Emlékfát ültettek a kórházi dolgozók, dr. Szily Ferenc radiológus főorvos tiszteletére

Lélekmelengető eseményre került sor egy április végi, borongós-esős pénteken, a Tolna Megyei Balassa János Kórházban parkjában. A munkatársak, a kórházvezetés és a Szily család tagjai közösen ültettek el egy atlaszcédrus-facsemetét, a 2022. januárban elhunyt dr. Szily Ferenc radiológus főorvos emlékére.

A Szily-család tagjai is jelen voltak az emlékfaültetésen
A Szily-család tagjai is jelen voltak az emlékfaültetésen 

 

Az eseményen Dr. Németh Csaba főigazgató meleg szavakkal emlékezett "Feri bácsira"
Az eseményen Dr. Németh Csaba főigazgató meleg szavakkal emlékezett „Feri bácsira”

A családias hangulatú ünnepségen Dr. Németh Csaba főigazgató megköszönte a radiológiai osztály kollektívájának – Szily főorvos úr egykori közvetlen munkatársainak – a facsemete felajánlását. Elmondta, milyen fontosnak tartja, hogy ezzel a gesztussal folytatódik az a néhány éve, a munkatársak által kezdeményezett hagyomány, hogy a kórház több mint 200 éves múltjában, fejlődésében jelentős szerepet betöltött orvosok és egyéb területen dolgozók emlékét a mostani kollektíva emlékfák ültetésével is megőrizze.

A családtagok és a kollégák elültetik az emlékfát
A családtagok és a kollégák elültetik az emlékfát

Dr. Németh Csaba köszönetet mondott a főorvos úr gyermekeinek, ifjabb Szily Ferencnek, Szily Mártának és családtagjaiknak is, azért, hogy eljöttek és részt vettek az eseményen. A főigazgató kiemelte, hogy „Feri bácsi” élete és kórházban töltött éveinek száma – 97 évet élt és 67 évet dolgozott első és egyetlen munkahelyén – már faévekben is mérhető. Ezért is örül annak, hogy ez az atlaszcédrus-csemete a kórházpark központi részén kapott helyet, ahol várhatóan majd hatalmas fává nőve, a 60, 70, 90 év múlva alatta állókat is méltóképpen fogja emlékeztetni arra az emberi tartásra, a munka és az intézmény iránti elkötelezettségre, ami dr. Szily Ferencet jellemezte. A facsemetét felajánló kollégák elmondták, hogy ugyanez a gondolat vezérelte őket is, amikor a hagyományt megtartva, a kórház főkertészével kiválasztották a megfelelő, a park növényzetébe is beleillő fafajt. Olyan növényt szerettek volna, amely, évszázados élete során gyökerével a kórház földjébe kapaszkodik és impozáns koronájával a jövő generációit Szily főorvos úr biztonságot nyújtó, nagy tudású személyiségére emlékezteti. A Szily-testvérek meghatottságuknak adtak hangot azért, hogy a kórházi közösség mindig is milyen szeretetteljes figyelemmel fordult édesapjuk felé és egyetértettek a jelenlévő kollégákkal abban, hogy a fa helye nemcsak azért különösen jó választás, mert a park központi részén sokan kísérhetik figyelemmel növekedését, hanem azért is, mert annak az útvonalnak mentén áll, amerre édesapjuk több, mint 60 éven át, minden nap, pontosan déli 12 órakor a rendelőintézetből a kórházi étkezdébe indult.

A munkatársak elhelyezik az emléktáblát a fa tövében. A tábla felirata: Dr. Szily Ferenc radiológus főorvos, a rendelőintézeti röntgen szakorvosa (1952-2019.)
A munkatársak elhelyezik az emléktáblát a fa tövében. A tábla felirata: Dr. Szily Ferenc radiológus főorvos, a rendelőintézeti röntgen szakorvosa (1952-2019.)

A parkban, az emlékfák tövében elhelyezett arborétumtáblák tájékoztatják az arra járókat arról, hogy melyik növényt ültették a munkatársak felajánlása alapján, egy-egy neves kolléga emlékére. A kórház vezetése ezúton is köszöni az EMA-LION Bonyhádi Zománcárugyár Kft-nek, hogy Dr. Szily Ferenc emléktáblájának elkészítésével most is támogatta az intézményt. 

Szily főorvos úr emlékfája nemcsak a közösséget és a kórházparkot, Szekszárd belvárosának legnagyobb, helyi védelem alatt álló zöldterületét teszi gazdagabbá, hanem a park többi növényével együtt, a város levegőjének megtisztításában, az itt lakók egészségének megőrzésében is fontos szerepe lesz – reméljük sok-sok évtizeden, akár évszázadon át.

A fiatal atlaszcédrus őrzi dr. Szily Ferenc emlékét, a műtőblokk közelében.
A fiatal atlaszcédrus őrzi dr. Szily Ferenc emlékét, a műtőblokk közelében.

 

További emlékfák a kórházparkban:

Ez idáig, a rendelőintézet mögötti parkolót szegélyező japán cseresznyefák között található emlékfája dr. Szentgáli Gyula egykori kórházigazgatónak, akinek nevéhez az első korszerű egészségügyi információs rendszer kidolgozása fűződik, valamint dr. Kelemen Endrének, a sebészeti osztály néhai osztályvezető főorvosának, a Jazz Quartett alapító tagjának. További, táblával jelzett fák találhatók a műveseállomás előtti díszcseresznyefasorban: dr. Kovács Sándor, a kórházi laboratórium egykori osztályvezető főorvosa, a kórház modern laboratóriumi ellátásának megalapozója, dr. Csanaky Artúr, az ideggyógyászati és idegsebészeti osztály alapító főorvosa, és dr. Tarján Jenő, az I. belgyógyászati osztály egykori osztályvezető főorvosa, a megyei kardiológiai és nefrológiai betegellátás megújítója emlékére.