Kórházunk tizenegy dolgozója és két osztályunk szakdolgozói közössége kapott elismerést az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából

Ünnepi rendezvényeket tartott a 2019. évi Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából a Tolna Megyei Balassa János Kórház és a Magyar Ápolási Egyesület (MÁE) Tolna Megyei Szervezete Szekszárdon.

Az eseménysorozat május 8-án, a májusi főnővéri értekezletet követően, a kórház Ápolási Igazgatóságán vette kezdetét, ahol MÁE területi szervezetének vezetése és a kórház szakdolgozói közössége emléktáblát avatott, az országos egyesület megalakulásának 30. évfordulója tiszteletére.

Május 9-én, a szekszárdi Alsóvárosi temetőben az intézmény szakdolgozói és a MÁE területi szervezetének képviselői koszorúzással tisztelegtek a szekszárdi kórház első betegápoló nővérei, a Szent Vince rendi (Irgalmas) nővérek, vagy ahogy ruhájuk miatt nevezték őket, a „Szürke nénék” síremléke előtt.

 

A hagyományos ápolók napi ünnepséget 2019. május 10-én, a szekszárdi Vármegyeháza dísztermében rendezték meg. A megjelenteket Gliedné Tillmann Erzsébet, ápolási igazgató köszöntötte, beszédében megemlékezve az ápolástudomány, illetve az ápolási szakma megteremtőjéről, Florence Nightingale angol nővérről, a betegellátás reformjának elindítójáról, hazánk első főápolójáról, Kossuth Zsuzsannáról, valamint a megalakulásának 30. évfordulóját ugyancsak ezen a napon ünneplő Magyar Ápolási Egyesületről.

Dr. Németh Csaba főigazgató ünnepi beszédében elismerően szólt az ápolói hivatás nagy múltjáról, a szakma szépségéről, az elköteleződésről, az ezzel megélhető lelki töltetről. Kiemelte, hogy a szakma elismerése a jövő betegeiről való gondoskodás miatt is fontos: legyenek olyan emberek, akik felelősséggel veszik majd át a ma ápolóinak helyét. Hangsúlyozta, hogy ebben a munkában egy jó hangulatú közösség komoly vonzerőt, megtartó erőt jelent, ezért a Balassa János Kórházban olyan közösséget szeretnének kovácsolni, melynek tagjai befogadóak, szeretettel, megértéssel fordulnak mind a betegek, mind a kórház közösségébe tartozni vágyók felé.

Feiglné Koós Gabriella, a Magyar Ápolási Egyesület Tolna Megyei Szervezetének elnöke beszédében az idén 30 éves országos egyesület és a megyei szervezete megalakulásának emlékeit idézte fel. Szólt arról is, milyen sokat jelent a szakdolgozók számára az, hogy az ápolók nemzetközi napján egy ilyen színvonalas és megható ünnepség keretében ünnepelhetik meg hivatásukat és ismerhetik el legkiválóbb kollégáik munkáját.

Ács Rezső, Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere, aki ebben az évben elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, videóüzenetben köszöntötte az ápolókat, kifejezve nélkülözhetetlen munkájuk fontosságát.

 

Az ünnepségen nyolc dolgozó részesült főigazgatói dicséretben:

  1. Antal Szilvia főnővér helyettes és gazdasági nővér, Szemészeti Osztály;
  2. Ferencziné Csoma Beáta főnővér, Bőrgyógyászati Osztály;
  3. Gulyás Gabriella gazdasági nővér, Neurológiai Osztály;
  4. Hackl Ágnes ápolási asszisztens, III. Belgyógyászati Osztály;
  5. Magyar Mária főnővér helyette, Gasztroenterológiai Osztály;
  6. Murányi Erzsébet adminisztrátor, Rendelőintézet, szemészeti szakrendelés;
  7. Orsós Katalin ápoló, Sebészeti Osztály;
  8. Patai Márta szakasszisztens, képalkotó diagnosztikai analitikus, Radiológiai Osztály.

Ketten a Magyar Ápolási Egyesület elismerő oklevelét vehették át:

  1. Diósiné Borbély Éva asszisztens, Szülészet-Nőgyógyászati Osztály
  2. Szabácsy Józsefné ápolási asszisztens, III. Belgyógyászati Osztály

 

Két osztály – a Kardiológia, valamint a Neurológia – szakdolgozói közössége vehette át a kórház számára igen fontos, a dekubitusz ellátásban elért pozitív változások elismerésére tavaly megalapított oklevelet:

Egy háttérellátásban dolgozó munkatársat, Csepregi Józsefné munkaügyi előadót tiszteletbeli ápolóvá avatott a kórház szakdolgozói közössége, valamint a MÁE területi szervezete.

Miniszteri dicséretre terjesztette fel a kórház Ápolási Igazgatósága és a MÁE területi szervezete a Magyar Ápolók Napja alkalmából dr Győriné Dávid Stefániát, a fertőző osztály vezető ápolóját. A felterjesztést a bírálók elfogadták, az elismerést kolléganőnk május 20-án, Visegrádon, a Magyar Ápolási Egyesület országos kongresszusán veheti át.

Az ünnepségen adták át a Magyar Ápolási Egyesület megalakulásának 30 éves évfordulója alkalmából, a Magyar Ápolási Egyesület Tolna Megyei Szervezete és a Tolna Megyei Balassa János Kórház Ápolási Igazgatósága által meghirdetett „Ápolás, ahogy én látom” irodalmi pályázat díjait. A fődíjat Balogh Liliána – a szekszárdi Comenius Általános Iskola 7. osztályos tanulója (felkészítő tanára Morvainé Bíró Ildikó) nyerte el, „Kiolthatatlan remény” című alkotásával.

A pályázat további díjazottjai:

Galambos Csilla (Krónikus Belgyógyászati Osztály),

Kákonyi Ferencné (Radiológiai Osztály),

Vargáné Simovics Nárcisz (Pszichiátriai Osztály).

Az ünnepség zárásaként Sövényi Ferencné nyugalmazott országos főnővér tartott szakmai elhivatottságot erősítő, értékes előadást, „Az ápolásról másképpen… avagy hogyan tegyünk együtt a betegért” címmel.

A rendezvény ünnepi műsorában hagyományosan a Szekszárdi Garay János Általános Iskola, AMI és Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei – Chang Quin,  Karácsony Hanna, Bajusz Panna és Sándor Zsigmond (tanáruk Erősné Máté Éva), valamint Müller Albert (tanára Főglein Klára) – működtek közre, élvezetes zongorajátékukkal.

 

Valamennyi, az ünnepségen és az országos rendezvényen elismerést átvevő kollégánknak szeretettel gratulálunk és további sikeres pályafutást kívánunk!

Köszönetünket fejezzük ki azoknak a kollégáinknak, akik a betegágy mellett szolgálatot teljesítve tették lehetővé a többiek számára, az ünnepség méltó megrendezését!