Civil szervezetek ültettek facsemetéket a kórházparkban, a Föld napja alkalmából

2023. 04. 27.

Három hársfát ültettek el civil önkéntesek április 22-én, a Föld napján, a szekszárdi kórház parkjában.

A Föld napján világszerte, minden évben olyan események zajlanak, amelyek természeti környezetünk megóvására hívják fel a figyelmet. A klímatudatossághoz, a megyeszékhely „zöldítéséhez” és Szekszárd jó levegőjének hosszú távú fenntartásához szerettek volna tettekkel hozzájárulni azok a szekszárdi szervezetek is, amelyek a világnap alkalmából három facsemetét és azok közös elültetését ajánlották fel a Tolna Vármegyei Balassa János Kórháznak.

Szegedi Attila, a Szekszárd „A’-só ucca” – Csatár – Bakta Civil Egyesület elnöke, az esemény egyik ötletgazdája hangsúlyozta: a Kórházlelkészséggel és a Szőlő-Szem Mozgalommal összefogva úgy gondolták, a faültetéssel az emberek figyelmét arra szeretnék ráirányítani, hogy a fák a föld tüdeje.

Nagyon köszönjük a kórház vezetőségének, hogy lehetővé tették számunkra, hogy a fákat mi magunk ültethessük el a kórházparkban. Reméljük, szép nagy fák lesznek majd belőlük és a lábadozó betegeket a szép környezet is segíteni fogja a gyógyulásban – mondta Szegedi Attila.

A faültetők április 22-én, szombaton, nem sokkal 10 óra előtt érkeztek a kórházba. Az E-épület mögötti, füves területen már ott várta őket az a három kislevelű hársfacsemete, amelyet Föld-napi akciójuk keretében ajánlottak fel az intézmény parkja számára.

Faültetők (Fotó: tmkorhaz)
Faültetők (Fotó: tmkorhaz)

Vég Beáta, a Pécsi Egyházmegye kórházlelkészségi koordinátora, a kórházlelkészség önkénteseinek vezetője úgy gondolja, ennél jobb helyre nem is tudták volna ültetni ezt a három fácskát: Évek óta járunk a kórházba önkéntes feladatainkat végezni és fontosnak éreztük, hogy ezen a módon is kifejezzük összetartozásunkat, barátságunkat az itt dolgozókkal. Részt szeretnénk vállalni a munkában, amivel a kórházparkot egyre szebbé teszik a kórház kertészei. Szeretnénk, hogy mindenki lássa a táblánkat és tudják rólunk, hogy nemcsak a betegekről való gondoskodásban vagyunk jelen. Reméljük, hogy ez a fa szép nagyra megnő, és ha a dolgozók, ránéznek, akkor eszükbe jutunk mi, önkéntesek.

A fák helyét Spanyol Adrienn, a kórház kertészeti csoportvezetője, jelölte ki, a nemrégiben átadott lépcső és járda mellett, amelyet a Jövőnk Energiája projekt támogatásával építettek meg a kórházüzemeltetés dolgozói.

Az ültetést Nagy Ferenc a fákat adományozó Zöld Sziget Kertészeti Áruda tulajdonosa, a Szekszárd „A’-só ucca” – Csatár – Bakta Civil Egyesület elnökségi tagja irányította. A lelkes önkéntesek gödröt mélyítettek, komposztot szórtak és precízen helyezték el azokat a perforált szivárogtatócsöveket is, amelyeknek segítségével a kórház kertészei a szárazabb időszakokban célzottan és víztakarékosan tudnak majd gondoskodni a fiatal fák megfelelő öntözéséről.

Mostantól a kórház E és C épületei között járó látogatók nemcsak kényelmes járdán és lépcsőn közlekedhetnek, de néhány év múlva árnyat adó hűs lombok is védik őket és a kórtermekben tartózkodó betegeket a tűző naptól.

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház vezetése és munkatársai köszönetüket fejezik ki a Szekszárd „A’-só ucca” – Csatár – Bakta Civil Egyesület és a Szőlő-Szem Mozgalom tagjainak, valamint a Kórházlelkészség önkénteseinek, hogy Föld-napi felajánlásukkal az intézmény parkját gazdagították.