Három tűzoltóautót riasztottak április 11-én délelőtt, a kórház F épületéhez

Szerencsére csak egy tervezett, parancsnoki ellenőrző gyakorlat miatt gomolygott a műfüst kifelé az ablakokon, ahol a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság biztosított a készenléti állományának lehetőséget készségeik fejlesztésére.

A szekszárdi tűzoltólaktanya április 11-én, pontban délelőtt 10 órakor kapta az éles riasztást. A gyakorlat szerint tűzeset történt a Tolna Megyei Balassa János Kórház F épületében és emberek is tartózkodnak az épületben. Az ezt követő 5. percben három tűzoltóautó érkezett a kórház régi fertőző osztálya elé, a kivonuló szolgálati csoportok csak ekkor tudták meg, hogy nem kell éles bevetésre számítaniuk.

Megérkeztek a tűzoltók az F épülethez
Megérkeztek a tűzoltók az F épülethez

Király Zsolt tűzoltó őrnagy, a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltó parancsnoka elmondta, a régen fertőző osztályként használt épület tökéletesen alkalmas volt a gyakorlatra, szűk folyosójával és számos kis szobájával, ahová elrejthették a mentendő személyeket. Ráadásul az F épületben a betegellátást sem zavarták meg kivonulásukkal, tette hozzá a parancsnok.

A fecskendők előkészítése
A fecskendők előkészítése

A tűzoltó szakma egy gyakorlati hivatás, és ezt csak abban az esetben tudják jól csinálni, ha folyamatosan gyakorolják. Állományunk 2022-ben összesen 669 káresethez vonult ki, amelyek többségén nem vettem részt. Az ehhez hasonló, parancsnoki gyakorlatokon viszont igen, ilyenkor láthatjuk, hogy a tűzoltóink miként avatkoznak be és használják a felszereléseket egy tűzesetnél – ismertette Király Zsolt.

A szimulációs terv szerint az F épület egyik irodája kapott lángra, amely veszélyeztette a régi épület állagát, valamint a bent dolgozó 4 munkatársat, akik a füstfejlődés miatt nem tudtak időben kijönni irodájukból.

A tűzoltók behatolnak az épületbe
A tűzoltók behatolnak az épületbe

A kiérkező egységek tökéletes összehangoltságban készítették elő a fecskendőket, ezután bevonultak a műfüsttel teli épületbe, amiben akkora már erősen csökkent a látótávolság. Egyenként felkutatták a szobákat, és épségben kihozták mind a négy munkatársat a friss levegőre. Eközben pedig a másik egység a keletkezett tüzet eloltotta. A riasztástól számított, alig fél óra elteltével véget ért a gyakorlat, ahol a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság készenléti állományának minden tagja jól megfelelt minősítést kapott Király Zsolt tűzoltó parancsnoktól.

A gyakorlat folyamata képekben: