Május 30-a a sclerosis multiplex világnapja

2023.05.30

 

2009-ben javasolta először a Nemzetközi Sclerosis Multiplex társaság, hogy minden év májusában rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a sclerosis multiplex-re, és május 30.-át nyilvánítsák a Sclerosis Multiplex Világnapjává.

2023-ban május 30-án tartják a Sclerózis Multiplex világnapját. (Grafika: OKFŐ-OMII)
2023-ban május 30-án tartják a Sclerózis Multiplex világnapját. (Grafika: OKFŐ-OMII)

Mi a sclerosis multiplex?

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer leggyakoribb krónikus, autoimmun eredetű gyulladásos megbetegedése. Sclerosis multiplex során az immunrendszer hibás működése miatt az idegrostokat szigetelő myelinhüvelyt támadja meg, így az ingerületvezetés akadályozottá válhat.

 

Milyen tünetei vannak?

A tünetek sokfélék lehetnek aszerint, hogy a betegség mely területeket érint, például látóideggyulladást, szemmozgászavart, végtaggyengeséget és különböző érzészavarokat is okozhat. Az első tünetek jellemzően 20 és 40 éves kor között jelentkeznek.

 

Milyen gyakori a betegség?

A sclerosis multiplex előfordulása világszerte emelkedik: a világon jelenleg kb. 2,7 millió ember él együtt ezzel a betegséggel, hazánkban pedig 8-10.000 körül lehet a páciensek száma.

 

Gyógyítható a betegség?

Jelenleg az SM még nem gyógyítható, de a megfelelő kezelés kiválasztásával a betegség aktivitása kontrollálható és a betegség kezdetén elindított terápia meghatározza a hosszú távú lefolyást.

 

Milyen kezelési formák léteznek?

Az SM kezelésére az első immunmoduláns gyógyszeres kezelések harminc évvel ezelőtt jelentek meg, majd az elmúlt tizenöt évben egymás után vezették be az egyre hatásosabb készítményeket. Kezdetben bőr alá, vagy az izomba adható injekciós formák álltak rendelkezésünkre, most már ezek mellett tablettás, vénába adható intravénás monoklonális antitestkészítmények is elérhetőek.

Napjainkban a terápiás paletta bővülésével lehetőségünk van az egyénre szabottabb terápia kiválasztására, figyelembe véve a páciensek preferenciáit.

 

A Nemzetközi Sclerosis Multiplex társaság honlapja ITT érthető el.

 

 

Forrás: Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet