Gratulálunk a Semmelweis-napon MESZK-kitüntetést átvett munkatársainknak!

 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Tolna Megyei Területi Szervezete 2021. június 30-án tartotta megyei Semmelweis-napi ünnepségét, Szekszárdon, a PTE KPVK konferenciatermében.

Az ünnepségen megjelenteket Munk Jánosné, a Tolna Megyei Területi Szervezete elnöke, valamint a Tolna Megyei Kormányhivatal részéről Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott köszöntötte. A rendezvény meghívott előadója ebben az évben Gazda István tudománytörténész, a történelemtudomány kandidátusa, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója volt, aki „Tudós nők” című előadásával tisztelgett az alkalom leginkább női kitüntetettjei előtt. Az eseményt Kovács Gábor muzsikus zenei közreműködése tette még ünnepibbé.

A kamara hagyományainak megfelelően, a rendezvényen adták át a megyei szervezet elismeréseit Tolna megye legkiválóbb egészségügyi szakdolgozóinak. A Tolna Megyei Balassa János kórház munkatársai közül ez alkalommal négyen részesültek elismerésben.

Kimagasló munkájukért, Semmelweis-nap alkalmából, a MESZK Elismerő Oklevelét vehették át:


 
Debity Istvánné
intenzív betegellátó szakápoló,
a Sebészeti Osztály munkatársa.

Debity Istvánné, Molnár Anna még 18 éves sem volt, amikor az Egészségügyi Szakiskola keretein belül megszerezte általános ápoló és általános asszisztensi végzettségét. Ezt követően, 1983. augusztus 1-jén kezdte meg ápolói pályafutását a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházának sebészeti osztályán. Munka mellett jelentkezett a felnőtt szakápolói képzésre, melyet 1987-ben sikeresen elvégzett. Fejlődni akarásának eleget téve, 2001-ben elvégezte az E-kategóriás képzést. Szakmai tudása, hozzáállása alkalmassá tette, hogy a sebészeti osztály szubintenzív részlegén folytathassa tevékenységét. Ahogy ismét lehetősége nyílt továbbképezni magát, elsők között jelentkezett az intenzív betegellátó szakápolói iskolába, melyet 2005-ben sikeresen abszolvált.

Segítőkész, példamutató munkatárs, nagy segítséget nyújt az új dolgozók beilleszkedésében. Lelkiismeretes, az ápolói munka minden vonatkozásában lehet számítani tudására, véleményére, segítségére. A Semmelweis-díjra empatikus, segítőkész, szakmailag kiváló, betegcentrikus hozzáállására tette érdemessé.

 


Gasz Ildikó

osztályvezetőápoló-helyettes, gyermekbelgyógyászati részlegvezető ápoló,
a Gyermekosztály munkatársa.

Gasz Ildikó 1989 óta dolgozik a Gyermekgyógyászati osztályon, 1991-ben gyermekápolói, 1995-ben újszülött-, csecsemő- és gyermekintenzív terápiás szakápolói végzettséget szerzett, majd 1996-ban a koraszülött részleg részlegvezetői feladatait látta el. A PTE Egészségügyi Főiskolai Karán 2000-ben végzett diplomás ápoló szakon és ugyanettől az évtől az osztály légúti részlegének vezetője lett. Megbízott osztályvezető ápolóként végezte feladatait 2005-2009 között, valamint 2018. áprilistól augusztusig a Gyermekosztályon, ahol 2018. decemberétől, jelenleg is helyettes osztályvezető ápolói munkakörben dolgozik.

Sokrétű szervezési-vezetési feladatain túl, a mindennapokban is kiemelkedő munkát végez. Munkáját precízen, odaadóan végzi, kiemelkedő szorgalommal, igyekezettel járul hozzá a kórházban folyó minőségi ápolói tevékenységhez. Figyelemmel kíséri az egészségügy változásait, az Intézményhez lojális magatartást tanúsít. Gyakorlati oktatóként a szakmai gyakorlatot végző ápolóhallgatók gyakorlatát is gondos figyelemmel, lelkiismeretesen, példamutatóan végzi. Szakmai felkészültsége, beteg gyermekekkel, valamint a szülőkkel szembeni empátiás készsége követendő példa.

 


Pestiné Györki Olga

endoszkópiás asszisztens,
a II. Belgyógyászati Osztály (Gasztroenterológia) munkatársa

Pestiné Györki Olga 1981-től dolgozik a Gasztroenterológia Osztályon, ez az első és egyetlen munkahelye. Kezdetekkor három műszakos nővérként, majd 1991-től a gasztroenterológiai kislabor laboránsaként látta el feladatait.

Azután, 1999-ben nagy örömmel ült be újra az iskolapadba, hogy munka és család mellett felsőfokú ápolói képesítést szerezzen: 2002-től – és azóta is folyamatosan – az Endoszkópos Szakambulancia csapatát erősíti. Szaktudását gyarapítva, 2003-ban Pécsett szerzett emésztőszervi endoszkópos szakasszisztensi képesítést.

Azóta is a kihívások éltetik, még ennyi év elteltével is lelkesíti egy-egy izgalmasabb eset technikai megoldása. Munkatársaival jó kapcsolatot alakított ki, a betegekkel megértő és együttérző. Konfliktusmegoldó hozzáállása miatt bárki számíthat rá. A hallgatók részére lelkesen adja át hosszú évek alatt megszerzett tapasztalatait. Munkáját hivatásának tekinti.

Munkabírása, megbízhatósága, kollegialitása, a betegekhez való türelme, megnyugtató, csendes, mindig mosolygós kedves kommunikációja példaértékű.

 


Szántóné Kolumbusz Judit

képi diagnosztikai szakasszisztens,
a Radiológiai Osztály munkatársa.

Szántóné Kolumbusz Judit, Jusztika, ahogy mindenki nevezi, 1976 óta, immár 45 éve dolgozik a Balassa János Kórház „röntgenosztályán”. Röntgenasszisztensi oklevelét 1978-ban kapta meg. Elsőként vett részt és tett sikeres vizsgát 2000-ben a képi radiológiai szakasszisztensi (HÍD) képzésen. A szakma iránti elkötelezettsége töretlen. A hagyományos diagnosztika tapasztalt szakértője, aki nyitott az új eljárások bevezetésére.

Az osztály szinte minden részlegén dolgozott. Korábban a belgyógyászati részleg oszlopos tagja volt, több évtizede a rendelőintézeti röntgenrészleg vezetője, lelke. Az elvégzett vizsgálatok számát illetően a mai napig az osztály „listavezetője”. A járvány alatt elsőként vállalta a COVID-részlegen, a többletmunkát, vagy a hétvégi rendelkezésre állást, helyszíni vizsgálatokat.

A betegekkel szembeni viselkedése, biztonságot árasztó nyugalma, empátiája és segítőkészsége mindannyiunk számára példaértékű. Aktívan közreműködik a fiatal munkatársak szakmai képzésében. Közösségi munkája kiváló, mindig egységes, együttműködő csapatot tudott kovácsolni a kollégákból. Toleranciája, kitartása, a szakma iránti alázata, a betegekhez és a munkatársakhoz való hozzáállása követendő példa.

 

Kitüntetett kollégáinknak az intézmény vezetése és valamennyi dolgozója nevében szívből gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

 

Pappné Kozma Krisztina       Dr. Németh Csaba
ápolási igazgató                    főigazgató