A magyar egészségügy napján, július elsején az egészségügyi dolgozókat ünnepeljük

A Semmelweis-napot 1992 óta, minden év július 1-jén tartják Magyarországon. Az országgyűlés 2010 novemberében ezt a napot, munkájuk elismeréseként valamennyi egészségügyi és egészségügyben dolgozó számára munkaszüneti nappá nyilvánította.

Semmelweis Ignác
Fotó: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

 

Semmelweis Ignác magyar orvos, „az anyák megmentője”, a gyermekágyi láz okának felfedezője, 1818. június 1-én, a budai Tabánban, egy jómódú fűszerkereskedő ötödik gyermekeként született. Elsőként tekintett a gyermekágyi lázra, mint egy fertőzés következményére és nem, mint önálló betegségre. Rájött, hogy a boncolásokat is végző orvosok adják át a szülő nőknek a fertőzést. A megoldást a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetése jelentette, de a felfedezést az akkori orvostársadalom nem támogatta. Az osztályokon kezdetben nem is alkalmazták a vizsgálatok közötti és a betegek közé való belépéskor kötelező klórvizes kézmosást, a kórtermek rendszeres takarítását és szellőztetését, hiába próbálta statisztikákkal is alátámasztani ennek szükségességét. Csak évekkel később, halála után derült fény igazára, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték használni. Manapság a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.

2013-ban az UNESCO Nemzetközi Tanácsadó Bizottsága A világ emlékezete program részének nyilvánította Semmelweis Ignác gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseit, és azok dokumentumait.

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház vezetősége, Semmelweis nap alkalmából tisztelettel köszönti munkatársait és köszöni dolgozói egész éves munkáját.