Július 1. Semmelweis-nap: MUNKASZÜNETI NAP az egészségügyben dolgozóknak!

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

Ezen a napon hétvégi ügyeleti rend szerint működik a szekszárdi kórház, a rendelőintézet járóbeteg-szakrendelései pedig zárva tartanak. A sürgősségi ellátás ekkor is biztosított.

 

A Tolna Megyei Balassa János Kórház tájékoztatja a lakosságot, hogy 2021. július 1. (csütörtök) Semmelweis-nap, a magyar egészségügy ünnepnapja, amely az egészség területén dolgozók számára a 2003.évi LXXXIV.törvény 15/b.§-a alapján munkaszüneti nap.

Ezen a napon a kórház és a rendelőintézet szakrendelései zárva tartanak, a sürgősségi ellátás, illetve az intézmény fekvőbeteg osztályai a hétvégén szokásos ügyeleti rend szerint működnek.

Akiknek erre a napra szóló, korábban előjegyzett időpontjuk van valamelyik szakrendelésre, azok soron kívül kérhetnek másik időpontot az adott vizsgálatra.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

 

Ki volt Semmelweis Ignác?

Semmelweis Ignác magyar orvos (Buda, 1818. július 1. – Döbling, 1865. augusztus 13.), „az anyák megmentője”, a gyermekágyi láz okának felfedezője.
Elsőként tekintett a gyermekágyi lázra, mint egy fertőzés következményére és nem mint önálló betegségre. Rájött, hogy a boncolásokat is végző orvosok adják át a szülő nőknek a fertőzést. A megoldást a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetése jelentette, de a felfedezést az akkori orvostársadalom nem támogatta. Más osztályokon kezdetben nem is vezették be a vizsgálatok közötti és az osztályra való belépéskor kötelező klórvizes kézmosást, a kórtermek rendszeres takarítását és szellőztetését, hiába próbálta statisztikákkal is alátámasztani felfedezését.

Csak évekkel később, halála után derült fény a felfedezése hasznosságára, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték használni. Manapság a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.

2013-ban az UNESCO Nemzetközi Tanácsadó Bizottsága A világ emlékezete program részének nyilvánította Semmelweis Ignác gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseit, és azok dokumentumait.

 

A magyar egészségügy napja

Más néven Semmelweis-nap: 1992 óta, minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. 1818-ban ezen a napon Budán, a Tabánban született Semmelweis Ignác. Emléknapján minden évben szakmai elismeréseket adnak át az egészségügyben és ünnepi megemlékezéseket tartanak az ország területén. 2010 novemberében  az országgyűlés a  Semmelweis-napot az általuk végzett munka elismeréseként, valamennyi egészségügyi és egészségügyben dolgozó számára munkaszüneti nappá nyilvánította Magyarországon.

Források:
https://medicoverkorhaz.hu/blog/semmelweis-nap/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Semmelweis_Ign%C3%A1c
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_eg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCgy_napja

 

 
Semmelweis Ignác Fülöp (1818-1865) bronz mellszobra
a szekszárdi megyei kórház Szülészet-Nőgyógyászati épülettömbjének előcsarnokában.
Rózsa Péter alkotása.