Minden eddiginél nagyobb adományt vadásztak össze idén az Országos Jótékonysági Vadászok a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Gyermekosztályának

2023.05.25.

 

Negyedik alkalommal vehette át a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház vezetősége az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. (OJV) hivatalos adományozó levelét május 25-én, Szekszárdon a Gyerekosztály parkjában. 2020 óta, évről-évre magasabb összeg gyűlik össze a vadászok előző év végi adománygyűjtésének eredményeként. 2023-ban rekordösszeget, összesen 3.669.953 forintot adományozott az OJV, a Balassa János kórház javára.

 

Fejes László átnyújtja az adományozó levelet dr. Németh Csaba főigazgatónak
(fotó: tmkorhaz)

 

Dr. Németh Csaba, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház főigazgatója beszédében kiemelte, az idei évben egy összegben kapott a kórház akkora támogatást, mint az előző három alkalommal összesen. Ezt pedig nem lehet eléggé megköszönni, hangsúlyozta. Hozzátette, az elmúlt három év adományaiból vásárolt eszközöket is napi szinten használják az osztályon, a kisgyermekek gyógyulása érdekében. 

Dr. Németh Csaba főigazgató, Tolna Vármegyei Balassa János Kórház
(foto: tmkorhaz)

Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Nkft. ügyvezető igazgatója az országos adatokat ismertette. Elmondta, a jótékonysági vadászat pontosan tíz éve, 2013-ban indult, először csak megyei, majd 2019-től országos kiterjesztéssel.

Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Nkft. ügyvezető igazgatója (foto: tmkorhaz)

Az elmúlt tíz év alatt az Országos Jótékonysági Vadászat összesen 170 millió forintot juttatott el a magyar egészségügybe. 286 db vadonatúj, innovatív, korszerű orvosi eszközt adományoztunk, amely több mint 116 ezer beteg gyermek gyógyulásához járult hozzá. Idén közel hárommillió hétszázezer forint gyűlt össze a jótékonysági vadászatok során Tolna vármegye számára. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy nem mi választjuk ki a megfelelő eszközöket, hanem az intézményekkel párbeszédet folytatunk, így mindenhová az kerül, amire a legnagyobb szükség van. Az idei vadászat országszerte 21 kórházat támogatott, és összesen 46.5 millió forint került elosztásra. Mondhatjuk azt is, hogy ez egy méltó jubileumi év volt – összegezte az eredményeket Fejes László.

Horváth István, Tolna vármegye 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselője köszöntőjében annyival egészítette ki az előtte elhangzottakat, hogy a vadászat három különböző helyszínen zajlott, Regölyön, Alsónyéken és Szálkán. Ezeken közel 100 tolnai vadász vett részt, és ezzel a programmal a magyarországi vadásztársadalom szeretne példát mutatni társadalmi szerepvállalásban.

Horváth István, Tolna vármegye 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselője
(foto: tmkorhaz)

A vármegyében élő magánszemélyek is csatlakozhattak a vadászok adományozási kezdeményezéséhez, ehhez akár még vadászniuk sem kellett. Horváth Ferenc, valamint Dr. Beréti Zsolt egy-egy jelentősebb összeggel gyarapította az OJV által összegyűjtött adományt.

Zsikó Zoltán, Tolna Vármegye Közgyűlésének alelnöke, az Országos Jótékonysági Vadászat nagykövete kifejtette, tavaly még a 15. helyen állt Tolna vármegye a gyűjtött adományok összértékében, innen jutott fel idén a negyedik helyre. Mint mondta, jövőre nem lehet kisebb a terv, mint a négymillió túlszárnyalása.     

Zsikó Zoltán, Tolna Vármegye Közgyűlésének alelnöke, az Országos Jótékonysági Vadászat nagykövete
(foto: tmkorhaz)

Dr. Varga Imre a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa örömmel sorolta, mi mindent tudtak megvásárolni a kapott támogatásból.

Ez volt az eddigi legnagyobb volumenű adomány részükről, ennek megfelelően a tavalyi évekhez képest sokkal komolyabb eszközparkot sikerült a szakmai stábunknak összeállítani és beszerezni – közölte.

Dr. Varga Imre osztályvezető főorvos, Tolna Vármegyei Balassa János Kórház
(foto: tmkorhaz.hu)

Az adományok egy része a sürgősségi betegellátást szolgálja, tette hozzá dr. Varga Imre. 

Vásároltunk belőle egy reanimációs transzport kocsit, amit majd a 2. emeleten lévő, három egységből álló gyerekosztályon használunk. Elhelyezhetők benne a sürgősségi gyógyszereken túl az emelt szintű gyermek-újraélesztési eszközök is. Ezek mellett beszereztünk két olyan komplex sürgősségi táskát, ami kategorizáltan tárolhatja azokat a különböző légzés-keringést támogató eszközöket, amik a nagy kocsiba is beleférnek, de ez mobil és könnyebben szállítható. Ezeket a táskákat első körben a kisebb osztályokon használjuk majd, vagy ha osztályok között szükséges szállítani egy súlyos állapotban lévő, keringési, vagy légzésproblémával küzdő kis beteget. A táska 25-30 kg-os súlya miatt egy kiskocsi is járt ezekhez a táskákhoz – emelte ki a Gyerekosztály osztályvezető főorvosa.

 

 

 

adományok
(foto: tmkorhaz)

 

Az OJV támogatásából egy másik nagy beruházást is sikerült megvalósítani.

MR-kompatibilis oxigén-szaturáció mérő
(foto:tmkorhaz)

A Gyermekgyógyászati Osztály diagnosztikai egységébe szállított betegek MR-vizsgálatához vásárolhattak egy speciális MR-kompatibilis, oxigénszaturáció- és pulzusellenőrző eszközt. Az adományösszeg fennmaradó részét pedig a gyerekszemészeti szakrendelő kapta, amit a szemvizsgálatokhoz szükséges lencserendszerek és a hozzá tartozó, modern vizsgálókeret vásárlására fordítottak, ismertette Dr. Varga Imre osztályvezető főorvos.