A biztonság a betegnek és az ápolónak is fontos

A helyes betegmozgatási technikákról, betegjogokról és az újraélesztés hibátlan végrehajtásáról bővíthették ismereteiket az egészségügyi szakdolgozók a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban lezajlott szakmacsoportos továbbképzésen.

A szekszárdi kórház és a PTE ETK Egészségtudományi Szakképzési és Továbbképzési Központ együttműködésében február 21. és 22-én megvalósult kétnapos képzés, az egészségügyi dolgozók öt szakmacsoportja számára kínált kötelező pontszerzési lehetőséget.

Az esemény fő témája a megfelelő betegmozgatási technikákkal kapcsolatos ismeretbővítés volt, amelynek gyakorlati óráira a kórház európai szintű Skill-laborjában került sor.

Szakmai képzés a Skill-laborban
Szakmai képzés a Skill-laborban

A helyes betegmozgatás nemcsak a beteg biztonsága és gyógyulása szempontjából fontos. Az ápolók és egészségügyi szakdolgozók számára is lényeges, hisz helyes kivitelezéssel és gerincvédelemmel végrehajtott betegmozgatással a saját egészségüket is óvják.

A megfelelő fogások mellett a beteggel való kommunikáció is fontos
A megfelelő fogások mellett a beteggel való kommunikáció is fontos

Fontos, hogy dolgozóink számára helybe hozzuk az ötéves továbbképzési cikluson belüli kötelező, pontszerző szakmai képzéseket. Ezekre az alkalmakra az ország bármely más pontjáról is jelentkezhetnek szakdolgozók. Nagyon örülünk annak, hogy a mostani képzés résztvevői között, a 22 kórházi munkatársunk mellett, több mint 40 fő érkezett a régió más intézményeiből. Büszkék vagyunk arra is, hogy nemcsak a képzéshez szükséges, korszerű helyszínt tudjuk biztosítani, hanem az elméleti és gyakorlati oktatást is a mi felkészült szakembereink – gyógytornászok, instruktorok, tereptanárok – tartják. A tanfolyam szervezése során pedig elsősorban azt vettük figyelembe, hogy olyan témát ajánljunk az érdeklődő kollégáknak, ami bármely egészségügyi területen alkalmazható. – hangsúlyozta Pappné Kozma Krisztina, ápolási igazgató.

A résztvevők a betegmozgatás helyes technikáját tanulták ...
A résztvevők a betegmozgatás helyes technikáját tanulták …
... és gyakorolták
… és gyakorolták

A februári továbbképzést az év során még további öt hasonló követi a kórház Skill -laborjában, amelyek a betegjogok és a betegelégedettség, a betegmozgatás, illetve az alapszintű újraélesztés megfelelő végrehajtása mellett, a csecsemő- és gyermektáplálás új dimenzióit, valamint a hospice-ellátás területét járják majd körbe.