Az Ápolók Nemzetközi Napját ünnepeltük

 

” vagyunk, ami vagyunk;
sors és idő gyengíthetett, de hős
szívünk együtt ver s kemény a hite, hogy
küzd, keres, talál s nem hagyja magát. „

Alfred Tenysson: Ulysses (Szabó Lőrinc fordítása)

 

Kórházunk szakdolgozói közössége május 14-én, a kórházpark ápolók ligetének nevezett részén, a Magyar Ápolási Egyesület Tolna Megyei Szervezete és a B.J. Betegápolásért Alapítvány képviselőivel közösen emlékezett meg az Ápolók Nemzetközi Napjáról és zárta a Florence Nightingale emlékévet.


fotó: tmkorhaz

Az ünnepség résztvevőit Pappné Kozma Krisztina ápolási igazgató, Dr Vidáné Dr. Szücs Mária orvos igazgató, valamint a MÁE képviseletében Kárpáti Veronika osztályvezető ápoló köszöntötte és Konrád János kórházparancsnok-helyettes tolmácsolta az országos kórházfőparancsnok valamennyi kórházba eljuttatott köszöntő levelét.

Ápolási igazgató asszony köszöntőjében nemcsak a kórház minden dolgozójának mondott köszönetet, hanem a járvány legnehezebb hónapjaiban Szekszárdra átvezényelt bonyhádi, dombóvári, paksi, szigetvári, mohácsi, komlói, siófoki ápolóknak, a katonáknak, a kórházat segítő szakmai szervezeteknek, hivataloknak, a kórházlelkészségnek, a középiskolás, egyetemista és felnőtt önkénteseknek is.

Orvos igazgató asszony köszöntő szavaiban azt emelte ki, hogy ezekben a nehéz hónapokban az ápoló, a nővér volt az a biztos pont, akihez a beteg mindig fordulhatott, aki biztosan elérhető volt akkor is, mikor az orvos a műtőben operált, vagy vizsgált és nem volt közvetlenül elérhető.

A Balassa-kórház hagyományai szerint, a szakdolgozói közösség ebben az évben is tiszteletbeli ápolót avatott Kincsesné Till Andrea, a központi betegvezető szolgálat csoportvezetője személyében, aki nem egészségügyi végzettségű munkatársként az ápolásügyet szolgálva érdemelte ki az elismerést.


fotó: teol

Az ápolók napja minden évben alkalmat ad a legkiválóbbak szakmai, emberi teljesítményének elismerésére – a pandémiában azonban ez is átértékelődött: a kórház vezetése egyéni kitüntetések helyett az intézmény valamennyi ápoló osztályát, egészségügyi munkát végző szervezeti egységét elismerő oklevélben részesítette.

A rövid, szabadtéri ünnepség a tavalyi Ápolók Napján, az akkor 200 éve született Florence Nightingale emlékezetére felavatott „ápolók lámpása” mécsesének meggyújtásával ért véget.

fotó: tmkorhaz

 

Az ünepi eseménysorozat csütörtöki programja:

Az Ápolók Nemzetközi Napja ünnepi eseménysorozata a szekszárdi megyei kórház szakdolgozói közössége számára minden évben, hagyományosan a „szürke nénék” emléke előtti főhajtással kezdődik.
Szürke nénéknek nevezték a szekszárdiak a kórház első, 1854-ben Grazból érkezett, irgalmasrendi ápoló nővéreit. Utódaik, a kórház mai ápolói ezúton köszönik mindenkinek, aki május 13-án velük együtt helyezte el az emlékezés virágait a Szent Vince rendi Irgalmas nővérek síremlékénél, a szekszárdi, alsóvárosi temetőben.

A Kórházlelkészség videó-összefoglalója az eseményről >>>


fotók: tmkorhaz

 

Hírképünk:


fotó: tmkorhaz