Döntőbe jutott a Balassa Team az Országos Közétkeztetői Szakácsversenyen

A fenntartható közétkeztetés jegyében rendezte meg, immár kilencedik alkalommal a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖSZÖV), a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (NÉBIH), valamint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) közösen az Országos Közétkeztetői Szakácsversenyt.

A verseny fő célja a közétkeztetés népszerűsítése, a fenntarthatóság támogatása, valamint iránymutatás a közétkeztetés fejlesztéséhez. Minden évben egy fő téma köré szerveződik a megmérettetés, 2023-ban a húsmentes ételekre fókuszáltak.

A 4 fős csapatok feladata egy 3 fogásos, húsmentes, felnőtt menü elkészítése volt, 4 óra alatt, nettó 850 forint/fő nyersanyagköltségből.

A kórház élelmezési osztályának Balassa Team-je, idén harmadik alkalommal állt rajthoz a nívós, 17 csapatos, elődöntős mezőnyben.

A Balassa Team 2023 tagjai: Paddi-Nikolausz Bernadett, cukrász Guszmann Balázs, szakács Farnek István, főszakács Demjén-Elekes Beáta, élelmezésvezető fotó: Farnek István

A csapat vezetője, Elekes Beáta mesélt az elődöntő izgalmairól.

– Az elődöntők Budaörsön a Gasztroakadémián zajlottak október 28-29-én. Mi 28-án szombaton déltől főztünk. A kiírásában minden szabályt követnünk kellett. Még azt is meghatározták, hogy mik azok az alapanyagok, amiket tilos beletennünk az ételeinkbe. Egy három fogásos, leves-főétel-desszert ételsort állítottunk össze teljesen húsmentesen, amiben kötelezően szerepelnie kellett jonathan almának, tojásnak, túrónak és céklának-.

A vegetáriánus étrendet szeretné az idei témával népszerűsíteni a KÖSZÖV, hogy a jövőben legalább heti egyszer legyen húsmentes a menü minden közétkeztetőnél.

A Balassa Team döntőt érő menüsora egy cékla krémlevesből állt, roppanós csicseriborsóval, főételként spenótos nudlit tálaltak, sárgarépás-narancsos pürével, grillezett brokkolival és gombával, amit egy könnyű túró mousse zárt, sóskaramellával, almaraguval és grillázsdarabokkal.

cékla krémleves, roppanós csicseriborsóval fotó: Farnek István

 A szakmailag nagy tekintélyű zsűrinek délután négykor tálaltuk fel a fogásokat. A verseny fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke volt. Szakmai védnöke pedig Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, úgyhogy nagyon oda kellett tennünk magunkat-.

spenótos nudli, sárgarépás-narancsos pürével, grillezett brokkolival és gombával fotó: Farnek István

Ami olyan jól sikerült, hogy a kórházi csapat a 17 indulóból az ötödik helyen jutott be a 2024. márciusában rendezett döntőbe.

túró mousse, sóskaramellával, almaraguval és grillázsdarabokkal fotó: Farnek István

A kórház munkatársainak szerencsére nem kell jövő tavaszig várniuk, hogy megkóstolhassák a döntős ételsort, Elekes Bea élelmezésvezető azt ígérte, hogy december 13-án, Luca napon megfőzik és választható lesz a teljes, háromfogásos versenymenü az étlapon.

Gratulálunk az eddig elért eredményért! Sok sikert a döntőben, HAJRÁ BALASSA TEAM!