Kitárgyalták a szívügyeket Szekszárdon

2023. április 24. 

Sikeresen lezajlott a XXI. Szekszárdi Kardiológiai Napok konferencia.

Négy évet kellett várniuk a szakma jeles képviselőinek, hogy viszonozhassák Dr. Benczúr Béla, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház I. Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa, címzetes egyetemi docens, a CORA Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke szíves meghívását, és újra találkozzanak az immár 21. alkalommal megrendezett szakmai és tudományos kardiológiai konferencián Szekszárdon. Az április 21-22-én megrendezett, kétnapos előadás-sorozatnak a főszervező a „Szívügyeink” alcímet adta, és különböző, nagyon hasznos témájú blokkokra bontotta.

Dr. Pátri Eszter, Tolna vármegyei tisztifőorvos és Dr. Németh Csaba, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház főigazgatójának köszöntőit követően, a 2022-es Balassa Pályázat díjazott előadásaival indult a szakmai program.

Dr. Pátri Eszter, Tolna vármegye tisztifőorvosa köszönti a konferencia résztvevőit. Fotó: tmkórház
Dr. Pátri Eszter, Tolna vármegye tisztifőorvosa köszönti a konferencia résztvevőit. Fotó: tmkórház
Dr. Németh Csaba, a vármegyei kórház főigazgatója köszönti a megjelenteket. Fotó: tmkorhaz
Dr. Németh Csaba, a vármegyei kórház főigazgatója köszönti a megjelenteket. Fotó: tmkorhaz

Az első blokkunk az egyik legkedvesebb szívügyem, a „Balassa-fiatalok” alcímet kapta. Bízom benne, hogy amikor meghallgatták fiatal orvosaink előadásait az ország különböző pontjairól hozzánk érkező, nagy tekintélyű kollégák, láthatták, hogy ebben a vidéki kórházban, a délvidék szívében milyen patronáló és mentoráló programok működnek – hangsúlyozta Dr. Benczúr Béla osztályvezető főorvos.

Dr. Halmos Réka, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztály reizidense nyitotta a sort előadásával, őt követte Dr. Barsi Kata, az I. Belgyógyászati Osztály (kardiológia-nefrológia) szakorvosjelöltjének bemutatója.

Dr. Halmos Réka (Fotó: tmkorhaz)
Dr. Halmos Réka (Fotó: tmkorhaz)
Dr. Barsi Kata (Fotó: tmkorhaz)
Dr. Barsi Kata (Fotó: tmkorhaz)
Konferenciahangulat (Fotó: tmkorhaz)
Konferenciahangulat (Fotó: tmkorhaz)

A péntek délelőtti második szekció egy igazán közérdekű, a szakma minden szegmensének rendkívül fontos területet, a periprocedurális antikoagulálást, a beavatkozások, műtétek, diagnosztikus vizsgálatok körüli időszak vérhígító kezeléseit járta körül a szekszárdi kórház főorvosainak és Dr. Mátyás Laurának, a sebészeti osztály rezidensének tudományos előadásán keresztül.  

Úgy gondolom, hogy ebben a témában ki kell alakítani egy párbeszéden alapuló, sokszakmás konszenzust. Hat évvel ezelőtt, az országban elsőként Szekszárdon mi ezt már elvégeztük, egy kórházi protokoll is megszületett, amit újra be szerettünk volna mutatni a fiatal orvosoknak és a kollégáknak – ismertette Dr. Benczúr Béla.

A konferencia első napjának délutáni programcsoportja a szívelégtelenség korszerű kezeléseiről szólt, Dr. Józan Jilling Mihály, a Tolna Vármegyei Balassa János kórház főorvosa, címzetes egyetemi docens, elnökletével. Hazánk több pontjáról, Debrecenből, Pécsről, Székesfehérvárról érkező, országos hírű előadókkal keresték a megoldást és magyarázatot az LDL koleszterinszint célérték elérésére, megvitatva a jelenlegi és a jövőbeli kezelések lehetőségeit.

A pénteki nap utolsó blokkja „Harc a női szívekért, a nők egészségéért” címmel próbálta megerősíteni, hogy a kutatások szerint a nőknél is a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálozási okok. Szó esett ezen felül a hipertóniáról, a nők cukorbetegségéről, a terhesség és a menopauza környéki időszak kardiológiai és érrendszeri veszélyeiről.

Dr. Benczúr Béla (Fotó: tmkorhaz)
Dr. Benczúr Béla (Fotó: tmkorhaz)

A XXI. Szekszárdi Kardiológiai Napok második napján, Dr. Sudár Zsolt belgyógyász, endokrinológus, diabetológus, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház III. Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosának elnökletével. Az előadók elsőként az obesitas, a túlsúly, mint önálló betegség kockázatait beszélték át.

A szombati nap utolsó szekciója egy ízig-vérig kardiológiai témával zárta a rendezvényt.  

Az Európai Kardiológus Társaság minden évben felfrissíti, megújítja módszertani ajánlásait, ami idén is több szakterületet érintett. A PTE Szívgyógyászati Klinika, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat, valamint a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ kiváló szaktekintélyei beszéltek a tüdőartériák nyomásemelkedéséről, a főütőér betegségeiről, a nem szívsebészeti műtétek előkészítéséről, a rosszindulatú kamrai ritmuszavarok és a hirtelen szívhalál diagnosztikájáról és kezeléséről – közölte Dr. Benczúr Béla.

A konferencia főszervezője hozzátette, a rendezvény teljesen ingyenes volt és arra is nagyon büszke, hogy folytatva a hagyományt, gondoltak a középiskolás korú utánpótlásra is.

– Idén is meghívtam a szekszárdi Garay János Gimnázium egészségügyi pályára készülő diákjait segítőnek a rendezvényre és remélem, hogy az orvosi egyetem elvégzését követően, friss munkaerőként visszatérnek majd a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházba – mondta az osztályvezető főorvos.

Hangsúlyozta, köszönettel tartozik a két napos rendezvény összes előadójának és résztvevőjének, hogy munkájukkal és érdeklődésükkel hozzájárultak a XXI. Szekszárdi Kardiológiai Napok magas színvonalú lebonyolításához.

A Szekszárdi Kardiológiai Napok több mint két évtizede biztosít regionális és országos fórumot a kardiológusok és a társszakmák orvosai számára. (Fotó: tmkorhaz)
A Szekszárdi Kardiológiai Napok több mint két évtizede biztosít regionális és országos fórumot a kardiológusok és a társszakmák orvosai számára. (Fotó: tmkorhaz)