Május 17. A Hypertonia Világnapja

MMM18: Május a vérnyomásmérés hónapja

 A május 17-ei Hypertonia Világnapja és a Nemzetközi Hypertonia Társaság (NHT), valamint a Hypertonia Világ Liga kezdeményezésére meghirdetett „MMM18: Május a vérnyomásmérés hónapja” mozgalom ”alkalmából, megelőzést segítő céllal teszi közzé a TMBJK Tudományos Tanácsa az alábbi ismeretterjesztő cikket.

A magasvérnyomás az egyik leggyakoribb rizikótényező, mely a legfőbb oka a szív-érrendszeri megbetegedéseknek és halálozásnak. A szívbetegségek a fejlett országokban vezetik a halálozási statisztikákat, és ennek hátterében részben a fel nem ismert, nem jól kezelt hypertonia áll. Egyes adatok szerint évente 10 millió ember hal meg világszerte a magasvérnyomás következtében! Sajnos nagy részük nem is tud arról, hogy magas a vérnyomása!

Magyarországon folyamatosan emelkedik a hypertoniások száma, jelenleg közel 4 millió hypertoniással kell számolnunk, és mivel hosszú ideig tünetmentes marad ez az állapot, nem túlzás “néma gyilkos”-nak nevezni! Sokan nem tudnak róla, emiatt minden felnőtt embernek fontos lenne megismernie a vérnyomását. Ezt a célt szolgálja a Május a Vérnyomásmérés Hónapja kampány is, melynek célja olyan emberek vérnyomását megmérni, akiknek egy éven belül (vagy még soha életében) nem történt vérnyomásmérés. Ilyen szűrővizsgálatra lesz például lehetőség 2018. június 2-án, a Kórházunk és a CORA Alapítvány által szervezett Dohányzásmentes Világnapon a Prométheusz Parkban.

Ezen a ponton kell megemlékeznünk Kiss István professzor úrról, aki a Magyar Hypertonia Társaság korábbi elnöke volt, az említett kampányok legfőbb mozgatója, aki nagyon sokat tett a magyar hypertoniás betegekért – hosszú betegség után az elmúlt héten elhunyt.

Mennyi a normális vérnyomás? ÉLJEN 140/90 Hgmm alatt! hangzott el évekkel korábban a szlogen, és valóban, jelenleg ez a normális vérnyomás felső határa Európában. Ugyanakkor a 130-140 Hgmm közöttiek se legyenek nyugodtak, már ebben a kategóriában is célszerű fokozottan ellenőriztetni a vérnyomást és bizonyos nem-gyógyszeres “beavatkozások” segítségével egészségesebb életmódra áttérni (dohányzás elhagyása, rendszeres testmozgás, testsúlycsökkentés, szívbarát étrend). Hazánkban a jól beállított hypertoniások aránya alig éri el a 45%-ot, Tolna megyében azonban még ennél is rosszabb a helyzet, mindössze 26%-os az aránya a jól beállított betegeknek, teendőnk tehát van bőven!

Kórházunkban tavaly óta működik egy Hypertonia Ambulancia, ahol hypertonia szűréssel és gondozással foglalkozunk!

Ismerje meg vérnyomását, menjen el szűrővizsgálatokra, éljen mindenki egészségesebben, mert a “néma gyilkos” nem ismer kegyelmet!

Benczúr Béla

kardiológus, hypertonia-specialista

Tolna Megyei Balassa János Kórház és Egyetemi Oktatókórház

 Kardiológiai Osztály