Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Amit a zöldhályogról tudni kell! – Világhét a vakság ellen: Galucoma világhét, 2019. március 10-16.

2019-03-10 @ 08:00 - 2019-03-16 @ 23:00

A március 10-16. között megrendezésre kerülő Glaucoma Világhét célja, hogy széles körű felvilágosító munkával segítse a glaucoma (zöldhályog) időben történő felismerését és korai kezelését. A Tolna Megyei Balassa János Kórház Tudományos Tanácsa a világhét alkalmából, szemünk egészségének megőrzése érdekében, az alábbi tájékoztatást teszi közzé.

Amit a zöldhályogról tudni kell!

A zöldhályog (glaucoma) szemnyomás emelkedéssel járó szembetegség. Az emelkedett szemnyomás károsítja a látóideget, ami látáscsökkenéshez, látótérkieséshez, kezeletlen állapotban vaksághoz vezet. A szürkehályog, és az éleslátás helyének időskori elfajulása mellett a harmadik leggyakoribb vaksághoz vezető időskori szembetegség.

Többféle formája van (veleszületett, másodlagos), de a leggyakoribb az ún. nyitott zugú glaucoma.

A betegség során szinte tünetmentesen alakulhat ki nagyfokú látóideg károsodás, ezért erre a megbetegedésre mindig gondolnunk kell.

A rutin szemvizsgálathoz hozzátartozik a szemnyomás mérés, amely 40 év felett kötelező. Ebben az életkorban ugyanis az emberek 2-4 %-a glaucomás.

Van a megbetegedésnek heveny (akut) formája is, ez nagyfokú látásromlással, szem és fejfájással, valamint hasi panaszokkal jár, ezért felismerése sokkal könnyebb.

Bár a zöldhályog vaksághoz vezető betegség, az időben történő felismerése, a megfelelő kezelés (szemnyomás csökkentő szemcseppek bő választéka áll rendelkezésre), gondozás mellett nagyon jól csökkenteni lehet a szemnyomást, és meg lehet őrizni a látást.
Operálni is lehet, de a hatásos szemcseppes kezelés miatt erre már aránylag ritkán kerül sor.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház szemészeti osztályán, és szakrendelésein meg tudjuk minden glaucomás betegnek adni a kor színvonalának megfelelő kezelést, szükség esetén a műtéti ellátást is.  Nagyon fontos, hogy a betegek betartsák az orvosi utasítást, használják a megfelelő cseppeket, és járjanak ellenőrzésre!

 

 

Dr. Vastag Oszkár
osztályvezető főorvos
Tolna Megyei Balassa János Kórház, egyetemi oktató kórház
Szemészeti Osztály

 

 

Részletek

Kezdés:
2019-03-10 @ 08:00
Vége:
2019-03-16 @ 23:00

Helyszín

Tolna Megyei Balassa János Kórház
Béri Balogh. Ádám u. 5-7.
Szekszárd, Tolna 7100 Magyarország
+ Google Térkép