Természetfotó-kiállítás nyílt a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház igazgatóságán

A Mezőföld Természetfotó Egyesület tagjainak alkotásaiból, „A mi világunk 2023″ címmel nyílt tárlatot dr. Almási István főorvos, orvosigazgató-helyettes, a Mezőföld Természetfotó Egyesület elnöke és dr. Horváth Kálmán, Tolna vármegye főispánja nyitották meg. A programot megtisztelte jelenlétével Dr. Pátri Eszter vármegyei tiszti főorvos, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezetője is.

 

Dr. Horváth Kálmán főispán (jobbról) és dr. Almási István (balról) főorvos a megnyitón. Fotó: Retkes Tamás
Dr. Horváth Kálmán főispán (j.) és dr. Almási István (b.) főorvos a megnyitón. Fotó: Retkes Tamás

 

Dr. Almási István kiemelte, a kórháznak a betegek gyógyításán túl egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet az élet pozitívumaira, táplálja a jóra és szépre való igényt. Erre ad jó lehetőséget a kiállítás, amelynek képei között számos Tolna vármegyei vonatkozásút találunk, hiszen az alkotók többsége itt él és dolgozik. A főorvos rámutatott, nem véletlen, hogy a természetfotósok előszeretettel választják vármegyénket, itt ugyanis számtalan vonzó témát kaphatnak lencsevégre, a mikrovilágtól a nagyvadakig.

Egy látogató a kiállítás képeit nézi
Szebbnél szebb fotókban gyönyörködhetnek néhány hónapig az érdeklődők. (Fotó: Retkes T.)

Dr. Horváth Kálmán köszöntőjében megerősítette a főorvos úr szavait. Hangsúlyozta, vármegyénk nemcsak a természeti adottságok miatt „istenáldotta hely”. Büszkék lehetünk tehetségeinkre, kiváló fotósainkra is, akik ilyen művészi képeket készítenek.
–  Becsüljük meg azt, amit ezeken a fotókon láthatunk és gonddal óvjuk természetes környezetünket, mert kevés esélyünk van rá, hogy ezek a szépségek változatlanul megmaradnak utódaink számára – fogalmazott a főispán.

Az áldozat című képen egy gyilkos poloska és hernyózsákmánya látható. Alkotó: Dr. Somorácz György.
Az áldozat című képen egy gyilkos poloska és hernyózsákmánya látható. Alkotó: Dr. Somorácz György. (Fotó:Retkes T.)

Ezt követően egy váratlan, meglepetésszerű díjátadóval folytatódott a kiállítás-megnyitó. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megalakulásának 50. évfordulója alkalmából, dr. Almási István eddigi aktív és eredményes madarász, természetvédő, illetve természetfotós munkáját egy díszoklevél és egy jubileumi kitűző átadásával köszönte meg kollégája, dr. Kis Ernő főorvos, az MME szekszárdi csoportjának titkára.

Dr. Kis Ernő (jobbról) átadja az MME jubileumi díszoklevelét Dr. Almási Istvánnak (balról)
Dr. Kis Ernő (j.) átadja az MME jubileumi díszoklevelét Dr. Almási Istvánnak (b.) (Fotó RetkesT.)

A hangulatos rendezvény színvonalát Radó Bertalan, a Baka István Általános Iskola 6. osztályos tanulója, a Csizmazia Alapítvány mentoráltja, az idei Hollós László Természetismereti Versmondó Verseny felső tagozatos kategóriájának győztese versmondással, Régi Emese, a Garay János Gimnázium 11. osztályos diákja, a Liszt Ferenc Zeneiskola növendéke pedig gitármuzsikával emelte.

Radó Bertalan verset mond a kiállításmegnyitón. (Fotó: tmkorhaz)
Radó Bertalan verset mond … (Fotó: tmkorhaz)

 

 Régi Emese gitározik a kiállításmegnyitón.
… Régi Emese gitározik a kiállításmegnyitón. (Fotó: Retkes T.)

A kiállítást az egyesület tagjainak további képeiből összeállított diaporáma-vetítés zárta.

Egy család nézegeti a természetfotókat a megnyitón.
A képek kicsiknek és nagyoknak különleges élményt nyújtanak. (Fotó: Retkes T.)
Két kép a kiállításból: gímszarvas és héja. Alkotó: Fabóné Bíró Ágnes.
Két kép a kiállításból: gímszarvas és héja. Alkotó: Fabóné Bíró Ágnes. (Fotó: Retkes T.)
Szűcs Boldizsár Ébredés című képén darvak láthatók a felkelő nap fényében. Dr. Almási István harcoló gímszarvasokról készült képének címe: Bikaviadal.
A képeken feltárulnak előttünk a természet csodás pillanatai:. (Fotó: Retkes T.)

A mi világunk 2023″ természetfotó kiállítást a következő hónapokban bárki megtekintheti a Balassa-kórház igazgatósági épületének emeletén, hétfőtől-csütörtökig 8 -15:30 pénteken 8 – 13:30 ig.

A folyosógaléria hangulatos boltívei alatt, a falakon a kiállítás képei láthatók.
A folyosógaléria a kiállítás képeivel. (Fotó: RetkesT.)

 

  1. 03. 20.