Hospice részleggel gyarapodott a Tolna Megyei Balassa János Kórház

Július 1-től fogadja a betegeket és segíti családtagjaikat a Balassa János Kórház új Hospice Részlege. A beruházás része annak az átfogó, gazdasági hatékonyságnövelő fejlesztésnek, mely az EMMI Egészségügyi Államtitkársága és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (AEEK) által biztosított pályázati lehetőség során, 260 millió forint támogatással valósul meg az intézményben.

Az új, hiányt pótló ellátást a belgyógyászati tömb 3. emelete használaton kívüli helyiségeinek átalakításával valósította meg a kórház. A Tolna megyében ez idáig hiányzó szolgáltatás a krónikus belgyógyászati osztállyal szemben a lakosság részéről felmerülő, fokozott igények kielégítését, illetve az aktív osztályok tehermentesítésével a kórházban folyó gyógyító munkát segíti.

„Ez az ellátás úttörő kezdeményezésnek számít, hiszen korábban soha nem volt a megyében” – nyilatkozta újságírói kérdésre dr. Németh Csaba főigazgató. „A hospice ellátásról fontos tudni, hogy túlmutat a szűken értelmezett kórházi ellátáson. Arról is szó van, hogy a páciensek – elsősorban súlyos állapotú, daganatos betegek, akiknél érdemi gyógyító ellátásra már nincs lehetőség – úgy kapnak testi-lelki gondozást, hogy közben a családtagokat is felkészítjük. Például arra, hogy hozzátartozójuk esetében mi várható, és miként lehetséges különböző gondokat megoldani a legemberségesebb módon. Most, július elejével jutottuk el arra a szintre, hogy a feltételek együtt állnak, anyagi, technikai és személyzeti vonatkozásban egyaránt a fekvőbeteg részleg indításához.”

A hospice részlegre előjegyzési rend alapján kerülhetnek be azok a betegek, akiknek az otthoni hospice ellátása nem megoldott, akiknek várható túlélési ideje előreláthatóan 6-12 hónap, illetve ha az ez irányú szükségletek fokozódásával a beteg és családja ilyen ellátást igényel. A hospice szolgáltatás a beteg igényei szerint vehető igénybe. A lehetőségek rugalmasak, így az ápolás során a beteg és családja akár váltakozóan is igénybe veheti a bentfekvéses, illetve az otthoni hospice szakápolás szolgáltatásait.

Amennyiben felmerül az igény a hospice ellátásra, a jelentkezést mielőbb javasolt elindítani, mivel az osztály telítettsége esetén várakozási időre lehet számítani. Az előjegyzést (felvételt) kérheti a beteg, a hozzátartozó, illetve a szakorvos, háziorvos is. A kérelmek elbírálása elsősorban a betegek állapota és nem a beadott jelentkezési sorrend szerint történik. A hozzátartozóknak és a betegeknek is tudniuk kell, hogy ezen az osztályon nem folyik kivizsgálás és aktív terápiás kezelés, a cél a palliatív ellátásban a tünetek enyhítése, a nyugalom biztosítása, a család segítése.

Gliedné Tillmann Erzsébet ápolási igazgató, a „Méltósággal az út végén” Hospice Alapítvány kuratóriumi elnöke az új részleg megnyitása kapcsán kifejezte afeletti örömét, hogy a hospice részleg létrejöttével új fejezet nyílhat a kórházhoz szorosan kötődő alapítvány tevékenységében is. „A szekszárdi hospice részlegben hét kórteremben tizenhárom ágy áll a betegek és hozzátartozóik rendelkezésre, valamint dr. Varga Éva főorvos és a szakdolgozók személyében kiváló, elkötelezett csapat is. Ők már munkahelyünkön, a mindennapi gyakorlatban válthatják valóra az alapítvány célkitűzéseit: a haldokló – elsősorban végstádiumú, daganatos – betegek emberi méltóságának életük végéig való megőrzéséhez nyújtott, szeretetteljes testi-lelki gondozást, a szociális és spirituális segítségnyújtást, valamint a hozzátartozók támogatását.” – mondta el az ápolási igazgató.