al, azaz 69 fővel emelkedett a szakképzett ápolók aránya az alábbiak szerint: Aneszteziológiai szakasszisztens 8 fővel, felnőtt intenzív szakápoló 12 fővel, hospice szakápoló 21 fővel, pszichiátriai szakápoló és gyógyfoglalkoztató 14 fővel, betegkísérő 9 fővel, diabetológiai szakápoló és edukátor 3 fővel, műtőssegéd-gipszmester 2 fővel.

 

A felhívás illeszkedik a Kormány „Egészséges Magyarország 2014-2020” Egészségügyi Ágazati Stratégiájához, amely célként nevesíti a humán erőforrás minőségének javítását, jövő szükségleteinek megfelelő létszámú biztosítását a szakmai kihívásoknak és elvárásoknak való eredményes megfelelés érdekében, további kiemelt célként jeleníti meg az egészségügyi dolgozók továbbképzését az élethosszig tartó tanulást elősegítő szolgáltatások hatékonyságának és számának növekedése érdekében akkreditált képzések és szakmai szakirányú továbbképzések biztosításával.

 

 A projektről bővebb információt a https://www.palyazat.gov.hu/efop-1103-17-kpzsi-programok-az-egszsggyi-gazat-szolgltats-fejlesztse-rdekben-1 oldalon olvashatnak.