Nagy szakmai érdeklődés mellett zajlott az 54. Gyermektüdőgyógyász Kongresszus Szekszárdon

Nagy sikerrel zajlott 2018. november 8-10-én Szekszárdon a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gyermektüdőgyógyász Szekciója, valamint a Tolna Megyei Balassa János Kórház gyermekosztálya szakembereinek szervezésében az 54. Gyermektüdőgyógyász Kogresszus

 

„Vivere aliis non sibi, constituit essentiam medici”
„Másoknak élni, nem magunknak, ez adja az orvosi hivatás lényegét”

Balassa János

 

       A nagy hagyományokkal rendelkező, évenként megrendezésre kerülő gyermekpulmonológiai konferenciának először adott otthont Szekszárd. Örömmel vettük tudomásul, hogy több mint kétszázan elfogadták meghívásunkat, hazai és határon túli orvoskollégák, szakdolgozók és a gyermekpulmonológiát támogató cégek is. A konferencia során megemlékeztünk kórházunk névadójáról, a Tolna megyei Sárszentlőrincen született Balassa Jánosról, az európai hírű sebészről, valamint a közelmúltban elhunyt Andrásovszky Barna főorvos úrról, a hazai gyermekpulmonológia és a Magyar Egészségügyi Társaság egyik alapító atyjáról. Elhatározott szándékunk volt, hogy szellemiségüket minden vendégünkhöz közelebb vigyük.

 

      A Gyermektüdőgyógyász Hírmondó kongresszusi különszáma

A szakmai programban 14 referátum és 41 előadás hangzott el, a gyermekpulmonológia valamennyi részterületéről: a koraszülöttek körében gyakori bronchopulmonális dysplasiáról, egyéb cardiopulmonális rendellenességekről, a légzőszervi fertőzésekről, a súlyos asztmás betegek legújabb biológiai terápiájáról, az atopiás betegségek és a cystás fibrosis genetikájáról, kezelési és megelőzési lehetőségéről, a pectus excavatum minimál invazív műtéti eredményeiről, a pneumothorax ellátásával szerzett tapasztalatokról. Beszámolót hallhattunk a súlyos állapotú gyermekbetegek ellátásának szervezéséről, az első magyarországi gyermek tüdőátültetésről, az otthoni lélegeztetés problematikájáról, az alvászavarokról, a gyermekkori venovenosus ECMO-ról, és számos ritkán előforduló betegségről, például a Fabry-kórról, a primer ciliaris dyskinesisről és a tüdősarcoidosisról. Nagy tetszést aratott a szekcióban először lebonyolított problémás betegek kivizsgálására épülő interaktív quiz-program. Innen Szekszárdról a következő előadásokkal szerepeltünk: Csábi Márta: Balassa János szellemi öröksége; Harangi Ferenc: Az atopiás dermatitis és az „atopiás menetelés” összefüggései – a megelőzés új koncepciója; Ma mmel Marianna: Ritka tárolás betegség ritkán vizsgált szövődménye; Szabó-Nemes Judit: Az alfa-1-antitripszin hiány és a pneumothorax kapcsolata. Ugyancsak osztatlan elismerést aratott a konferencia második napján megjelent Gyermektüdőgyógyász Hírmondó, mely a megnyitó eseményeiről és a leghangsúlyosabb referátumokról adott képes tájékoztatást, továbbá bemutatta Szekszárd nevezetességeit.

      A nagyon feszes szakmai program mellett üdítő színfoltot jelentett a Szekszárdon született magyar költő, Babits Mihály egy-egy verse, melyek szekszárdi előadóművészek tolmácsolásában hangzottak el naponta az előadások előtt. Sokan vettek részt a költő szülőházában tett múzeumlátogatáson, és minden résztvevő örömmel tapsolt a Bartina Táncegyüttes gyermek táncosainak a bankett előtt. Felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújtott az egyik szekszárdi pincészetben lebonyolított esti program, a „Márton-napi előzetes”.

      Külön köszönetet érdemelnek a szakmai támogatók, a Tolna megyei és szekszárdi cégek és borászok, akik segítségükkel, munkájukkal és anyagi hozzájárulásukkal segítették a konferencia megrendezését.

A szerzők a konferencia szervezői:
Dr. Csábi Márta gyermekpulmonológus, magánorvos
Dr. Harangi Ferenc gyermekgyógyász szakorvos, osztályvezető főorvos
Dr. Szabó-Nemes Judit gyermekpulmonológus

Tolna Megyei Balassa János Kórház Gyermekosztály, Szekszárd