Közel 800 milliós beruházásból korszerűsödött a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 2016-ban indított projektjeinek zárórendezvényét tartotta a napokban az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), valamint a kórház vezetése Szekszárdon.

projektzáró rendezvény fotó: tmkorhaz

Az EFOP-2.2.0-16-2016-00005 elnevezésű projekt keretében 3,869 milliárd forintos fejlesztést kapott 13 megyei kórház az akut pszichiátriai ellátás komfortfokozatának javítása és a betegellátás biztonsági fokának növelése érdekében. Ebből az összegből jutott a szekszárdi intézménynek 230 millió forint, melyből elvégezték a fekvőbeteg osztályok infrastruktúrájának korszerűsítését.

a felújított Pszichiátriai Osztály fotó: tmkorhaz

Az országos projekt stratégiai célja volt a megyénként legalább egy aktív betegellátásra alkalmas pszichiátriai osztály kialakítása, ahol korszerű, hatékony, differenciált terápiás modalitások állnak rendelkezésre.

Új betegágyakat is kapott a beruházásnak köszönhetően a Pszichiátriai Osztály fotó: tmkorhaz

A fejlesztéssel megerősödött a hazai akut pszichiátriai osztályok infrastrukturális állapota, valamint a betegellátási körülmények biztonsága.

A múltban a jelentős egészségügyi fejlesztésekből az orvosi laboratóriumok és a patológiai osztályok rendre kimaradtak, ezért az Országos Kórházi Főigazgatóság 16,746 milliárd forint összköltségű, EFOP-2.2.0-16-2016-00007 azonosítószámú beruházása hiánypótlónak bizonyult.

Új szövettani szkenner a Patológiai Osztályon fotó: tmkorhaz

A projekt 43 patológiai osztály számára szerzett be szövettani vizsgálatokhoz szükséges korszerű patológiai berendezéseket, nagy teljesítményű immunhisztokémiai automatákat, mikroszkópokat, melyekkel gazdagodott a szekszárdi intézmény is.

Modern, a szövettani vizsgálatokat segítő mikroszkóppal gazdagodott a Patológiai Osztály fotó: tmkorhaz

Ezek az eszközfejlesztések a jövőben lehetővé teszik a gyorsabb és pontosabb diagnózis felállítását, csökken a leletkiadási idő. Ezen felül 8 megyei kórházban, köztük a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban is korszerű, pneumatikus csőpostarendszer került kialakításra, 340 millió forintos beruházással.

Csőpostarendszer központi állomása a Balassa János Kórházban fotó: tmkorhaz

A korszerű kórházi mintaszállítási feltételek megteremtésével jelentős munkaidő és költség megtakarítás érhető el, hangzott el a beruházások bemutatásánál.

Csőpostarendszer állomás fotó: tmkorhaz

Dr. Németh Csaba, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház főigazgatója projektzáró beszédében elmondta, a pszichiátriai osztályon megvalósuló infrastrukturális fejlesztések jelentősen emelték az épület adottságait, ami még magasabb színvonalú szakmai munkát eredményezhet.

A főigazgató beszéde a projektzáró rendezvényen fotó: tmkorhaz

A csőpostarendszer kialakításáról kiemelte, az intézmény pavilon jellegű felépítése miatt hatalmas előrelépést jelent a kórház számára a projekt megvalósulása. Beszédének zárásaként megköszönte a kórház munkatársainak türelmét, amelyet a hosszú ideig tartó felújítások és munkálatok felé tanúsítottak.