Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Március 14. a VESE VILÁGNAPJA

2019-03-14 @ 00:00 - 23:00

A március 14-ei Vese Világnap célja, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk a szervezetünk belső környezetének megőrzéséért felelős legfőbb szervünk, a vese egészségének. A Tolna Megyei Balassa János Kórház Tudományos Tanácsa az országos kampányhoz az alábbi ismeretterjesztő cikkel kíván hozzájárulni.

 

„Fontos a vese egészsége mindenhol, mindenkor”

 

A Vese Világnap idei jelmondata arra hívja fel figyelmünket, hogy a vese egészsége mindenki számára, mindig, mindenhol fontos!

De miről is van szó pontosan?

A vese páros szerv, mely a gerincoszlop két oldalán helyezkedik el. A szervezet belső környezetének megőrzéséért felelős legfőbb szervünk. Működése biztosítja az anyagcsere folyamatok során keletkező káros anyagok kiszűrését és eltávolítását, felel a só- és vízháztartás valamint sav-bázis állapot egyensúlyának fenntartásáért. Nagy szerepe van a normális vérkép, hormon, csont és ásványi anyag státusz megőrzésében.

A vesék károsodásának hátterében nagyon sok ok állhat. A fejlett világban manapság a „civilizációs betegségek” által okozott vesebetegségek a leggyakoribbak: magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés. Ugyanakkor a vesekárosodás egyszerű laboratóriumi módszerekkel szűrhető és így lehetőség van a romlás megállítására vagy lassítására.

Ha belgyógyászati vesebetegség gyanúja merül fel, annak kivizsgálását Szekszárdon a Tolna Megyei „Balassa János” Kórház Nephrológiai szakrendelése és az I. Belgyógyászat Nephrológiai részlege végzi, ahol lehetőség van a korszerű kezelésre is.

Ne feledjük, mi magunk sokat tehetünk vesénk egészségének megőrzéséért!

Fogadjuk meg a Nemzeti Vese Program nyolc aranyszabályát ennek érdekében!

 

 

 

 

 

Dr. Amma Zoltán
 nefrológus, főorvos
Tolna Megyei Balassa János Kórház, egyetemi oktató kórház
I. Belgyógyászati Osztály, Nefrológiai Részleg

 

 

Részletek

Dátum:
2019-03-14
Időpont:
00:00 - 23:00
Esemény kategória:

Helyszín

Tolna Megyei Balassa János Kórház
Béri Balogh. Ádám u. 5-7.
Szekszárd, Tolna 7100 Magyarország
+ Google Térkép