Civil szervezeti támogatásból folytatódhatott a szekszárdi kórház Gyermekosztályának épület- és orvosi eszköz korszerűsítése

A Tolna Megyei Balassa János Kórház sajtóközleménye:

A két alsó szint közelmúltbeli, helyi összefogással megvalósult korszerűsítését követően, az év elején, civil támogatásból befejeződött a Tolna Megyei Balassa János Kórház Gyermekosztályának harmadik emeletén a Koraszülött Részleg felújítása is. A munkálatokat a pécsi Beteg Újszülöttekért Alapítvány több mint 2 millió forintos támogatása tette lehetővé az intézmény számára. Az alapítvány egy nagyértékű, az újszülöttek gyógykezelését segítő orvosi műszert is adományozott a kórháznak.

 

A pécsi székhelyű Beteg Újszülöttekért Alapítvány a koraszülöttek és újszülöttek korszerű, magas színvonalú ellátását igyekszik segíteni, nemcsak Pécsett, hanem a régióban is. E tevékenységük során kerültek partnerségbe a Tolna Megyei Balassa János Kórház Gyermekosztályának orvosaival. A szervezet az osztályon folyó gyógyító tevékenységet ez idáig főképpen tárgyi adományokkal, például az újszülöttek gondozásához folyamatosan szükséges pelenkával, ápolószerekkel, a babák számára tápszer, illetve az anyaszálláson étel melegítéséhez szükséges mikrohullámú sütők beszerzésével, egyéb kisértékű eszközökkel segítette, illetve folyamatos támogatást nyújt a szekszárdi kórház gyermekorvosainak, szakdolgozóinak továbbképzéséhez, szakmai-tudományos programokon való részvételéhez, helyi szülősegítő programok szervezéséhez.

A partnerség során kialakult jó kapcsolat tette lehetővé a pontosabb igényfelmérést annak érdekében, hogy az alapítvány célzottan is segíthesse a szekszárdi Gyermekosztály munkáját. Felajánlásukból most megvalósulhatott az osztály épületének 3. szintjén a lépcsőház, a folyosó, illetve a kezelőhelyiségek, kórtermek, nővérszoba, valamint az osztályhoz tartozó anyaszálló teljes festés-mázolása. A szint felújításával teljessé vált a ’90-es évek elején átadott Gyermekosztály belső megújulása.

Az épület további belső felújítása mellett, az alapítvány támogatása lehetővé tette egy korszerű, nagyértékű, digitális transcutan bilirubinmérő készülék vásárlását is. A mobil eszköz nagy segítséget jelent nemcsak a Gyermekosztály koraszülött részlegén ápolt babák, hanem a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály újszülött részlegének picinyei gondozásában is. A műszer ugyanis bőrön keresztül képes nagy pontossággal mérni a vér bilirubin szintjét. A bilirubin a vörösvértestek hemoglobin részének egyik bomlásterméke, amelynek normál értékét eddig csak hagyományos laborvizsgálattal volt lehetőség a szekszárdi kórházban megállapítani. Az elhúzódóan magas bilirubin érték károsító hatással lehet az újszülöttek fejlődő idegrendszerére, emiatt kell a babákat gondosan ellenőrizni és a bilirubin érték növekedése esetén kék fénnyel kezelni. A Beteg Újszülöttekért Alapítvány támogatásával most megvásárolt készülékkel újabb és újabb vérminta vétele nélkül is naponta több mérést végezhetnek a gyermekeket gondozó szakemberek. Ezzel a picik állapotának követése sokkal kíméletesebbé és gyorsabbá vált. Az új eszköz a babák kezelését költséghatékonyabbá is teszi, hiszen a bőrön át való, fájdalommentes analízissel szükségtelenné válik a hagyományos laboratóriumi vérvizsgálat.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház vezetése és a Gyermekosztály kollektívája – nagyra értékelve a szervezettel való folyamatos, megbízható partnerkapcsolatot – ez úton fejezi ki köszönetét a Beteg Újszülöttekért Alapítvány munkatársainak a gyógyító munkában további előrelépést jelentő fejlesztés támogatásáért!

Szekszárd, 2019. február 28.