Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A Hasnyálmirigyrák Világnapja: november 15.

2018-11-15

November 15. a Hasnyálmirigyrák Világnapja, amely világméretű kampányával a figyelmeztető jelek és a betegség korai felismerésének fontosságát célozza. A Tolna Megyei Balassa János Kórház Tudományos Tanácsa a világnap alkalmából az alábbi ismeretterjesztő cikket teszi közzé.

A Hasnyálmirigyrák Világnapja: november 15.

A hasnyálmirigy rák a legnehezebben gyógyítható daganatok közé tartozik. A legjobb egészségügyi ellátó rendszerekkel rendelkező országokban is a betegeknek csak kevesebb mint 10%-a él 5 évvel a diagnózis felállítása után. Világszerte naponta több mint 1250 ember szembesül a betegség megrendítő tényével és csaknem ugyanennyien halnak meg miatta.

A betegek száma emelkedő tendenciát mutat. A 2020. évre 480.000 újonnan felismert esetet prognosztizálnak a szakértők.

A betegség csak a korai, operálható stádiumában gyógyítható, ezért rendkívül fontos a korai felismerése. Sajnos a napi rutinban használható szűrő módszer még nem áll rendelkezésünkre. A betegség korai tüneteivel történő orvoshoz fordulás biztosíthatja leginkább a daganat gyógyítható stádiumban történő diagnosztizálását.

„Figyelj jobban !”  – ösztönöz a világnap idei mottója.

A daganat kialakulásának menete ugyan még nem tisztázott, de a kutatások és klinikai megfigyelések alapján több kiemelt jelentőségű rizikótényezőt sikerült azonosítani.

A dohányosok, az elhízottak, a cukorbetegek, a krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők és azok akiknek családjában már fordult elő hasnyálmirigyrák fokozott odafigyelést igényelnek!

A korai tünetek:

–  az emésztési zavar

–  a fogyás

–  a hasmenés

–  a hátba sugárzó hasi fájdalom

–  a sárgaság (ez jellemzően fájdalom nélkül alakul ki)

–  az új keletű cukorbetegség

mind figyelem felhívóak.  Ezek a jelek ugyan nem specifikusak, egyéb más emésztőrendszeri betegség is állhat a hátterükben, ezért fontos észlelésük esetén a mielőbbi orvoshoz fordulás és panaszok hátterében álló okok megfelelő szakember általi felderítése.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház Gasztroenterológia Szakrendelése (Rendelőintézet 113-as ajtó) várja és minden munkanapon fogadja a családorvos vagy más szakorvos által beutalt, kivizsgálásra váró betegeket.

Hasnyálmirigyrák gyanúja esetén a kórház Radiológia Osztályának köszönhetőnek egy-két napon belül hasi ultrahang és indokolt esetben két héten belül akár hasi CT vagy MR vizsgálat elvégzésére is van lehetőségünk.

Endoszkópos ultrahang vizsgálat szükségessége esetén leginkább a kecskeméti vagy a szegedi centrumba irányítjuk betegeinket.

A szekszárdi Gasztroenterológia Szakrendelésre a Balassa János Kórház központi előjegyzési rendszerén keresztül (74/501-688) vagy rendelési időben közvetlenül a 74/501-653-as telefonszámon lehet időpontot kérni.

Egy milánói kutatócsoport 1000 (350 hasnyálmirigyrákos és 650 nem daganatos) emberen végzett és neves onkológiai szaklapban (Annals of Oncology) közölt követéses vizsgálata alapján már akár napi egy alma elfogyasztása is segíthet a betegség megelőzésében!

Ennyit talán mindannyian meg tudunk (t)enni….

 

 

Dr. Kovalcsik Zsolt
adjunktus
Tolna Megyei Balassa János Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
II.Belgyógyászati (Gasztroenterológiai) Osztály

 

Részletek

Dátum:
2018-11-15