KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY: Megújul a megyei kórház szülészeti osztályának épülete

A „Családbarát Szülészet” országos program keretében, november közepétől felújítási munkálatok zajlanak a szekszárdi kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának épülettömbjében. Az osztályon fekvő kismamák és betegek érdekében a munkálatok idejére különleges higiéniai és biztonsági intézkedések léptek életbe, amelyek betartásában kórház vezetése kéri a látogatók megértő együttműködését!

 

A Tolna Megyei Balassa János Kórház vezetése tájékoztatja a lakosságot, hogy az intézmény Wesselényi utcai szülészeti tömbjének első emeletén épületfelújítás és -átalakítás zajlik. A régóta szükséges és tervezett munkálatok tényleges megvalósítására most nyílt lehetősége a megyei kórháznak, a „Családbarát körülmények megteremtése a Tolna Megyei Balassa János Kórház szülészeti ellátásában” című, 2018. októberében megpályázott kormányzati forrásból. A felújítás során a szülőszobai blokk teljes átalakítása, valamint a gyermekágyas és az újszülött részlegek felújítása történik meg. A munkálatok 2019. november 20-tól már megkezdődtek és 2019. végéig a legnagyobb építészeti és műszaki átalakítással járó felújítások várhatóan be is fejeződnek, azonban a részlegek visszaköltöztetése – objektív, a betegbiztonságra és a betegkomfortra vonatkozó körülmények figyelembe vételével -, megfelelő ütemezéssel történik, ami előre láthatólag 2020. februárig tart.

A felújítás ideje alatt a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály a részlegek összevonásával, folyamatosan működik.

Az intézmény munkatársai igyekeznek ebben a helyzetben is arra törekedni, hogy minden most született kis élet anyukájával együtt, illetve az osztályon fekvő betegek egyaránt a legnagyobb biztonságban legyenek. Ennek érdekében novembertől az osztályon az alábbi, látogatási rendet érintő intézkedések életbe léptetése vált szükségessé:

 • A Szülészet-Nőgyógyászati Osztály, a Terhespatológia, a Gyermekágyas- és az Újszülött részleg látogatási rendje a felújítási munkák ideje alatt, átmenetileg a következő:
  • Kórtermi látogatási idő: minden nap délután 16:30-17:30 között. A kórtermi látogatáskor az osztályon fekvő betegeket, édesanyákat és újszülötteket kizárólag a beteg, illetve az édesanya által írásban megnevezett 1 fő látogathatja, maximum 10 perc időtartamban. Azonban korlátozás nélkül lehetőség van az osztályon fekvők és hozzátartozóik találkozására az épület aulájában.
  • A kórtermi látogatás feltételei:
   • A megjelölt személy alkalmankénti nyilatkozata arról, hogy nem szenved olyan fertőző betegségben, ami az újszülöttre, anyára illetve a betegekre nézve veszélyes lehet.
   • A látogatás higiénés rendjének betartása: kézfertőtlenítés, védőköpeny és cipővédő használata.
   • Ha az édesanya szobatársa az újszülöttjét nem szoptatja, illetve a szobatársak állapota lehetővé teszi a látogatást.

Kérjük a látogatók együttműködését és megértését, mert ezek a látogatási szabályok az édesanyák és újszülöttek, illetve a betegek védelmét, biztonságát szolgálják!

 

 • Az újszülöttek bemutatása televízión keresztül: Ez a lehetőség jelenleg a bemutató kamera áthelyezése miatt, bizonytalan ideig szünetel. Amint a technikai feltételek adottak lesznek, a szolgáltatás ismét elindítjuk.

 

A kórház vezetése bízik benne, hogy a mostani, már hosszú ideje tervezett felújítást követően, az új, a mostani Gyermekosztály mellett tervezett szülészeti tömb megépüléséig is a lehető legjobb ellátást és a gyermekek születésének öröméhez méltó, kényelmes környezetet tud biztosítani a megye nőlakossága és családtagjaik számára, a felújított, modernizált Szülészet-Nőgyógyászati Osztályon!

A részlegösszevonással, illetve az építkezéssel járó kényelmetlenségekért a kórház vezetése és a szülészet dolgozói kérik a betegek, kismamák és családtagjaik, valamint látogatóik szíves türelmét, megértését!

 

A közlemény ide kattintva letölthető

 

Hírkép: Pixabay-illusztráció