Európai viszonylatban Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a szervadományozási aktivitás

A szervdonációs aktivitás regionális helyzetét tekintették át április 25-én, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban. A Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság (MAITT), valamint az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Transzplantációs Igazgatósága szakértőinek részvételével zajlott munkamegbeszélésre, a régió hat kórházából és a Pécsi Tudományegyetem klinikai intézményeiből, több mint 70 aneszteziológus, intenzív terápiás és neurológus szakorvos, valamint egészségügyi szakdolgozó érkezett.

– Nekünk, ezen a munkamegbeszélésen az a feladatunk, hogy megoldási javaslatokat fogalmazzunk meg, milyen változtatásokkal lehetne növelni a donációs aktivitást. Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a szervadományozás egy nagyon komoly társadalmi kérdés, amiről szükséges lenne szélesebb körben párbeszédet folytatni nemcsak szakemberek, hanem laikusok bevonásával  – hangsúlyozta dr. Rodek Gyula főszervező, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztály, osztályvezető főorvosa.

A témában országosan első alkalommal rendeztek ilyen tanácskozást, amelyen Kis Zoltán, az intézmény főigazgatója köszöntőjében kiemelte, a szervdonáció általában egy nagyon nehéz élethelyzetben felmerülő lehetőség. Mindannyian, bármikor kerülhetünk olyan szituációba, hogy egy ilyen kérdésben kell döntést hoznunk, és az a helyes, ha ilyenkor azokra az embertársainkra gondolunk, akiknek talán a mi döntésünkön múlik az élete és gyógyulása.

Elsőként dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója hasonlította össze a szervdonációs aktivitás és potenciál statisztikai adatait Magyarország és az EU vonatkozásában. Ezt követően Dr. Lovas András, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Intenzívterápiás Osztályának osztályvezető főorvosa, Dr. Mérei Ákos, a Pécsi Idegsebészeti Klinika szakorvosa és Dr. Rodek Gyula, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház osztályvezető főorvosa mutatták be saját intézményük szervdonációs aktivitását és ezzel kapcsolatos tapasztalataikat.

A képen a munkamegbeszélés előadói láthatók, balról jobbra: Dr. Mihály Sándor, Dr. Lovas András, Dr. Rodek Gyula és Dr. Mérei Ákos
A munkamegbeszélés előadói: (b-j) Dr. Mihály Sándor, Dr. Lovas András, Dr. Rodek Gyula és Dr. Mérei Ákos

A donációs aktivitás csökkenését különösen a koronavírus-járvány óta érezni egész Európában. Az előadásokból azonban sajnálatos módon gyorsan kiderült, a visszaesés mértéke Magyarországon a legnagyobb. A lakosság arányához mérten az európai átlag kétszerese. Az adatok alapján, Magyarországon mintegy 30 évet esett vissza a szervadományozási aktivitás, miközben a szervbeültetésre várók száma, valamint az átlagos várakozási idő egyre növekszik.

Ezért alapvető érdeke mind a kórházaknak, mind a betegeknek és családtagjaiknak, hogy pozitív változást érjünk el a szervadományozás terén, világított rá dr. Rodek Gyula, aki a MAITT Donorgondozási és Transzplantációs Szekciójának vezetőségi tagjaként is különösen szívügyének érzi a helyzet javítását.

A szakemberek jövőbeli célja, hogy a szekszárdi rendezvényt még több hasonló kövesse az országban, kibővítve a szervadományozásban és a transzplantációban érintett további orvosszakmák képviselőivel.