Szemléletes bemutatók, izgalmas kerekasztal-beszélgetés, szakmai vitafórum a belgyógyászati szakmák neves, hazai képviselőinek részvételével

Sikeres és előremutató volt a IV. Szekszárdi Hypertonia Napok konferencia

A Tolna Megyei Balassa János Kórház I. Belgyógyászati Osztálya, amely a Magyar Hypertonia Társaság Hypertonia Decentrumaként is működik, 2022. november elején, 2 év szünet után ismét, immár negyedik alkalommal rendezhette meg a Szekszárdi Hypertonia Napokat.

A konferencia fő témájára, a hypertóniára utalva, a rendezvény „A néma gyilkos” alcímet kapta. Gyakran hivatkoznak ugyanis ezen a néven a magasvérnyomás-betegségre, amely az elsőszámú szív-érrendszeri kockázati tényezőként, évente 10 millió áldozatot követel világszerte. (Dr. Benczúr Béla belgyógyász szakorvos, hypertonia-specialista, a konferencia főszervezője e témában írt cikke, a Rádió Antritt oldalán ITT olvasható.)

Dr. Benczúr Béla előadást tart a IV. Szekszárdi Hypertonia Napok konferencián
Dr. Benczúr Béla előadást tart a IV. Szekszárdi Hypertonia Napok konferencián

A program összeállításával a szervezők a háziorvosokat, a fiatal, rezidens orvosokat és a legkülönbözőbb szakorvosokat egyaránt igyekeztek megszólítani, hiszen a hypertonia nemcsak a belgyógyászok, kardiológusok belügye. Hypertoniás betegekkel minden orvos találkozik, értenie kell a betegség felismeréséhez és ismernie kell a kezelés lehetőségeit. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Pátri Eszter megyei tisztifőorvos is, aki a konferencia résztvevőit Dr. Németh Csabával, a kórház főigazgatójával és Dr. Benczúr Bélával, az I. Belgyógyászat osztályvezető főorvosával együtt köszöntötte.

A résztvevők vezető hazai szakemberek tolmácsolásában egy új szemléletről, az artériás életkor klinikai jelentőségéről hallhattak szimpóziumot, , majd a szervező osztály fiatal orvosai a gyakorlatban mutatták be a vaszkuláris szűrővizsgálatokat. Ezt követően oktató családorvosok, köztük Prof. Dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője részvételével, izgalmas kerekasztal-beszélgetés zajlott a praxisközösségekről. Majd a hazai orvostudományi folyóiratok között vezető szerepet játszó LAM (Lege Artis Medicinae) főszerkesztője, Kapócs Gábor mutatta be a többmint 32 éve alapított lapot, amelynek  legfrissebb, tematikus hypertonia különszáma a rendezvény tiszteletére az előző napon jelent meg.

Jelenleg a téma egyik legvitatottabb kérdése, hogy kinek a kezébe valók az SGLT2-gátlók. Igazi sikertörténet ennek a gyógyszercsaládnak a karrierje, a legfrissebb eredményekről a kardiológus, nefrológus, diabetológus szakmák képviselőinek – köztük Prof. Dr. Wittmann Istvánnak, az MDT elnökének – párbeszédét hallhatta a szép számú közönség. A végtagi érszűkület az egyik legszomorúbb kimenetelű szív-érrendszeri betegség, amelynek akár amputáció is lehet a következménye.

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT) előadói, Dr. Kolossváry Endre elnök és Dr. Palásthy Zsolt Ph.D főtitkár  szimpóziumán adatokat mutatott be a Tolna megyei helyzetet külön is értékelve,.

Végül egy izgalmas vitaszekció tárgyalta azt a kérdést, vajon kell-e még mérni a rendelőben a vérnyomást, amikor a rendelőn kívüli mérések (az otthoni önvérnyomásmérés és a 24-órás monitorozás) ennyire elterjedtek.

A konferencián megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Dr. Illyés Miklósról is, aki számos műszer és metodika feltalálója, a Magyar Hypertonia Társaság egyik alapítója.

 

A rendezvény a magas szakmai színvonal mellett, oldott, baráti légkörben zajlott, és abban bízunk, hogy a hallgatóság azzal az érzéssel távozott, hogy kardiológiai, vagy hypertonia-témájú rendezvényekre, a jövőben is szívesen látogat el Szekszárdra.