Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Koraszülöttek Világnapja: november 17.

2018-11-17

November 17. a koraszülöttek világnapja, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy megfelelő gondoskodással a koraszülött babákból is egészséges felnőttek lehetnek. A Tolna Megyei Balassa János Kórház Tudományos Tanácsa a világnap alkalmából az alábbi ismeretterjesztő cikket teszi közzé.

 

Koraszülöttek

A zavartalan, normális várandósság általában 40 hétig tart.

Amelyik újszülött 37 hetet eltöltött az anyaméhben, már érettnek számít, függetlenül a születési súlyától, életfunkciói a megszületés után elég felkészültek a méhen kívüli élethez.

Magyarországon napjainkban is minden tizedik gyermek a 37. terhességi hét előtt, koraszülöttként jön a világra, ezzel az aránnyal egész Európában a sereghajtók között vagyunk.

Tekintetbe véve, hogy Magyarországon az éves születésszám 80 000-90 000 között van, ez évente 8000-9000 koraszülést jelent, melynek hátterében szerepelhet az anya vagy a magzat acut, vagy krónikus betegsége, rossz lepényi funkció, az anya rossz szociális helyzete, dohányzása. Tehát a kiváltó tényezők között vannak befolyásolható és sajnos előre nem látható tényezők egyáltalán, ami azt jelenti, hogy bárkivel megtörténhet, hogy gyermeke jóval a várt időpont előtt érkezik, ami óriási lelki megterhelést is jelent a családoknak . A koraszülés számos megoldandó feladatot hoz magával, hiszen a kis élet éretlenül, felkészületlenül csöppen a világba és minél korábban érkezik, annál több problémával kell megküzdenie: gyakorlatilag minden szervrendszer, így a bőr, az agy, a tüdő, a keringés, az emésztőszervek, a kiválasztás és a hormonális és az immunrendszer éretlenségéből származó gondokkal. Hogy is néz ki egy kis koraszülött? Először is kicsi, bőre vékony, vörösesen áttetsző, szinte teljesen hiányzik a bőr alatti zsírszövet, így karjai, lábai hosszúnak tűnnek, nyújtottak, feje ehhez képest nagy, hangadása erőtlen, légzése szabálytalan, szopása erőtlen, vagy nincs is még meg a szopóreflex.

Világosan következik, hogy ezeknél a pici életeknél jóval gyakrabban alakul ki központi idegrendszeri sérülés, légzészavar, súlyos fertőzés, ami gyors reagálásra szorul. Napjainkban a korszerű koraszülött ellátás révén a korábban teljes esélytelenséggel induló, 28. várandóssági hét előtt születő, általában 1000g testsúly alatti koraszülöttek is jó eséllyel életben tarthatók, de nyílván nem lehet csak ez a cél, hanem mind a gyermek, mind a család, mind a társadalom számára ugyanilyen fontos a minőségi élet biztosítása, így a későbbi központi idegrendszeri, szemészeti és pulmonologiai problémák megelőzése, vagy lehető legjobb és időben történő kezelése. Elengedhetetlen, hogy ezt a nagyon sérülékeny betegcsoportot jól felszerelt központokban kezeljük.

A korszerű perinatalis intenzív centrumok (PIC) létrejöttével világossá vált, hogy a modern műszerek, gyógyszerek, a koraszülöttek kórházi időszakban biztosított fájdalom- és stresszmentessége, az anyatejes táplálás és ezzel szoros összefüggésben a szülők bevonása a gyógyító csapatba garantálják a koraszülöttek gyógyítására tett törekvések sikerét mind rövid, mind hosszú távon.

Fontos tehát, hogy a családbarát ellátás nemcsak az érett újszülöttek, hanem a legkisebb koraszülöttek ellátásában is helyet kap, hiszen ilyenkor is anya és család is születik, a szülő jelenléte és közelsége már a legkisebbek számára is fontos, az anya érintése és hangja segít az alapvető életfunkciók stabilizálásban.

Az elmúlt évtizedben minden egészségügyi mutató közül az újszülöttek és a koraszülöttek gyógyításában sikerült elérni a legnagyobb fejlődést hazánkban: 2013 óta 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság (0-1 év közötti halálozás), ami jelenleg 5 ezrelék körüli, de tudni kell, hogy a koraszülött halálozás teszi ki a csecsemőhalálozás 80%-át.

 

Dr. Kuhajda Valéria
csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus főorvos
Tolna Megyei Balassa János Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
Gyermekgyógyászati Osztály

 

 

Kapcsolódó program:

A Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Irodája a világnap célját támogatva, 2018. november 24-én 13:15-től 18:00 óráig Koriphorgoló programot rendez. Az ott készülő horgolt polipocskák a koraszülött babák eredményesebb gondozásában jelentenek segítséget. A program részletei honlapunkon olvashatók. Helyszín: EFI Szekszárd (“Lila” épület, Béri B.Á. u. 9-13.)

 

 

Részletek

Dátum:
2018-11-17