Ismét régi hagyományaik szerint ünnepelhették meg a Balassa-napot a megyei kórház dolgozói

A Tolna Megyei Balassa János Kórház közösségének, két év elteltével ismét, immár huszadik alkalommal volt lehetősége megtartani az intézmény legjelentősebb ünnepét, a Balassa-napot.

Az ebben az évben alapításának 221 éves évfordulóját ünneplő megyei kórház két év után ismét régi hagyományai szerint emlékezhetett meg névadójáról, a korszerű magyar sebészeti gyakorlat megteremtőjéről, Balassa Jánosról és ismerhette el kitüntetések átadásával legkiválóbb dolgozóinak szakmai eredményeit, elhivatott munkáját.

Balassa Pályázat tudományos-szakmai verseny

A kétnapos rendezvénysorozat első napján. október 7-én, pénteken, a Balassa Pályázat tudományos verseny előadásain mutathatták meg a kórház fiatal szakemberei, hogy a gyógyítás érdekében végzett munkájuk komoly tudományos felkészültségükön alapul. A pályázatra orvosi, egészségügyi és egyéb háttérterületről összesen 16 diplomás szakember adta be pályamunkáját, amelyeket a kórház Tudományos Tanácsa (TT) előzetesen értékelt. A helyezésekről végül a pályázók pénteki tudományos versenyen nyújtott előadói teljesítménye alapján, a TT háromtagú bíráló bizottsága döntött, amelynek tagjai Dr. Harangi Ferenc főorvos (Gyermekosztály), Dr. Wágner Gyula főorvos (I. Belgyógyászati osztály) és Prof. Dr. Kondákor István osztályvezető főorvos (Neurológiai osztály), egyetemi magántanár, a TT elnöke voltak. A szakmai versenyt Prof. Dr. Kondákor István nyitotta meg, a teljes program avatott lebonyolításáért Dr. Benczúr Bélát, az I. Belgyógyászati osztály osztályvezető főorvosát, az SZTE címzetes docensét illeti köszönet. A helyezések azonban csak a szombati ünnepségen derültek ki a versenyzők és az értük izguló kollégáik számára.

 

A Tudományos Tanács ünnepi ülése

A megyei kórház korábbi hagyományai szerint, a Balassa-napi ünnepségsorozat szombati programja október 8-án, a Szent János és Pál kápolnában – vagy, ahogy sokan ismerik, a „kórházkápolnában” – ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd a Vármegyeháza dísztermében, a kórházi Tudományos Tanács ünnepi ülésével folytatódott. A résztvevők először Dr. Tábor István coach és munkatársai előadásában, „A REZILIENCIA – fejleszthető képességünk boldogulásunkhoz” címmel hallgathattak meg egy előadást, amelynek interaktív részében saját és kollektív megküzdési képességükkel kapcsolatban is fontos, újszerű tapasztalatokat szerezhettek.

A téma iránt mindenki érdeklődését még inkább felcsigázó prezentációt követően került sor az előző napi tudományos verseny, valamint a kórház „Év közleménye” pályázata eredményeinek ismertetésére.

A Balassa Pályázat 2022. évi díjazottjai

ORVOS katergóriában
  1. helyezett: Szabó Réka, a Fül-Orr-Gégészeti Osztály rezidens orvosa,
  2. helyezést értek el: Barsi Kata, az I Belgyógyászati osztály rezidens orvosa és Dr. Kalinics Péter, a Fül-Orr-Gégészeti Osztály szakorvosa,
  3. helyezett: Greksa Dávid, a Fül-Orr-Gégészeti Osztály szakorvosa.
NEM ORVOS kategóriában
  1. helyezett: Lovasi Orsolya okleveles ápoló, okleveles egészségügyi menedzser, az Orvos Igazgatóság egészségügyi referense
  2. helyezett: Nádasdy Bernadett, a Labordiagnosztikai Osztály, Mikrobiológiai Részlegének diplomás laboratóriumi analitikusa.

 

Az „Év Közleménye” pályázat

angol nyelvű kategóriájának díjazottja:

Dr. Zöllei István sebész szakorvos a sebészeti osztály főorvosa, első szerzőként, munkatársaival közösen, „Mesenteric extrasceletal Ewing sarcoma with small bowel involment” címmel, kettőezer-húszban, a Case Report Imagin Surgery internetes portálon megjelentetett publikációjával.

