Szeptember 24. a szívünk napja – A szív világnapja

2023.09.21.

Legféltettebb kincsünk a szívünk. Az egyetlen szerv, amely nélkül az összes többi sem tudna működni. Szeptember utolsó vasárnapja egy sok évtizedes kezdeményezés következtében lett a szívünk napja, vagyis a szív világnapja.

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI) idén is kampányt indít annak érdekében, hogy felhívja a lakosság figyelmét szívünk egészségmegőrzésének fontosságára. Nemes kezdeményezésükhöz csatlakozott a Tolna Vármegyei Kormányhivatal, valamint az intézményhez tartozó Tolna Vármegyei Védőnői Szolgálat.

Benczúr Béla, kardiológus, belgyógyász, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház osztályvezető főorvosa elmondta, a szív világnapjához hasonló kampányoknak két fő célja van. Egyrészt a megelőzés, az egészséges lakosság figyelmének felkeltése, hogy mi az egyének személyes felelőssége abban, hogy ne váljanak életük során szívbetegekké. Másrészt pedig, hogy aki már szívbetegséggel él, ő se tartsa magát rokkantnak, mert a diagnózist követően is sokat tehet állapota stagnálásáért, javulásáért, a rizikófaktorok csökkentésével.

A szívbetegségek fő rizikófaktorait mindenki ismeri, mégsem lehet elégszer felsorolni, tette hozzá a kardiológus. Az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, mind-mind magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, magas koleszterinszinthez vezethetnek. Ezek pedig idővel szívbetegséget okoznak, hangsúlyozta.

Az EFI szeptember 22-én „Egy szívünk van, vigyázzunk rá” szlogennel és apró szívecskékkel ellátott plakátokat helyez ki a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház épületeire, a vármegyében található védőnői tanácsadókba, a háziorvosi rendelőkbe, a kormányhivatalba és önkormányzatokhoz. 

A plakátokon lévő szívecskékre kérik, hogy aki egyetért a kampány céljával, egy aláírással jelezze feléjük. A kezdeményezést úgy is lehet pártolni, hogy ezekben a napokban viselünk valami pirosat.

A szívecskék mellé pozitív üzeneteket is csatolnak az EFI munkatársai, melyet a szignóért cserébe mindenki magával vihet.

Egy szívünk van, vigyázzunk rá!