A kézfertőtlenítés fontosságáról indított plakátkampányt a szekszárdi kórház

2023-06-14

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban a „betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztése” címmel valósult meg szakmai program még 2017-ben, 135 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból. A projekt két területre fókuszált. Támogatta a kézhigiénés eszközök beszerzését, elősegítve ezzel a megfelelő kézfertőtlenítés gyakorlatának kialakítását. A kórház területén 267 karos fali adagoló felszerelése mellett, a kiemelt területeken érintés nélküli szenzoros adagolók kerültek telepítésre, összesen 28 darab. 

fali kézfertőtlenítő készülék (fotó: tmkorhaz)

Az intézmény azóta is kiemelt feladatának tekinti az infekciókontrollt (IC), amelynek célja, hogy a betegek, valamint a kórház dolgozói az ellátás és a kórházi tevékenység során a lehető legkisebb mértékben legyenek kitéve fertőzéseknek.

kézhigiénés plakát (fotó: tmkorhaz)

2019-ben a kórház további 60 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az EFOP-1.8.21-18-2019-00062 elnevezésű pályázaton, az infekciókontroll tevékenységek gyakorlati megvalósítására. A projekt megvalósításának kezdete 2021. április elseje volt, befejezésének hivatalos időpontja pedig 2023. június 30-a.

kézhigiénés plakát (fotó: tmkorhaz)

Az elnyert összegből felmérték a multirezisztens kórokozók gyakoriságát és oktatási programot indítottak a munkatársak számára. Vásároltak egy Hand-in-Scan oktató és kézhigiéné ellenőrző készüléket, amely szkennelt UV képet készít, és a fertőtlenítés megfelelőségét informatikailag kiértékeli egy speciális fluoreszkáló festékkel történő kézfertőtlenítést követően, a készülék érzékelőjébe helyezett kézről.

Hand in Scan gép (fotó: tmkórház)

A program részeként a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház a helyes higiénés magatartást, vagyis a kézmosást-fertőtlenítést bemutató plakátokat helyezett ki a kórház forgalmasabb helyeire és az összes fekvő, valamint járóbeteg osztályára. Ezen felül szórólapokat készített a legfontosabb kézhigiénés információkról és a helyes látogatói magatartásról.