Rózsa Dorottya lett az „Év szakdolgozója” a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban

2023.05.15.

 

Két napos rendezvénysorozattal köszönte és ünnepelte meg ápolóinak áldozatos munkáját az intézmény vezetősége és társszervezetei.

Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa -Florence Nightingale a modern nővérképzés, valamint a betegellátás reformjának elindítója- születésének évfordulója tiszteletére, 1974-ben választotta május 12-ét az Ápolók Nemzetközi Világnapjának, amelyet 1982-től Magyarországon is megünnepelnek.

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban már előző nap, május 11-én megkezdődtek a programok, az 1900-as évek elejétől a szekszárdi kórházban szolgálatot teljesítő, Szent Vince rendi Irgalmas nővérek, más néven Szürke nénék síremlékének koszorúzásával. 

Az ápolás szent és tiszta hivatás, hiszen a szenvedőnek enyhülést, a haldoklónak könnyebbséget, a gyógyulónak életet ad. De szent és tiszta hivatássá csak az emberszeretet teheti”- mondta egykor Florence Nightingale, a lámpás hölgyként is emlegetett angol ápolónő. 

Az ápolói hivatás előtti tisztelgés másnap a Vármegyeházán folytatódott. A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház, immár több mint 3 évtizede, az ápolók világnapja alkalmából fejezi ki tiszteletét az egészségügyi szakdolgozói munkát hivatásul választó kollégái iránt. Ebben az évben is sor került a legjobbak elismerésére.

Ápolók napja díjkiosztó ünnepség a Vármegyeházán
(fotó: Tolna Vármegyei Balassa János Kórház)

Dr. Almási István orvosigazgató-helyettes, dr. Horváth Kálmán főispán, Gyurkovics János alpolgármester és Pappné Kozma Krisztina ápolási igazgató köszöntőbeszédeit követően, dr. Almási István orvosigazgató-helyettes előadását hallgathatta meg a közönség, melyben Afrikában szerzett katonaorvosi tapasztalatait mesélte el.

Az előadás után kezdődött a díjátadó ünnepség. Először a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), majd a Szekszárdi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) gyermekrajz pályázatának elbírálása következett, ahol a kicsik alkotásaikon keresztül mutatták be az ápolók munkáját.

A rajzpályázat nyertesei
(fotó: Tolna Vármegyei Balassa János Kórház)

A következő ápolói generáció, a Kelemen Endre Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola diákjainak színes, ünnepi programja után, elérkezett a szakdolgozók díjátadója, melyen heten főigazgatói dicséretben, hárman a Magyar Ápolási Egyesület elismerésében részesültek. Felköszöntötték a nemrég miniszteri elismerésben részesült kollégát, és megválasztották az „Év szakdolgozója” cím idei tulajdonosát is, Rózsa Dorottyát.

Rózsa Dorottya, az „Év szakdolgozója”
(fotó: Tolna Vármegyei Balassa János Kórház)

Rózsa Dorottya 2013-tól tanulóként, segédápolóként kezdte meg pályafutását a kórház III. számú Belgyógyászati és Hematológiai Osztályán, ahol azóta is dolgozik. 2019. májusában sikeres pályázat útján elnyerte az osztályvezető ápolói címet, így ő lett a kórház legfiatalabb főnővére. Jelenléte az osztályon, a betegekhez való türelme, megnyugtató jelenléte, csendes, mindig mosolygós, kedves kommunikációja nélkülözhetetlenné tette a súlyos állapotban lévő betegek, és a folyamatosan fizikai és lelki leterheltséggel küzdő dolgozók számára. Munkabírása, megbízhatósága, kollegialitása példaértékű. A 2021-es évtől lelkesen vállalta a jövő ápolói generációjának szakmai oktatását, felkészítését a majdani hivatásuk gyakorlására. Munkáját messzemenően hivatásának tekinti.

Példamutató, magas szintű szakmai munkájáért miniszteri elismerésben részesült Balla Ágnes, a III. számú belgyógyászat osztályvezető ápoló helyettese, akit virággal köszöntött a kórház vezetősége.

Főigazgatói dicséretet kapott:

  • Brachamerné Széles Lívia, az Újszülött Osztály munkatársa
  • Hokkeszter Erika, a Központi Laboratórium munkatársa
  • Lázárné Koncz Tímea, a II. számú Belgyógyászati Osztály munkatársa
  • Nagy Sándorné, az asepta dolgozója
  • Pápai József, az SBO dolgozója
  • Pápes Attila Árpádné, nyugalmazott munkatárs
  • Tarkó Júlia, a II. számú Belgyógyászati Osztály munkatársa

A Magyar Ápolási Egyesület (MÁE) dicsérő okleveleit Kárpáti Veronika, a MÁE Tolna Vármegyei Szervezetének elnöke adta át:

  • Borza Tünde Viktória, a III. Belgyógyászat és Hematológiai Osztály munkatársának
  • Harsányiné Bíró Edit, a gyermek szakrendelés szakasszisztensének
  • Osztermajerné Fodor Ilona, az Újszülött Osztály főnővérének.
Az Ápolók napja díjazottai
(fotó: Tolna Vármegyei Balassa János Kórház)

A díjátadót követően a délutáni programban, dr. Hábetler András, orvos, operaénekes és barátainak fergeteges hangulatú előadását élvezhették a nézők és a díjazottak.

Dr. Hábetler András orvos, operaénekes
(fotó: Tolna Vármegyei Balassa János Kórház)

A rendezvény két napjának galériája: