Július 1. Semmelweis-nap: MUNKASZÜNETI NAP az egészségügyben dolgozóknak!

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

A Tolna Megyei Balassa János Kórház tájékoztatja a lakosságot, hogy 2022. július 1. (péntek) Semmelweis-nap, a magyar egészségügy ünnepnapja, amely az egészség területén dolgozók számára a 2003.évi LXXXIV.törvény 15/b.§-a alapján munkaszüneti nap.

Ezen a napon a kórház és a rendelőintézet szakrendelései nem fogadnak betegeket, a sürgősségi ellátás, illetve az intézmény fekvőbeteg osztályai a hétvégén szokásos ügyeleti rend szerint működnek.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

 

Ki volt Semmelweis Ignác?

Semmelweis Ignác magyar orvos (Buda, 1818. július 1. – Döbling, 1865. augusztus 13.), „az anyák megmentője”, a gyermekágyi láz okának felfedezője.

Semmelweis Ignác bronz mellszobra a Balassa-kórház szülészeti osztályának aulájában. Rózsa Péter szobrász alkotása.
Semmelweis Ignác bronz mellszobra a Balassa-kórház szülészeti osztályának aulájában. Rózsa Péter szobrász alkotása.

Elsőként tekintett a gyermekágyi lázra, mint egy fertőzés következményére és nem mint önálló betegségre. Rájött, hogy a boncolásokat is végző orvosok adják át a szülő nőknek a fertőzést. A megoldást a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetése jelentette, de a felfedezést az akkori orvostársadalom nem támogatta. Más osztályokon kezdetben nem is vezették be a vizsgálatok közötti és az osztályra való belépéskor kötelező klórvizes kézmosást, a kórtermek rendszeres takarítását és szellőztetését, hiába próbálta statisztikákkal is alátámasztani felfedezését.

Évekkel később, halála után derült fény a felfedezése hasznosságára, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték használni. Manapság a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.

2013-ban az UNESCO Nemzetközi Tanácsadó Bizottsága A világ emlékezete program részének nyilvánította Semmelweis Ignác gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseit, és azok dokumentumait.

 

A magyar egészségügy napja

Semmelweis-nap: 1992 óta, minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. 1818-ban ezen a napon Budán, a Tabánban született Semmelweis Ignác. Emléknapján minden évben szakmai elismeréseket adnak át az egészségügyben és ünnepi megemlékezéseket tartanak az ország területén. 2010 novemberében az országgyűlés a Semmelweis-napot – az általuk végzett munka elismeréseként – valamennyi egészségügyi és egészségügyben dolgozó számára munkaszüneti nappá nyilvánította Magyarországon.

Források:
https://medicoverkorhaz.hu/blog/semmelweis-nap/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Semmelweis_Ign%C3%A1c
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_eg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCgy_napja