Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Diabétesz Világnap: november 14.

2018-11-14

November 14-e a Diabétesz Világnapja, a cukorbetegség elleni küzdelem világméretű összefogásának napja. A Tolna Megyei Balassa János Kórház Tudományos Tanácsa ez alkalomból az alábbi ismeretterjesztő cikket teszi közzé.

 

2018 november 14-én ünnepeljük a Diabétesz Világnapot. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A Világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte.

 

Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több száz millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját. A Diabétesz Világnap 2007-től az ENSZ által felügyelt és támogatott Világ Egészség Nap.

A Diabétesz Világnap 2018-2019 (World Diabetes Day 2018-19) témája a család és a diabétesz.

A 2 éves kampány célja, hogy tudatosítsa a család szerepét a cukorbetegek kezelésében, gondozásában, a szövődmények megelőzésében, és segítséget nyújtson a közös célok eléréséhez.

Több mint 425 millió ember él cukorbetegséggel. Többségük 2-es típusú cukorbeteg. A betegségnek ez a típusa a normál testsúly megőrzésével, rendszeres testmozgással, egészséges és kiegyensúlyozott étrenddel megelőzhető lenne. A családok kulcsszerepet játszanak a 2-es típusú cukorbetegség módosítható kockázati tényezőinek kezelésében, amihez nélkülözhetetlen a szükséges ismeretek átadása, a támogató környezet, a feltételek biztosítása.

A 2-es típusú cukorbetegségben a korai diagnózis és a kezelés kulcsfontosságú a szövődményeinek megelőzése, az életkilátások javítása szempontjából. Ehhez a korai tünetek ismerete, a fokozott kockázatúak szűrése nélkülözhetetlen.

 

A Balassa János Kórház és Egészségfejlesztési Irodája, valamint a Cukorbetegekért Alapítvány szakemberei a világnaphoz kapcsolódóan, 2018. november 17-én 8-tól 12 óráig számos érdekes és hasznos programmal várják az érdeklődőket a kórház „Lila” épületében (Szekszárd, Béri B.Á. u. 9-13.)

 

 Dr. Sudár Zsolt
diabetológus-endokrinológus szakorvos
osztályvezető főorvos
Tolna Megyei Balassa János Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
III. Belgyógyászati Osztály

Részletek

Dátum:
2018-11-14