Február 14. az epilepszia világnapja

Az epilepszia olyan betegség, amelynek során az agykéregben található idegsejtek normálistól eltérő elektromos kisülése okoz tüneteket. Ezek változatos formában jelenthetnek meg: ahány agyi működés, annyiféle tünettel járó epilepsziás roham létezik.
A legritkább, de közismert rohamforma az epilepsziás nagyroham, amely eszméletvesztéssel, a test megfeszülésével, az izmok rángásával jár.
Az agy egy körülírt területének epilepsziás aktivitása változatos tünetekkel járó úgynevezett epilepsziás kisrohamokat eredményez. Ezek sokkal gyakrabban fordulnak elő, járhatnak tudati érintettséggel és megtartott tudattal is.

 

Hogyan diagnosztizálják az epilepsziát? Milyen kezelési módok érhetők el?  Mit tegyünk, ha valaki epilepszás rohamot kap a környezetünkben? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a világnap alkalmából készült tájékoztatóból, melyet az Országos Kórházi Főigazgatóság és az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet készített.

 

Az epilepsziáról pár szóban – mi az epilepszia?

Mit tegyünk, ha valaki epilepsziás rohamot kap a környezetünkben?

 

Tolna megye és a régió epilepsziás betegei számára a Balassa János Kórházban elérhető az Epilepszia Szakambulancia, melynek keretében a kórház epilepszia specialistái szervezik új panaszok esetén az érintett személyek ambuláns vagy osztályos kivizsgálását, ugyanakkor a már ismert betegek folyamatos gondozását is, előzetesen egyeztetett időpont alapján.

 

És hogy miért pont ez a nap a világnap?
Szent Bálint (Valentin), a vértanúhalált halt pap, akinek évszázadokig csodás gyógyító erőt tulajdonítottak, nemcsak a szerelmesek, hanem sokkal régebb óta az ájulástól és epilepsziától szenvedők védőszentje is. Ezért a Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997-ben ezt a napot jelölte ki az Epilepsziások Világnapjának.