A magyar nyelvű kategória díjazottja:

Dr. Greksa Dávid gégész, az Urológia-Gégészet Mátrix osztály szakorvosa, első szerzőként, munkatársaival közösen, „Parotistumorok extrakpszuláris disszekciója: egy új szemlélet bevezetésével nyert tapasztalataink” című, kettőezer-húszban, a Fül-orr-gégegyógyászat folyóiratban megjelentetett publikációjával.

A Tudományos Tanács különdíját nyerte el

 Lovasi Orsolya PhD-hallgató, az Orvos Igazgatóság egészségügyi igazgatási referense, az első szerzőként, munkatársaival közösen, Acute Pain Service in Hungarian Hospitals címmel, kettőezer-huszonegyben, a PLOS ONE online tudományos portálon megjelentetett, angol nyelvű közleményéért. A külön díj odaítélésről el kell mondani, hogy „angol nyelvű közlemény” kategóriában, minden évben csak egy díjat, az azévi legjobbat ismeri el a Tudományos Tanács. Orsolya munkája viszont, nem orvosi kategóriában olyan magas színvonalat képviselt, hogy azt a bírálók mindenképpen külön elismerésre méltónak találták.

 

Főorvosi és adjunktusi kinevezések átadása

A tudományos ülés további részében főorvosi és adjunktusi kinevezések átadására került sor. A Tolna Megyei Balassa János Kórház vezetése és a Tudományos Tanács döntése alapján, szakmai és tudományos tevékenysége, valamint beadott pályázata alapján,

FŐORVOSI kinevezésben részesült:
Dr. Kálóczi Dóra, a Pszichiátriai osztály szakorvosa
és Dr. Tusa Csaba, a Neurológiai osztály szakorvosa. 

ADJUNKTUSI kinevezésben részesült:
Dr. Horváth Attila József, a Traumatológiai-Ortopédiai Összevont Osztály szakorvosa
és Dr. Tóth Gábor, a Sebészeti osztály szakorvosa

 

Az ünnepi ülés végén Dr. Németh Csaba főigazgató megköszönte Prof. Dr. Kondákor István osztályvezető főorvos úrnak, a Tudományos Tanács leköszönő elnökének a kórház vezetését szakmai-tudományos szempontból segítő testület élén immár hatodik éve végzett munkáját. A főigazgató kiemelte, hogy bár az elnök négyéves mandátuma a pandémia idején lejárt, Kondákor tanár úr éppen a nehéz helyzetre való tekintettel vállalta, hogy amíg szükséges, tovább végzi TT-elnöki feladatait és mind ez idáig összefogta a testület munkáját.

 

Balassa-napi díszünnepség

A Tudományos Tanács ülését követően, 11 órától került sor a Balassa-napi díszünnepségre. Az ünnepséget jelenlétével megtisztelte és a résztvevőket köszöntötte Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese, Dr. Pátri Eszter megyei tiszti főorvos, a kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, Zsikó Zoltán, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke és Gyurkovits János, Szekszárd Megyei Jogú Város alpolgármestere is.

Dr. Németh Csaba főigazgató ünnepi beszédében adott áttekintést az elmúlt két és fél év történéseiről és kollégái további helytállását kérte, hogy az intézmény, küldetésének megfelelve óvhassa az emberek egészségét a mindennapok küzdelmeiben. Nem mulasztotta el köszönteni azokat a támogatókat – cégeket, vállalkozókat, magánszemélyeket – is, akiknek fokozott figyelemére, anyagi és tárgyi támogatására, vagy önkéntes munkájára, az elmúlt, nehéz időszakban az intézmény minden körülmények között számíthatott.

A kórház kollektívája hagyományosan a Balassa-napon köszönti azokat a dolgozókat, akik a mindennapok során nyújtott szakmai teljesítményük, tudásuk, emberségük, az intézmény iránt tanúsított elkötelezettségük miatt példaként állíthatók valamennyi munkatárs elé. Ebben az évben 13 munkatársa vehetett át Balassa díjat.

ORVOSI TERÜLETRŐL Balassa díjban részesült

Dr. Dudás Ella radiológus szakorvos, a Radiológiai osztály korábbi osztályvezető főorvosa,

Dr. Karagity Eliza bőrgyógyász szakorvos, a Bőrgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa,

Dr. Móricz Péter fül-orr-gégegyógyász szakorvos, az Urológia-Gégészet mátrix osztály osztályvezető főorvosa.

 

ÁPOLÁSI TERÜLETRŐL Balassa-díjban részesült

Debreceni Istvánné gyógyszertári asszisztens, a kórház központi gyógyszertárának munkatársa,

Klippel Margit csecsemő- és gyermekápoló, az Újszülött részleg munkatársa,

Munk Jánosné diplomás ápoló, az I. Belgyógyázati (kardiológiai és nefrológiai) – osztály most nyugállományba vonuló osztályvezető ápolója,

Pappert Gyöngyvér kardiológiai és angiológiai szakasszisztens, a Rendelőintézet belgyógyászati szakrendelésének munkatársa

Schaffer Károly betegkísérő, a Központ betegvezető szolgálat munkatársa.

 

GAZDASÁGI-MŰSZAKI ÉS HUMÁN TERÜLETRŐL Balassa-díjban részesült:

Benczéné Németh Ágnes munkaügyi ügyintéző, a Humánpolitikai osztály munkatársa

Kaposvári György infrastruktúra-felügyeleti csoportvezető, az Informatikai Osztály munkatársa

Kerekes Kornél Gábor műszerész, liftszerelő 

Pappné Hajdú Mária takarító, a Központi takarító szolgálat munkatársa

Spanyol Adrienn dísznövénykertész, a kórház kertészeti csoportjának vezetője

 

„Év rezidense” díj

Ebben az évben egy új, „Az év rezidense” díj átadására is sor került. A díj alapításával a kórházvezetés azt a szándékát szerette volna kifejezni, hogy nagyra értékeli és megbecsüli a fiatal orvosok munkáját, a kórház iránti elkötelezettségüket, a szakmai önfejlesztő tevékenységekben tanúsított erőfeszítéseiket. A díjat az a rezidens orvos kaphatja meg, aki kórházi munkája során a szakma iránti alázatról, elkötelezettségről, az orvosi hivatásból fakadó, feltétel nélküli segítő szándékról tesz kiemelkedő módon tanúbizonyságot.

Az „Év rezidense” díjat, első alkalommal Dr. Házman Gréta Kitti, a II. Belgyógyászati osztály (Gasztroenterológia) rezidens orvosa vehette át.

A rendezvényt követően, a résztvevőket állófogadás várta a Vármegyeháza előcsarnokában, amelynek terített asztalainál a kórháznak az országos közétkeztetési szakácsversenyen több éve rendszeresen, előkelő helyen szereplő Élelmezési osztálya munkatársai által készített finomságokat kóstolhatták.

 

Valamennyi kitüntetett, díjazott és kinevezést átvett kollégánknak szívből gratulál a kórház vezetése és teljes kollektívája! Egyúttal köszönetet mondunk azoknak a munkatársainknak, akik az ünnepségek idején, a gyógyításban és a betegágyak mellett helytállva tették lehetővé társaik számára kitüntetettjeink köszöntését, a Balassa-nap méltó megrendezését!

 

Balassa-díjasok. A 2022. évi Balassa-nap kitüntetettjei
Balassa-díjasok. A 2022. évi Balassa-nap kitüntetettjei

 

Valamennyi munkatársunk nevében, ezúton mondunk köszönetet azoknak a szponzorainknak, akik lehetővé tették kórházunk számára a 2022. évi Balassa-nap megrendezését. Kiemelt támogatóink: a Ferropatent Zrt, a TOLLE Zrt, a Tarr Kft és az Ergonom Kft. voltak.
Köszönjük Orbán György közreműködését ünnepségünk szakavatott konferálásában és köszönjük a Rádió Antritt csapatának is, hogy az ünnepi hangosítás váratlan műszaki hibáját, gyors és szakértő segítségükkel, időben sikerült elhárítani.

A kórházvezetés köszönetét fejezi ki a kétnapos program megszervezéséért és lebonyolításáért az Élelmezési Osztály és a Kórház konyhája, az Informatikai Csoport, a Logisztikai és Vagyongazdálkodási Osztály és a Szállítási Csoport, valamint az Igazgatóságok közreműködő munkatársainak!