II. fokú hőségriadó lépett hatályba az ország egész területén

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlásait figyelembe véve:

2023. június 21-én (szerdán) 00.00 órától 2023. június 23-án (péntek) 24.00 óráig az ország egész területére vonatkozóan II. fokozatú hőségriasztást rendelt el.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felhívja az emberek figyelmét, hogy az extrém magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotukat. Kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az NNK kéri a lakosságot, hogy a hőségriadó idején, lehetőség szerint 11 és 15 óra között tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkákat. Mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, ilyenkor a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Rendszeresen fogyasszanak folyadékot, ne várja meg senki, amíg szomjas lesz. Ha elindul otthonról, vigyen magával 1 liter vizet, javasolják.

Hozzáteszik, pótolni szükséges az izzadással elvesztett sót is. A vízivás sópótlás nélkül veszélyes lehet, emelik ki. Az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein pedig vízhajtó hatású, figyelmeztetnek.

hőségriadó (fotó: pixabay)

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat okozhat, a szívgyógyszereket szedő betegek kérjék ki ezzel kapcsolatban kezelőorvosuk tanácsát.

A lázas betegekre különösen oda kell figyelni, figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Mint mondják, fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására.

Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten, ha a szobahőmérséklet 25 ºC fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni, javasolja az NNK.

A szabadban tartózkodás ideje alatt senki se feledkezzen meg a napvédő krémek használatáról, a sapka és kalap viseléséről. Aki vízparton tölti szabadidejét, az egyik legfontosabb szabály, hogy felhevült testtel semmiképp se ugorjanak vízbe, mert életveszélyes.

Az autóval közlekedők fokozott óvatossággal vezessenek, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Hangsúlyozzák, hogy még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

 

(Nemzeti Népegészségügyi Központ)